Facebook je objavio detalje svog vrlo tajnog projekta kriptovaluta. Pothvat je potaknuo kripto zajednicu i privukao interes dionika kripto industrije zbog svog potencijala za promjenu tržišta.

Bilo je zabrinutosti da će se njezina platforma Vaga koristiti za prikupljanje financijskih podataka o svojim korisnicima. Facebook se potrudio ublažiti strah od privatnosti podataka objavljivanjem priopćenja u kojem se naglašava da se potrošački podaci neće dijeliti s trećim stranama.

Ističe nekoliko slučajeva u kojima tvrtka to može učiniti, a uključuju slučajeve kada postoji potreba da se “pridržava zakona, osigura račune kupaca, ublaži rizik i spriječi kriminalna radnja”.

Tvrtka je već stvorila podružnica pod nazivom Calibra čiji je zadatak razviti kripto novčanik Libra zajedno sa značajkama privatnosti podataka. Njegova će tehnologija očito spriječiti kombiniranje korisničkih podataka na Facebookovim društvenim mrežama s financijskim informacijama na blockchainu.

Tvrtka je najavila da će novčanik za kriptovalute biti ugrađen u svoje platforme društvenih medija. Bit će dostupan na WhatsAppu i FB-u kao samostalna značajka 2020. godine.

Facebook se suočava s optužbama za privatnost podataka

Facebook se trenutno suočava s glavnim problemima s povjerenjem, posebno u vezi s privatnošću podataka. Značajni dionici kripto industrije već su optužili tvrtku da kamuflira prave namjere koje stoje iza njezina projekta kriptovaluta. Mnogi skeptici vjeruju da će tvrtka koristiti blockchain aplikaciju Libra za prikupljanje financijskih podataka o svojim korisnicima.

Među njima je i izvršna direktorica Otvorene privatnosti, Sarah Jamie Lewis, koja je javno razotkrila posljednji Facebookov manevar upozoravajući kako divu društvenih medija jednostavno ne mogu vjerovati osjetljive korisničke informacije.

Jedva čekamo kriptovalutu s etikom Ubera, cenzurnim otporom Paypala i centralizacijom Vise, a sve to povezano u dokazanu privatnost Facebooka. https://t.co/C4FymDjtFw

– Sarah Jamie Lewis (@SarahJamieLewis) 14. lipnja 2019

Prema senatoru Joshu Hawleyu, Facebook svojim novim projektom proširuje svoj monopol. Proglašava da je tvrtka postala prevelika i moćna i da je treba razbiti.

Senator je pozvao Federalno trgovinsko povjerenstvo (FTC) da se uozbilji što se tiče obuzdavanja konglomerata, dodajući da je novčana kazna od nekoliko milijardi dolara nalik na brzinsku kartu za organizaciju koja je prošle godine zaradila preko 50 milijardi dolara prihoda.

Naravno, strahovi su opravdani s obzirom na Facebook-ove kontroverzne prakse prikupljanja i dijeljenja podataka u prošlosti. 2018. istražno izvješće Guardiana otkrilo je da je tvrtka sklopila aranžmane s agencijama trećih strana, omogućujući im pristup osobnim podacima, što duboko narušava privatnost potrošača.

Štoviše, objašnjenje Facebooka o tome kako se namjerava riješiti ovog problema kada se nova usluga pokrene ne ispunjava očekivanja.

Međutim, protokol će korisnicima omogućiti anonimni prijenos tokena koristeći brojne adrese. Prema Davidu Marcusu, koji je na čelu pothvata Vaga, tvrtka će se obvezati na zaštitu korisničkih podataka. Otkrio je to tijekom intervjua za CNBC, dodajući da potrošači kojima je teško vjerovati Facebooku mogu slobodno potražiti alternativne mogućnosti plaćanja koje nude konkurenti.

Prema riječima Davida Marcusa, koji je na čelu pothvata Vaga, tvrtka će se zalagati za zaštitu korisničkih podataka. (Kredit za sliku: Yahoo)

Odbor za bankarstvo Senata pozvao je Facebook kako bi objasnio kako planira zaštititi korisničke podatke na svojoj novoj kripto platformi.

Zahtjev je upućen u svibnju nakon što je Facebook američkim bankama i srodnim institucijama poslao pismo tražeći da dostave financijske podatke koji pripadaju njegovim korisnicima. Kako će se ti detalji koristiti, bilo je među glavnim pitanjima koja su postavili senatori.

Ročište je zakazano za 16. srpnja. Pod nazivom “Ispitivanje prijedloga Facebookove digitalne valute i privatnosti podataka”, pružit će tvrtki platformu za izravno rješavanje problema.

Prema Predsjednica Odbora za financijske usluge u kući, zastupnica Maxine Waters, hitno je potrebno riješiti taj problem.

Kao što je putem Twittera proglasio izvršni direktor ShapeShift-a Erik Voorhees, Vaga nije uistinu “čista kripto valuta” i zato nitko ne bi trebao koristiti digitalni novčić očekujući privatnost. Također je dodao da će mreža najvjerojatnije biti nedostupna u određenim zemljama poput Irana koji se trenutno suočava s američkim sankcijama.

11 / Sad loše: Vaga očito nije „čista kripto valuta“. Nitko ne smije očekivati ​​privatnost koristeći je. Nitko ne bi trebao očekivati ​​pravi standard većine kriptopisa bez granica. Na primjer, Vage nikada neće biti dostupne u Iranu zbog sankcija.

– Erik Voorhees (@ErikVoorhees) 18. lipnja 2019

Voditelj projekta i suosnivač Jake Yocom-Piatt kaže da glavna korist Facebookove kriptovalute nije u njenom slučaju upotrebe, već u njenom potencijalu kao ramp platforma koja će educirati širu javnost o digitalnim valutama. To će vjerojatno dovesti do većeg usvajanja kovanica poput Bitcoina.

Koliko je mreža Vaga decentralizirana?

Mreža Vaga očito će biti decentralizirana i njome će upravljati odbor osnivača u kojima je Facebook član s jednakim pravima i ovlastima kao i njihovi vršnjaci.

Grupu čine mnoštvo tvrtki za obradu plaćanja kao što su Visa, PayPal, MasterCard i Stripe, neprofitnih organizacija koje uključuju Mercy Corps i tvrtke rizičnog kapitala Andreessen Horowitz, Ribbit Capital i Breakthrough Initiatives, između ostalih.

Povjerenstvo će se očito odlučiti o predloženom razvoju događaja kroz postupak glasanja. Za odobravanje politika ili tehničkih aspekata bit će potrebna dvotrećinska većina glasova.

Članovi osnivači djelovat će kao čvorovi za provjeru valjanosti i moći će raditi s reguliranim prodavačima na raznim međunarodnim tržištima, istovremeno upravljajući rezervama Vage. Tvrtka kaže sljedeće o imovini koja podupire njezinu pričuvu.

„Košarica bankovnih depozita i kratkoročnih državnih vrijednosnih papira držat će se u Rezervu Vage za svaku Vagu koja se stvori, gradeći povjerenje u njezinu suštinsku vrijednost. Rezervatom Vage upravljat će se s ciljem očuvanja vrijednosti Vage tijekom vremena. “

Bijela knjiga naznačuje da će protokol raditi pomoću odobrenog blockchain okvira. To znači da će tvrtke koje žele dobiti status validatora morati ispuniti određena tehnička mjerila.

Facebook objašnjava da sustav bez dopuštenja trenutno nije održiv zbog sigurnosnih razloga. Također tvrdi da je decentralizirana mreža Vaga dizajnirana da podnese kvar ili napad sustava koji utječe na do trećinu svih čvorova.

Neki su stručnjaci u industriji naglasili da odobreni blockchain gdje neke stranke smiju obrađivati ​​plaćanja, a druge ne znači da mreža nije istinski decentralizirana.

Posluživanje nebankarskog, nekoliko problema

Facebook navodi da je projekt Vaga razvijen kako bi služio nebankarskoj odrasloj populaciji za koju tvrtka procjenjuje da iznosi oko 1,7 milijardi ljudi. Naglašava da oko 1 milijarde pojedinaca iz ove skupine ima pristup mobilnom telefonu.

Facebook ilustrira da mnogim nebankarskim osobama nedostaje pristup ovoj ključnoj usluzi jer neki nemaju dokumenata, suočavaju se s pretjeranim naknadama za prijenos novca ili su smješteni predaleko od institucionalnih objekata. To je, navodi se, glavno ciljno tržište kriptovalute Vaga.

Naravno, koncept je teoretski zdrav, ali će ga biti teško širiti u nekim regijama. Zemlje poput Venezuele, posebno, bile bi izvrsni kandidati za uslugu.

Oko 9,5 milijuna Venezuelaca nije u bankama, a nacija se trenutno oporavlja od sankcija, političkih prepucavanja i rastuće ekonomske nesigurnosti. Kao takvi, sve više građana kriptovalute prihvaća kao zalihu vrijednosti.

Slijedom toga, peer-to-peer kripto platforme kao što su LocalBitcoins bilježe porast u transakcijama koje provode Venezuelci. Vjerojatno će se žeton Libra svidjeti puku zbog jednostavnosti upotrebe, niskih transakcijskih troškova i stabilnosti.

No s obzirom na to da će Facebook novčić biti vezan za niz glavnih fiat kovanica, uključujući američki dolar, nesumnjivo će biti nekoliko problema. Američka vlada namjerno je spriječila Venezuelu da pristupi svojim dolarskim rezervama, pa je malo vjerojatno da će Facebook moći nuditi izravne derivate.

Pretvaranje venezuelskih bolivara u Vagu bit će još jedan glavni problem budući da nacionalna valuta zemlje hiper fluktuira od bitcoina zbog hiperinflacije. Rastuća stopa inflacije u Venezueli predviđa se da će dosegnuti 10 milijuna do kraja 2019. Trenutno 1 $ vrijedi oko 6,2 milijuna venezuelskih bolivara (VES).

Naravno, moguće je da će se uskočiti mnoštvo inovativnih FinTech tvrtki koje će pružiti rješenja koja lokalnom stanovništvu omogućuju pristup mreži Vaga. Bit će zanimljivo vidjeti kako bi takav aranžman funkcionirao.

Visa i MasterCard su u osnivačkom odboru projekta Libra, ali Bijela kuća već je nagovijestila planove zabrane rada dviju agencija za obradu plaćanja u Venezueli.

Nadalje, Vaga koristi odobreni blockchain i to će dodatno spriječiti venezuelske platne tvrtke treće strane da slobodno obrađuju transakcije bez izričitog odobrenja Facebooka. Zbog toga postoji stvarna mogućnost da Venezuelci neće moći iskoristiti blagodati ove nove kriptovalute.

Ali opet, Projekt Vaga registriran je u Ženevi, Švicarska, kao E.U. nadležnost. To znači da će projekt biti u skladu s europskim zakonima za razliku od američkih zakona koji su neuredna krpa prepuna rizika. Ali ipak, postoji puno neizvjesnosti kada je u pitanju služenje takvim regijama.

(Kredit za istaknute slike: Libra.org)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me