Digitalne valute i njihova temeljna blockchain tehnologija stvorile su nove mogućnosti u svijetu u kojem su gotovo svi internetski trendovi postali potencijalni pothvati za unovčavanje. A sada je kripto kockanje omogućilo kockarima da sudjeluju na tržištima koja nikada prije nisu bila realizirana, poput stavljanja oklada na atentate na slavne osobe i političke kandidate.

Takvu razinu potencijala i demokratizacije nudi Augur, platforma za predviđanje tržišta koja koristi kriptovalute i radi na blockchainu. Omogućuje korisnicima da klade na beskonačan raspon ishoda klađenja samo ograničen nečijom maštom. Također ne postavlja geografska ograničenja i pruža dodanu vrijednost anonimnosti. Trenutno su Jeff Bezos, Donald Trump i Warren Buffett tri osobe koje već imaju oklade za atentat na platformi Augur.

Na primjer, kladionica u atentat na Trumpa glasi: “Hoće li Donald Trump (predsjednik SAD-a) biti ubijen u bilo kojem trenutku tijekom 2018. godine?”

Razvijen od Zaklade za prognoze, Augur vam omogućuje stvaranje događaja za predviđanje, izgradnju tržišta za njega, a zatim trgovanje dionicama na temelju ishoda. Događaji se kreću od predviđanja izbora preko prirodnih katastrofa do pada tržišta.

Jednom kada korisnik osvoji ishod, može stvoriti izvještaj na temelju oklade, a drugi se korisnici mogu složiti ili ne složiti s njim. Dobitne oklade isplaćuju se nakon što se tržište riješi. Platforma za kockanje koristi kriptovalutu Ethereum za trgovanje.

Naravno, postoji stvarni strah da bi oklade na ishode poput atentata mogle potaknuti povezane događaje u stvarnosti. Međutim, ove su vrste oklada prikupile beznačajno financiranje i nude malo poticaja nekome da inspiraciju dobije od oklada.

augur sučelje

Augurovo sučelje

Zakonodavna pitanja

Usprkos tome, platforma za predviđanje stvara još jedan problem. Zamagljuje razliku između internetskog kockanja i tržišta predviđanja. Prva je posebno popularna na Auguru i temelji se na predviđanjima događaja, ali je zabranjena od strane brojnih zemalja poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bruneja, Japana, Cipra i drugih.

Problem leži u činjenici da, čak i ako se utvrdi da je Augur prekršio zakon olakšavajući kockanje ili druge ilegalne aktivnosti, postoji nekoliko načina da se to provede.

Postoje i strahovi zasnovani na izrazito neuređenoj prirodi platforme, s obzirom na to da je Forecast Foundation, njezin programer, zapravo imao distancirao se od vlasništva nad protokolom, koji opisuje kao softver otvorenog koda. Njegovi programeri također ističu da nemaju kontrolu nad peer to peer platformom i da nemaju pristup privatnim ključevima korisnika ili osobnim podacima. To uključuje legalna imena, državne matične brojeve, adrese e-pošte i stanje novčanika.

Situacija naglašava jurisdikcijsku nemoć koju takvu platformu može donijeti pred rastuće tržište kockanja, katalizirano popularnim događajima poput Svjetskog kupa.

U vezi sa Sjedinjenim Državama, Komisija za trgovanje robama s robom istražuje spadaju li aktivnosti Augura u njezinu nadležnost.

Svijet kripto kockanja

Svijet kripto kockanja kontinuirano raste tijekom godina, kako se sve više ljudi upoznaje s kriptovalutama. U 2013. godini 50 posto svih bitcoin transakcija uključivalo je kockanje, a od 2014. preko 3,7 milijuna BTC-a procijenjenih na 26 milijardi dolara korišteno je na platformama za klađenje.

I tijekom mjeseci lipnja i srpnja ove godine došlo je do značajnog porasta aktivnosti kripto kockanja. To se posebno odnosilo na zemlje u kojima je kockanje na mreži nezakonito, potaknuto Svjetskim prvenstvom. Međutim, trend je također otkrio potencijal zlouporabe s obzirom na kriptovalute i neuređenu prirodu njihove blockchain tehnologije.

U Kini su vlasti uhitile šest osumnjičenika osumnjičenih za vođenje kockarskog lanca Svjetskog kupa sa sjedištem u provinciji Guangdong koji je imao oko 1,5 milijardi dolara oklada za kriptovalute. To je prema a objavljena izjava kineske vlasti.

Shema, zasnovan na tamnoj mreži, prihvaćao je Ethereum, Bitcoin i Litecoin 8 mjeseci prije nego što su njegovi operateri nabadani. Namamio je više od 300 000 igrača iz različitih zemalja i imao oko 8 000 povezanih prodavača koji su podržavali mrežu.

Rast takve operacije pokazatelj je koliko ogromna platforma kao što je Augur može postati temeljena na marginaliziranom tržištu kojemu je cilj. Primjerice, u zemljama poput Kine i kripto valuta i kockanje su ilegalni. Kao takva, za decentraliziranu platformu za klađenje kao što je Augur potreban je regulator. Međutim, ono se trži kao „tržište predviđanja“, što je sivo područje za mnoge zemlje u kojima se kockanje smatra ilegalnim, pa će nekoliko zakonskih pitanja povezanih s tim zasigurno iskrsnuti.

Štoviše, omogućava korisniku da stvori događaj, kladi se na njega i izgradi tržište za njega. Kao takav, korisnik može biti kreator, prodavač i potencijalni korisnik kao kockar, sve istovremeno. To zahtijeva čitav novi set složenih zakona.

Primjerice, u Britaniji, Komisija za kockanje u Velikoj Britaniji (UKGC) klasificira peer-to-peer protokol kao što je Augur kao posrednika u klađenju na daljinu. Međutim, klasifikacija nije dovoljno sveobuhvatna da bi je definitivno kategorizirala kao takvu. Ovo uzima u obzir razvijenu prirodu sudjelovanja korisnika, njegovu temeljnu tehnologiju i kada su propisi prvi put postavljeni, što je bilo 2013. godine.

Potencijal mudrosti gužve

Prema Nolanu Bauerleu, Direktor istraživanja u Coindesku, tržišta predviđanja imaju potencijal iskoristiti mudrost mnoštva na način na koji malo platformi može i uglavnom je pogrešno shvaćeno.

Prema riječima izvršne vlasti, oni bi bili neprocjenjiv resurs ako bi im se omogućilo da rastu do globalnih razmjera i potencijalno bi mogli pružiti rijedak uvid u industrijske trendove.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me