Kanadska regulatorna organizacija za investicijsku industriju (IIROC) i kanadski administratori vrijednosnih papira (CSA) zajednički su objavili priopćenje tražeći doprinos od kriptoindustrije u zemlji u vezi s regulacijom.

Dvije vladine agencije žele zaštititi investitore nakon nedavnog incidenta s razmjenom QuadrigaCX koji je poljuljao sentiment na tržištu. Oko 145 milijuna dolara nestalo je nakon što je izvršni direktor platforme umro dok je posjedovao privatne ključeve mreže. Istražitelji još uvijek pokušavaju povratiti sredstva.

Objavljeni dokument naglašava da još nijedan diler nije ovlašten za poslovanje u zemlji, što ostavlja regulatorni vakuum. Agencije ističu da samo prilagođeno zakonodavno rješenje može zaštititi kanadske korisnike kriptovaluta i investitore od tržišnih peripetija.

Sigurnosne mjere zaštite i unutarnje kontrole istaknute su kao ključna područja koja zahtijevaju opsežnu reviziju prije nego što posao kripto trgovine može funkcionirati u zemlji.

Nekim operaterima platformi očito nedostaje dovoljno tehničkog znanja kako bi analizirali sustave na ranjivosti i popravili rupe, ostavljajući takve mreže osjetljivima na sigurnosne provale.

Ostale odredbe o referentnim vrijednostima ilustrirane u prijedlogu uključuju posjedovanje dovoljne imovine za pokriće potraživanja investitora u slučaju kršenja ili bankrota.

Kriptopropisi u Meksiku, Indiji i Izraelu

Indija se još uvijek bori s kripto regulativom

Brojne jurisdikcije širom svijeta trenutno se bore s kripto regulatornim pitanjima. Indijska vlada, posebno, već je gotovo godinu dana upletena u pravnu prepirku s pristalicama pravosuđa i industrije..

To je započelo nakon što je Indijska rezervna banka (RBI), središnja banka države, u travnju prošle godine izdala direktivu kojom se bankama zabranjuje poslovanje s kripto-trgovačkim entitetima. Nalog je naišao na žestok otpor i val tužbi dionika u industriji.

I tako prije samo nekoliko tjedana, Vrhovni sud Indije presudio da vlada bi trebala iznijeti jasan regulatorni okvir osmišljen da popravi nered. Vlada je imala četiri tjedna da izradi radne smjernice. Sud će donijeti vlastitu direktivu o tome ako indijska administracija to ne učini, a nakon toga će zaustaviti saslušanje slučajeva povezanih s zabranom kriptografije.

Mnoge tvrtke za kriptovalute smatraju da je zabrana ustavnopravna, jer nisu data objašnjenja usmjerena na istraživanje koja podupiru odluku.

U potpunom preokretu od uobičajenog tvrdog stava, IRB je nedavno objavio izjava priznajući da kripto sektor predstavlja minimalne rizike za cjelokupnu financijsku industriju, ali upozorio je da bi se njegovi negativni učinci mogli pojačati kada se široko upotrijebe digitalne valute.

Meksiko s obzirom na kripto regulativu

Meksička vlada također se priprema za regulaciju kriptovaluta prema najnovijim podacima vijesti.

I baš kao i u Kanadi, uprava putem središnje banke u zemlji, Banxico, traži prijedloge od dionika prije nego što počne provoditi smjernice.

Meksička banka izdala je cirkularno pismo s propisima o kriptovalutama tražeći doprinos od industrije kriptovaluta. (Kredit za sliku: Forbes)

The Bank of Mexico već je izdala okružnicu, a među glavnim preporukama je zahtjev za dozvolu trgovanja za burze i slična poduzeća.

Meksičko tržište kriptovaluta je u osvit revolucije. Postigao je strašan rast u posljednje dvije godine i nastavlja pokazivati ​​neizmjerna obećanja. Otprilike polovici 130-milijunskog stanovništva zemlje nedostaju bankovni računi. Stoga se većina ljudi za doznake oslanja na alternativna sredstva, poput kripto mreže i mreže za prijenos novca.

Kripto regulacija u Izraelu

Izrael je proglašen glavnim tehnološkim čvorištem. Široko se naziva World’s Startup Nation i trenutno je dom za više od 200 blockchain startupa. Zbog procvata kripto industrije, vlada trenutno traži načine kako regulirati sektor.

Zemlja radi na kripto regulatornom okviru od 2017. godine putem imenovanog odbora čiji je zadatak izraditi sveobuhvatno izvješće o tom pitanju.

Odbor je dostavio svoje konačne nalaze i preporuke prije otprilike dva tjedna Anatu Guetti, predsjedniku Izraelske uprave za vrijednosne papire. Sada ga je objavilo Izraelsko tijelo za vrijednosne papire.

Među predloženim smjernicama je potreba za zahtjevima za otkrivanjem. U središtu predloženog okvira bila je potreba za regulacijom inicijalnih ponuda kovanica (ICO), jer one lako prigušuju ili povećavaju povjerenje investitora. Komisija dodatno preporučuje da se ponude sigurnosnih žetona (STO) moraju jasno definirati i dodijeliti im odgovarajuće smjernice.

Prema predsjedniku regulatornog odbora, dr. Gitit Gur-Gershgoren, rast izraelskog kripto sektora prvenstveno će ovisiti o “stavu industrije prema regulaciji”, dodajući da je nadzor imao za cilj pridonijeti njegovom uspjehu.

Meni Rosenfeld, predsjedatelj Izraelskog udruženja bitcoina, također je komentirao izvješće, pohvalivši ga kao korak u dobrom smjeru. Prema njegovom mišljenju, veći će se nadzor riješiti problema s povjerenjem i dodati vrijednost kupcima.

Međutim, naznačio je da regulatorno tijelo države još uvijek mora prijeći dug put u rješavanju glavnih zabrinutosti kripto zajednice. Dao je primjer sadašnje bifurkacije kriptovaluta i bankarskog sektora, naglasivši da je to i dalje glavni problem koji se često previđa.

Financijske institucije u zemlji vezane su Zakonom o pranju novca, što izraelskim građanima otežava izvršenje kripto-podataka za povlačenje putem bankarskog sustava. Mnogi se korisnici kriptovaluta pri obavljanju takvih transakcija oslanjaju na platforme poput Coinbasea, ali gotovo je nemoguće, na primjer, kupiti značajne količine digitalnih kovanica koristeći bankovne depozite.

Banke su dužne automatski prijaviti depozite veće od 50.000 NIS (14.000 USD) Ministarstvu pravosuđa zemlje. Klijenti su također dužni navesti izvor sredstava. Budući da su kriptovalute po prirodi anonimne, većina izraelskih banaka odbija se uključiti u kripto-poslove zbog straha od suočavanja sa sankcijama pranja novca.

(Istaknuta slika: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me