Malta pobijedila Samou, Hong Kong u količini trgovine kripto razmjenom, evo zašto

Kripto burze na Malti obradile su preko 40 milijardi dolara u digitalnoj valuti. Prema a izvještaj objavio CryptoCompare, Malta je objavila najveći broj trgovina kriptovalutom na svijetu tijekom mjeseca prosinca.

OKEX i Binance zaslužni su za njihovu obradu ogromnog dijela. Oboje su uvršteni na Maltešku burzu (MSX), što je aspekt za koji se vjeruje da je povećao njihovu privlačnost. S malo više od 400 000 stanovnika, Malta je uspjela pobijediti Hong Kong, Samou, Sejšele i Sjedinjene Američke Države u obimu kripto trgovine.

Prihvaćanje industrije kriptovaluta

Iako su mnoge države odbacile kripto sektor kao pogibeljnog i obeshrabrile ulagače da sudjeluju u ulaganjima digitalne imovine, Malta je otvorila vrata igračima u industriji. Uspio se nositi s regulacijom postavljanjem sveobuhvatnog regulatornog okvira koji također pokriva blockchain tehnologiju.

Ovo je rijedak poduhvat čak i među popularnim čvorištima. Prošle je godine otočna država donijela tri regulatorna zakona koji pokrivaju kriptovalute, blockchain i tehnologiju distribuirane knjige (DLT).

To su bili, naime, Zakon o aranžmanima i uslugama za inovativne tehnologije, Zakon o tijelu za digitalne inovacije na Malti i Zakon o virtualnoj financijskoj imovini. Trenutno čine temelje kripto regulacije u zemlji i dizajnirani su za upravljanje tvrtkama koje djeluju u svemiru.

Zakon o ovlaštenju za digitalne inovacije na Malti osigurava zaštitu investitora i korisnika i održava integritet industrije. Također se naglašava da će vlada preko Malteškog tijela za digitalne inovacije promovirati razvoj i inovacije u zemlji.

Zakon o inovativnim tehnološkim aranžmanima i uslugama uređuje upotrebu tehnologija u industriji i osigurava da one ispunjavaju postavljena mjerila kako bi se kvalificirale za odobrenje.

Zakon o virtualnoj financijskoj imovini uređuje projekte digitalne imovine, uključujući ICO-ove i zahtjeve za bijelu knjigu. Također izdaje smjernice o tome kako treba provoditi promociju projekata kriptovaluta i osigurava da lažni podaci nisu uključeni u oglase. Te politike jačaju povjerenje investitora i pomažu u održavanju industrijskih standarda. Oni uvelike doprinose položaju Malte kao vodećeg kripto centra.

Malta također ima povoljan sustav oporezivanja koji pokriva i kripto tvrtke koje posluju na otoku i entuzijaste. Tvrtke su, na primjer, oslobođene plaćanja poreza na dodanu vrijednost na imovinu digitalne imovine. Za građane EU, fiat-kripto transakcije i isplate s burzi privući nulti porez. To je dovelo do toga da se više kripto entuzijasta u Europi preselilo u otočnu državu kako bi uživalo u svojim poreznim povlasticama.

Kripto regulacija Samoe


Na Samoi je kripto regulacija malo drugačija u odnosu na Maltu. Tvrtke za kriptovalute koje žele poslovati u zemlji moraju se pridržavati strogih zakona protiv pranja novca sličnih onima koji su nametnuti financijskim institucijama. Zemlja klasificira burze kriptovaluta kao financijske institucije i zahtijeva od njih da dobiju institucionalne licence od relevantnih državnih agencija.

Za razliku od malteške uprave, samoanska administrativna vlast nije se odlučila u vezi s izravnom potporom ili poticanjem rasta sektora. Uprava otvoreno obeshrabruje svako ulaganje u industriju, što naziva “visokim rizikom”.

U an službeno priopćenje od strane Centralne banke Samoe kriptovalute se ne smatraju zakonskim sredstvom plaćanja. Međutim, Središnja banka otvoreno je priznala da je blockchain tehnologija revolucionarna i mogla bi imati velik utjecaj na financijski sektor zemlje.

Za razliku od kripto zakonodavstva na Malti, samoanska vlada ne regulira izravno tehnološka pitanja, posebno ona koja uključuju blockchain inovacije i razvoj. Ovaj je aspekt posebno važan kod primjene zaštitnih mjera za investitore. Rezultat je pravna nesigurnost za investitore.

Propis u Hong Kongu

Uprava Hong Konga poduzela je jedinstvene korake za regulaciju sektora kriptovaluta u proteklih godinu dana. U studenom je državno kripto regulatorno tijelo, Komisija za vrijednosne papire i fjučerse (SFC) izdalo strogo upozorenje upraviteljima fondova nakon porasta broja slučajeva prijevara.

Agencija je primijetila da je nedostatak odgovarajuće regulacije doveo do porasta broja prijevara u sektoru, prisiljavajući ga da provodi snažnije mjere protiv takvih djela. Sve veći broj korisnika kripto razmjene požalio se na to da im je nakon deponiranja sredstava podmetnuto. Mnogi nisu uspjeli unovčiti novac.

Izvučen je novi set propisa usmjeren na distributere fondova i upravitelje portfelja, a uglavnom je izrađen kako bi se zaštitili investitori. Prema objavljena izjava, kripto burze u zemlji mogle bi dobiti licencu nakon stavljanja u regulatorni okvir SFC-a.

To bi regulatornom tijelu omogućilo da procijeni jesu li prakse burze u skladu s postavljenim smjernicama. Prema agenciji, strategija bi također nudila uvid u potrebnu razinu zaštite investitora i koji bi oblici propisa bili učinkoviti.

Nakon najave novih zahtjeva, neke su se tvrtke odlučile preseliti u područja s kripto prihvatljivijim pravilima. Prije samo nekoliko dana, Najavio je Xapo da će svoje poslovanje premjestiti iz Hong Konga u Švicarsku zbog “neprozirnog” regulatornog okruženja.

Predsjednik Xapa Ted Rogers izrazio je, s obzirom na Hong Kong, da su se, iako se nekad smatrali “svetim gralom kripto propisa”, stvari od tada promijenile. Opisao je švicarske regulatore kao prilagodljivije, pametnije i zainteresirane za razvoj financijskih tržišta.

Malta se suočava s izazovima rasta

Podržavanje kripto industrije, naravno, znači i rješavanje problema koji prate taj sektor od njegova pojave. Oni se kreću od pranja novca do slučajeva hakiranja i prijevara.

Smatra se da je paket nepremostivih prepreka za nacije nesklone kripto kretanju, a neke su zbog toga izravno zabranile poslovanje s kriptovalutom. Malta je morala usvojiti čvrst način razmišljanja u rješavanju ovih pitanja, od kojih su neka dospjela u naslove.

Nedavne nezgode i izjava MMF-a

Prije samo nekoliko dana, uprava za financijske usluge Malte (MFSA) zamolio investitore da se čuvaju trajne prijevare u kojoj je sudjelovala tvrtka nazvana Bitcoin Revolution. Prevara je reklame na društvenim mrežama i drugim mrežnim platformama namamila nesumnjive ulagače da deponiraju sredstva. Fiktivna tvrtka reklamirala se kao visoko profitabilna kripto tvrtka.

Prema MFSA-u, tvrtka je očito koristila imena poznatih osoba i agencije bez pristanka za privlačenje investitora. Prema agenciji, firma nije bila registrirana ni kod jednog ovlaštenog tijela u zemlji.

Vijest dolazi nakon još jedne kripto prevare koju je počinila tvrtka nazvana FXNobels. Korisnicima koji su položili sredstva na njezinu platformu ukradeni su digitalni fondovi. Vjerovalo se da je tvrtka u jednom trenutku poslovala koristeći pozivni centar u Bugarskoj.

Zbog sve većih slučajeva povezanih incidenata, Međunarodni monetarni fond (MMF) zatražio je od malteške vlade da osigura da se tvrtke za kriptovalute i blockchain pridržavaju zakonskih zahtjeva “Upoznajte svog kupca”.

Prema Timesu iz Malte, MMF je također pozvao vladu da primijeni odgovarajuće sankcije protiv stranaka za koje se utvrdi da su prekršile zakon. Agencija je istaknula brzi razvoj novih proizvoda i tržište koje se brzo razvija kao područja koja zabrinjavaju. Istaknuto je da bi mogli izvršiti značajan pritisak na Uprava za financijske usluge Malte.

Vladin program Citizen-by-Investment također je izdvojen kao potencijalna rupa u pranju novca. Omogućuje građanima koji nisu članice EU da steknu državljanstvo sve dok u obveznice ili dionice zemlje ulože najmanje 250 000 USD.

Jedinica za financijsku obavještajnu analizu predložila je akcijski plan od 50 točaka. Plan je pozdravljen kao jedan od načina za učinkovito održavanje usklađenosti s međunarodnim i EU propisima protiv pranja novca.

(Istaknuta slika: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map