Kina je neprikosnoveni svjetski lider u rudarstvu bitcoina, a administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa postaje zabrinuta. Zemlja trenutno kontrolira preko 70 posto snage raspršivanja Bitcoina. I, strah je da bi na kraju mogao imati značajan utjecaj na američke tvrtke koje su već uključene u tu industriju.

Trumpova administracija svjesna kineske dominacije rudarstva bitcoina

Prema Rippleovom glavnom strategu, Cory Johnson, Trumpova administracija je itekako svjesna rizika da Kina ima monopol nad rudarskom snagom Bitcoina. S tim u vezi, američka vlada također je očito pogledala snage XRP-a u konkurentskom kripto prostoru, prema exec.

XRP, za razliku od Bitcoina, ne zahtijeva rudarenje. Štoviše, Ripple (tvrtka) kontrolira oko 60 posto XRP-ove opskrbe kriptovalutama. Zbog toga je nešto manje decentralizirana od ostalih kriptovaluta.

Razgovarajući s časopisom Breaker, Johnson je rekao da je njegov tim razgovarao s članovima Trumpove administracije, političarima i regulatorima. Pomažu im da bolje razumiju proizvode tvrtke i doprinos kripto tržištu.

Ripple’s Position vs Bitcoin

Rippleova dosadašnja ključna misija bila je integriranje svoje tehnologije u financijske platforme kako bi se povećala brzina i pouzdanost. Nedavno je PNC, vodeća američka banka, najavila da će koristiti Rippleovu platformu RippleNet za olakšavanje prekograničnih plaćanja.

Preko 100 institucija trenutno koristi Rippleovu platformu. Neka od značajnijih imena uključuju American Express, Banco Santander i SBI, japansku tvrtku za upravljanje financijama i imovinom.

Što se tiče Rippleove XRP pozicije na tržištu kriptovaluta, ona je još uvijek daleko iza Bitcoina, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko 110 milijardi dolara. Ripple trenutno ima tržišnu kapitalizaciju od oko 18 milijuna dolara, iza Ethereuma koji je na drugom mjestu s nešto više od 20 milijardi dolara.

Američka vlada štiti američke tvrtke ciljajući kineski uvoz

Sjedinjene Države i Kina trenutno su upletene u ekonomski rat koji su podstakle nove ekonomske protekcionističke politike američkog predsjednika Donalda Trumpa. Oni su usmjereni na uravnoteženje trgovinskog deficita zemlje, a neki su posebno usmjereni na Kinu.

Kineske platforme za rudarenje bitcoina

Kina je osvojila prednji dio snage raspršivanja kriptovaluta (Slika: IEEE.org)

Na fronti kriptovaluta, Kina ima najveće svjetske bazene za rudarenje bitcoina i dom je najvećih svjetskih proizvođača hardvera za kripto rudarstvo – Bitmain, Ebang i Canaan. U rujnu je američka vlada povećala uvozne carine na niz kineskih roba u ukupnom iznosu od 200 milijardi dolara, uključujući ovu vrstu hardvera.

Ciljanje hardvera za rudarstvo bitkoina iz Kine

Prema analitičarima, Bitmain, najveći kineski izvoznik hardvera za rudarstvo kriptovaluta u Sjedinjene Države, suštinski će osjetiti prstohvat. U lipnju je američka vlada prekvalificirala opremu za kriptokopavanje u “aparat za električne strojeve”. Prethodno su hardver kategorizirali kao strojeve za “obradu podataka”.

Namjerna promjena klasifikacije uzrokovala je da kineska rudarska oprema postaje predmet novih uvoznih carina. Trenutno su uvozne carine na rudarsku opremu za Bitcoin 27,6 posto, naviše s nule. Nagli porast carina odmazda je američke vlade protiv onoga što ona naziva kontradiktornom politikom koju provodi kineska vlada.

Prema izvješću koje je objavio Ured trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Država (USTR), Kina američke tvrtke koje posluju na njezinom teritoriju cilja nepravednim smjernicama. Slijedom toga, trenutne politike SAD-a prema azijskoj naciji usmjerene su na pritisak na Kinu da promijeni svoja pravila.

USTR ističe da istočnoazijska zemlja nameće zahtjeve zajedničkog ulaganja američkim firmama. Ovaj se zahtjev javlja tijekom nametanja ograničenja stranih ulaganja i dodatnih postupaka licenciranja u pokušaju da se pritisne na prijenos tehnologije.

Agencija također optužuje Kinu za olakšavanje ulaganja u američke tvrtke kako bi stekla uvid u tehnološki napredak i prisilila na veliki prijenos tehnologije. Također se navodi da Kina provodi cyber upade protiv američkih tvrtki kako bi stekla neovlašteni pristup osjetljivim poslovnim informacijama.

Kredit za istaknute slike: IEEE