Bitcoin kitovi kupili su dip tijekom šestomjesečne kripto zime. Iznenadni trend pada tržišta koji se dogodio u studenom prošle godine zabilježio je pad BTC-a na razinu ispod 4.000 američkih dolara i nakon toga izbacio slabe ruke.

Međutim, također je omogućio bitcoin kitovima da kupe stotine tisuća bitcoina po sniženim cijenama. Prema novom izvještaj o istraživanju objavio Diar, kitovi kriptovaluta uspjeli su steći preko 450 000 BTC za manje od devet mjeseci.

Komunikacija otkriva da se približno 25 posto svih BTC-a u optjecaju drži na adresama s saldom između 100 i 10 000 bitcoin-a. U kolovozu 2018. godine, kada je bitcoin procijenjen na 8000 američkih dolara, novčanici u ovom segmentu držali su oko 20 posto ukupnog broja kovanica u optjecaju, što je približno 5 posto manje nego danas.

Strašilo promatrača kripto-kitova

Kripto zajednica uglavnom pazi na bitcoin kitove jer su u stanju povući velike poteze koji mogu uzrokovati pad ili skok cijena kripto ovisno o otpornosti prevladavajuće tržišne putanje.

NEO zajednica nedavno je podigla uzbunu nakon što su novčići vrijedni preko 300 milijuna dolara prebačeni u nepoznati novčanik. Ogroman transfer izazvao je široku paniku među investitorima prisiljavajući NEO tim da izda izjavu.

Što. The. Stvarno. pic.twitter.com/kCFlP2X3bc

– Billy Saurus (@ BillySaurus42) 23. svibnja 2019

Prema firmi, smjena je bila rutinska i planirana. Obavijest je dijelom glasila: “23. svibnja NF je na otključanu adresu prenio 5.538.832 novootključana NEO. Preostalih 29.461.168 NEO prvo su poslani na adresu za promjenu prije nego što su vraćeni na zaključanu adresu. To je učinjeno kako bi se transakcije razlikovale za referencu zajednice. “

Uprava je citirala bijelu knjigu digitalne valute u kojoj se navodi da se imovina ne prodaje na burzama, već je odvojena kako bi se koristila za rast zajednice. 29.461.168 NEO otprilike je polovica ukupnog prometa, što je 65.000.000 digitalnih kovanica. Prodaja tako velike količine na burzama srušila bi cijene.

Kako kripto kitovi manipuliraju tržištima

Kitovi se obično oslanjaju na pad tržišta kako bi akumulirali značajnu digitalnu imovinu koja će se koristiti u manipulaciji cijenama. Što više kriptovaluta imaju pod svojom kontrolom, to imaju veći utjecaj.

Taktika ispiranja i ponavljanja tipična je strategija koju ova skupina ulagača koristi za miješanje vrijednosti imovine. Na primjer, preplavljivanje tržišta narudžbama za prodaju ispod prevladavajućih stopa, svladava potražnju i cijene rezervoara.

Ako je savršeno izveden, kit može polako otkupiti količinu prodanih kovanica i više po deflacioniranim stopama sve dok raspoloženje na tržištu ostaje nepromijenjeno tijekom održivog vremenskog razdoblja. Alternativno, recepcije bez recepta mogu se koristiti za kupnju više digitalnih sredstava po nižoj tržišnoj cijeni.

Suprotno tome, deseci milijuna dolara mogu se upumpati u kripto sektor putem burzi pomoću naloga za kupnju postavljenih iznad postojećih stopa. To uzrokuje rast cijena. Neknjižena imovina kita tada se može prodati po većoj vrijednosti kako bi se postigao veći povrat.

Kitovi mogu kratkoročno upravljati tržištima, ali ne i dugoročno

Nedavni algoritamski upravljani BTC nalog za kupnju savršen je primjer onoga što se može dogoditi kad kitovi skloni riziku povuku poteze. Narudžba za kupnju postavljena je iznad prevladavajućih tržišnih stopa i izvršena je na tri glavne burze. Potez je očito pokrenuo rast cijene BTC-a za više od 25 posto u roku od 24 sata.

Takve taktike su učinkovite u određenim slučajevima, ali ne u svim. Turbulencije na tržištu mogu utjecati na učinkovitost ovih strategija. S obzirom na to da se stalno vrše trgovina i manipulativna kupnja i prodaja, učinci takvog poteza ponekad mogu biti otupljeni bezbrojem čimbenika. Uspješna izvršenja obično zahtijevaju dobro vrijeme i desetke milijuna u fiat ili digitalnoj valuti, ovisno o planiranim potezima.

Postoje ograničenja onoga što je moguće

Brojni čimbenici, uključujući likvidnost, ograničavaju učinkovitost strategija manipulacije cijenama, a mnogi od njih vezani su uz sentiment. Kitovi, na primjer, mogu uzrokovati pad tržišta, ali to ima nepoželjni učinak koji negativno utječe na izglede imovine. To dovodi do stvaranja točke otpora i uzrokuje nagli pad likvidnosti.

Ako sentiment koji se odnosi na određenu imovinu postane nadasve negativan, postaje je teže prodati jer su ulagači prirodno sumnjičavi prema izgledima. To dovodi do manje narudžbi za kupnju u slučaju prekomjerne ponude kovanica.

Postoje i ograničenja kada se cijenama manipulira prema gore. Zbog nestabilne prirode tržišta i raširenih manipulativnih strategija, strah, neizvjesnost i sumnja (FUD) uzrokuju da investitori postaju nesigurni u pravo vrijeme za kupnju ili prodaju. To na kraju dovodi do toga da ludilo oko šiljka utihne i potražnja opadne, osim ako postoje prirodno jaki čimbenici koji pokreću tržište.

Naravno, postoji strah od propuštanja (FOMO), što je prava stvar i ponekad dodaje euforiji povećavajući pritom pritisak na vrijednost imovine.

U konačnici, kripto kitovi ne određuju vrijednost bitcoina, već zajednica i njezin mrežni protokol. Epizode poput BTC-ovog događaja prepolovljenja izravno utječu na potražnju i ponudu kovanica i utječu na sve korisnike kripto-veze, bez obzira na posjedovanje.

Opća potražnja za digitalnom valutom kao špekulativnim instrumentom i zalihom vrijednosti također će nastaviti diktirati tržišnu cijenu bitcoina i općenito nadjačavati kratkoročne manipulacije.

Kripto razmjene nehotice pomažu kitovima

Mnoge kripto burze sada nude značajke trgovanja maržom, a to će nehotice omogućiti veću manipulaciju tržištima. Takve usluge trgovcima omogućuju posudbu financijskih sredstava za trgovanje i pružaju manipulatorima veći pristup imovini koja se može koristiti za utjecaj na industriju.

Trgovanjem marži može se manipulirati i likvidnošću kripto tržišta i cijenama imovine. Uključivanje OTC trgovačkih stolova povećava mogućnosti manipulacije. Procjenjuje se da se na tim tržištima odvija oko dvije trećine svih trgovina kriptovalutama.

Omogućuju investitorima da trguju bez pomicanja tržišta, ali kitovi mogu manipulirati cijenama kripto imovine putem burzi, a zatim kupiti podcijenjenu imovinu putem tvrtki koje nude usluge trgovine bez recepta. Precijenjeni novčići također se mogu prodati putem ovih platformi.

(Istaknuta slika: Pixabay)