Prema a najnovije istraživanje koji su sastavili istraživači s Međunarodnog sveučilišta Florida i Sveučilišta Princeton, Kina ima ogroman utjecaj na bitcoin mrežu ponajviše zbog svoje monopolizacije snage raspršivanja sustava. Izvještaj istražuje nacionalne sposobnosti napada i poticaj za devastaciju bitcoina.

Kina trenutno kontrolira oko 74 posto kriptografske snage raspršivanja bitcoin mreže. Ono što je zabrinjavajuće jest da bi ovu poziciju mogao iskoristiti za pokretanje napada koji može utjecati na preko 50 posto bitcoin sustava. Takav bi događaj pokrenuo lančanu reakciju koja bi u konačnici mogla destabilizirati čitav bitcoin ekosustav.

Kako je Kina postala glavna bitcoin rudarska snaga?

Smatra se da je dostupnost jeftine energije ključni pokretač centralizacije raspršivanja snage u Kini. Prema nedavnom izvještaj Diar, Kina se može pohvaliti znatno nižim stopama električne energije u usporedbi sa Sjedinjenim Državama i većinom zapadnih država, s maloprodajnim carinama od oko 0,08 USD kW / h.

Veleprodajne cijene su otprilike upola manje. Niske stope čine rudarstvo bitcoina prilično razumnim pothvatom u istočnoazijskoj zemlji. Za usporedbu, tarife za električnu energiju u Sjedinjene Države trenutno su prosječne 12 centi po kilovat-satu (kWh), dok britanski podaci iznose oko 14,37 penija po kWh (19 centi po kWh).

Vjeruje se da je jeftina električna energija u Kini dovela do rane revolucije rudarske industrije bitcoina u zemlji i dovela do njezine dominacije u rudarskim bazenima. I tako se danas većina glavnih bazena za rudarenje bitcoina nalazi u Kini.

Kineska tvrtka Bitmain jedan je od primjera priče o uspjehu rudarstva bitcoina. Osnovan 2013. godine, godinama prije meteorskog uspona industrije kriptovaluta, odigrao je značajnu ulogu u uspostavljanju industrije rudarstva bitcoina u Kini. Sada dominira oko 30 posto ovog sektora. Njegovi rudarski bazeni, BTC.com i Antpool, čine oko 16 posto, odnosno 14 posto ovog tržišnog segmenta.

Zašto bi kineska vlada željela napasti Bitcoin mrežu

Brojni su razlozi zbog kojih bi kineska vlada željela napasti mrežu bitcoina. Prema raznim školama mišljenja, jedno je od njih učiniti ga beskorisnim u pokušaju da zaštiti svoje gospodarstvo. Međutim, vjerojatniji bi razlog, prema nekim kriptoanalitičarima, bio povećavanje položaja zemlje kao monopola bitcoin hash-power.

Prema Zhou Yuzhongu, poznati autor koji je napisao nekoliko knjiga o razvoju digitalnih valuta u Kini, kineska je uprava provela glavne politike protiv brojnih aktivnosti kriptovaluta u posljednje dvije godine, koje uključuju zabranu inicijalnih ponuda kovanica (ICO) i blokiranje pristupa obalnim zemljama razmjene kriptovaluta.

Međutim, vjerojatniji je cilj, prema autoru, steći veću kontrolu nad tržištem kriptovaluta, istodobno zadržavajući strane igrače. Prema analitičaru, “Zabrana ICO-a samo je površinska mjera za upravljanje rizikom … ono što središnja banka zaista želi je vratiti moć kontrole.”

Zhou tvrdi da bi Narodna Republika Kina radije zadržala nekoliko kripto burzi koje su u skladu s njezinim propisima, nego premještanje trgovine bitcoinima na podzemna ili prekomorska tržišta..

Napadajući Bitcoin mrežu

Nepotpune prijave u bloku

Kina bi mogla povećati svoj monopol nad raspršivanjem pokretanjem niza koordiniranih napada na konkurentske rudarske bazene koje kontroliraju konkurenti u drugim zemljama. Prema izvješću sveučilišta Florida-Princeton, napad tipa „trojanski“ koji uključuje kineske „sudionike“ koji se predstavljaju kao rudari u stranim rudarskim bazenima omogućio bi podnošenje nepotpunih blokova u takve bazene, a to bi u konačnici potkopalo rudarske napore.

Takva tajna operacija ne bi izazvala sumnju i prouzročila bi da rudarski bazen propusti nagrade, što će ga na kraju učiniti nepouzdanim. Kolektivno orkestrirani napad natjerao bi frustrirane rudare da se odluče za profitabilnije rudarske bazene, koje će najvjerojatnije kontrolirati Kinezi.

Ciljani napadi za uklanjanje anonimizacije

Kineska vlada također bi mogla izvršiti napade vektora de-anonimizacije na bitcoin mrežu kako bi de-anonimizirala korisnike, na primjer, to smatra prijetnjom za svoje ideologije. Deanonimizacija bi vladi omogućila praćenje mrežnih aktivnosti žrtava, uključujući njihove transakcije s bitcoinima.

Kineska vlada ima prednost u ovom području zbog svog željeznog stiska na internetskoj mreži u zemlji i svojstvenog kapaciteta povezivanja bitcoin adresa s određenim IP adresama. Ova bi se sposobnost mogla koristiti za identificiranje trgovaca koji se bave bitcoinom, na primjer, i prisiljavanje ih na prisiljavanje svojih klijenata da predaju osobne podatke.

Kazneni napadi račvanja

Kina bi također mogla pokrenuti napade na bitcoin mrežu na adrese senzora povezane s određenim entitetima. To bi mogle biti organizacije određenih nacija ili kriminalci. Uz kontrolu nad preko 70 posto snage raspršivanja, rudarski bazeni koji pripadaju kineskim operaterima mogli bi se gurnuti da se miniraju na lancima povezanim s određenim adresama.

Općenito se naziva kaznenim napadom viljuške, tehnika se može koristiti za prisiljavanje vlasnika adresa žrtve da se pridržavaju određenih propisa o cenzuri koje je propisala država.

Usporavanje Bitcoin mreže

Kina bi lako mogla usporiti bitcoin mrežu izravnim ili neizravnim utjecajem na upravitelje bazena. Većina ih se nalazi u zemlji i odgovorni su za dodjelu rudarskih poslova i razmnožavanje miniranih blokova.

Kao takvi kontroliraju ulaz i izlaz rudara. Međutim, oni se oslanjaju na kineske regulirane električne i internetske mreže za obavljanje svojih aktivnosti, a to izlaže značajan dio bitcoin platforme izravnoj kontroli vlade.

Izvješće posebno ističe zabrinjavajuću količinu kontrole koju Veliki kineski vatrozid (GFW) ima nad vitalnim aspektima rudarstva bitcoina, posebno prometa. Vatrozid neprestano vrši nadzor na putu i dubinsku inspekciju (DPI).

Također istražuje pristupne točke internetske veze i pruža vladinim regulatorima mogućnost manipulacije mrežama ubrizgavanjem zlonamjernog koda u podatkovne pakete. Takva instalacija omogućila bi značajnu kontrolu nad bitcoin mrežama.

Istraživački rad navodi duboko zabrinjavajući problem uplitanja vlade koji je postojao prije ažuriranja Bitcoin Core 2016. godine. To je dovelo do toga da je značajan broj kineskih rudara pribjegao miniranju praznih blokova zbog režijskih troškova kašnjenja mreže koje je vlada nametnula putem GFW-a.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me