Facebook je navodno održao razgovore s glavnim kripto burzama kako bi imao na popisu svoju kripto valutu. Glasine su se počele vrtjeti prošle godine nakon otkrivanja Bloombergov izvještaj.

Otkrilo je da div društvenih medija radi na stabilnom valuti koja cilja indijske korisnike WhatsAppa. Želja za ulaskom na rastuće tržište doznaka u zemlji navedena je kao glavni razlog ovog poteza.

Novinari New York Timesa Nathaniel Popper i Mike Isaac najnovije vijesti najnovijeg razvoja u četvrtak. Prema njihovoj objavi, Facebook radi na kriptovaluti koju planiraju ugraditi u WhatsApp. Aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp može se pohvaliti s preko 1,5 milijardi korisnika, dok Facebook baza korisnika premašuje 2 milijarde. To je prema statistikama iz Statiste.

To daje dvije platforme prednost bez premca nad glavnim konkurentima za kripto prijenos. Ako tvrtka službeno pokrene svoj kripto projekt, nesumnjivo će se izbiti nove demografske podatke i otvoriti neistražena tržišta.

Izvještaj New York Timesa otkriva da Facebook trenutno ima preko 50 inženjera koji rade na “Basketcoinu”. Osoblje koje radi na projektu očito je smješteno u odvojenom odjelu tvrtke gdje samo članovima s karticom s ključem može pristupiti.

Ovo otkriće naglašava razinu važnosti i tajnosti oko projekta. Za razliku od stablecoina, vrijednost basketcoina nije vezana samo za jednu fiat valutu, već je istovremeno povezana s asortimanom druge povezane imovine. U ovom slučaju se nagađa da će Facebook novčić imati vrijednost pripisanu japanskom jenu, američkom dolaru i euru.

Glavna prednost koju stabilnokovanci i košarici imaju u odnosu na konvencionalne kriptovalute poput Bitcoina je ta što njihova vrijednost ne fluktuira tako mahnito. Ovo je važan element koji pomaže ublažiti strah od kretanja cijena među potrošačima.

Trenutno se čini da Facebook cilja potrošačko tržište koje će kriptovalute koristiti kao sredstvo razmjene, a ne kao skladište vrijednosti. Osim što je razvila kriptovalutu, tvrtka je istraživala načine kako integrirati blockchain u svoje aplikacije.

U nedavnom video objavio prije otprilike tjedan dana izvršni direktor Mark Zuckerberg, spomenuo je da bi blockchain tehnologija potencijalno mogla pružiti tvrtki i njezinim korisnicima veću praktičnost. To je omogućavanje potonjem pohranjivanja vjerodajnica za prijavu na blockchain. Takva bi značajka omogućila korisnicima da se sigurno prijave s različitih lokacija, a da ne moraju pružati svoje podatke trećoj strani.

Govorio je o nekim od glavnih izazova s ​​kojima se trenutno susreću programeri aplikacija, a jedan od njih bio je prisiljen koristiti posrednike kao što su Google Play ili Apple Store. Prema njegovom mišljenju, blockchain se čini održivim rješenjem.

Druge mreže društvenih medija koje razvijaju vlastite kriptovalute

Osim Facebooka, druge velike platforme za društvene mreže nedavno su izrazile želju za prelaskom u kripto segment, a Telegram je jedna od njih.

Telegram su osnovala dva ruska brata, Nikolaj i Pavel Durov, a baza korisnika broji oko 300 milijuna. Ima zapanjujuće sličnosti s WhatsAppom, ali ima robusniji sustav šifriranja. Prema prošlom istraživanju objavio Global Web Index, Članovi BBM-a, Telegrama i WeChata puno će vjerojatnije cijeniti značajku prijenosa novca od onih na mrežama poput Snapchata i Facebooka.

Prema izvješću, oko 89 posto korisnika Telegrama bilo bi drago vidjeti integraciju prijenosa novca. S druge strane, samo 46 posto svih korisnika Facebooka vjerojatno će preferirati takvu uslugu.

Međutim, toliko očekivani kripto Telegram Open Network (TON) projekt navodno je završen oko 90 posto. Ovo je prema nedavno procurili dokumenti. Izuzetno tajni projekt prikupio je nevjerojatnih 1,7 milijardi dolara putem ICO-a prošle godine.

U dokumentima se ističe da su programeri projekata već kontaktirali glavne azijske burze radi uvrštavanja u spis nakon što je testnet aktivan. Ostale tvrtke za razmjenu poruka i umrežavanje koje navodno rade na vlastitim kovanicama uključuju južnokorejske tvrtke Kakao i Japan’s Line.

Glavni izazovi pred nama

Zbog decentralizirane prirode kriptovaluta, tvrtke koje ih žele lansirati najvjerojatnije će se suočiti sa značajnim vjetrom, posebno povezanim s nacionalnim propisima. Neke su jurisdikcije, poput Saudijske Arabije, već zabranile kripto trgovanje. Tu je i pitanje zlostavljanja.

Većina glavnih kriptovaluta morale su se suočiti s mnoštvom sigurnosnih problema, a hakeri su se pokazali neumoljivima u svojoj potrazi za potkopavanjem najzvjezdanijih protumjera. Još uvijek nije poznato kako se tvrtke poput Facebooka planiraju nositi s tim problemima.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se dvoboj platformi društvenih mreža zaključiti u stvarnosti. Iako velike platforme društvenih medija poput Facebooka imaju značajan doseg, pojam kriptovaluta još je uvijek relativno nov, posebno onima u zemljama u razvoju. A uvjeriti ovu demografsku skupinu da se pridruži vjerojatno će biti značajna prepreka.

(Istaknuta slika putem CNBC-a)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me