Nedavni Senatski pododbor za pravosuđe saslušanje o graničnoj sigurnosti i imigraciji otkrio je da se meksički narko karteli sada više nego ikad oslanjaju na kineske mreže za slanje novca iz kriptovaluta.

Odnos kinesko-meksičkog kripto pranja novca proizlazi iz višegodišnje suradnje koja omogućava narkozima u sjevernoameričkoj naciji da dobiju kemikalije preteče koje se koriste za preradu lijekova poput metamfetamina.

Kina je glavni dobavljač kontroliranih tvari poput efedrina i pseudoefedrina koji su vitalni sastojci u proizvodnji metamfetamina (met). Istočnoazijska država također je glavni izvoznik fentanila, sintetskog opioida koji je otprilike 50 do 100 puta moćniji od morfija.

Medicinski se koristi kao sredstvo za ublažavanje boli u ekstremnim slučajevima i odobren je osobama koje pate od bolnih stanja poput raka. Fentanil se sada koristi za vezivanje droga poput kokaina i heroina kako bi ih učinio snažnijim.

Meksički karteli odlučili su se za partnerstvo s Kinezima zbog njihovih ogromnih mreža za pranje novca, koje su propagirane strogim ograničenjima prijenosa novca u zemlji na strana tržišta. Nazvani kineskim podzemnim bankarskim sustavima (CUBS), čine ih zamršena mreža novčanih i kriptovalutnih brokera koji premještaju valute u i ekonomiju, a zaobilaze bankarski sustav zemlje..

Tradicionalno su ispunili nužnu potrebu bogatih kineskih građana da zaobiđu vladin limit od 50.000 američkih dolara godišnje za vanjski transfer sredstava. Nisu samo Meksikanci, već australski i europski trgovci drogom ti koji se sada oslanjaju na Kineze kako bi oprali njihov ilegalni prihod.

Procjenjuje se da kineske podzemne banke imaju preko 10.000 klijenata i vjeruje se da svake godine peru više od 100 milijardi dolara. Prema statistika objavljen od strane Ureda Sjedinjenih Država za droge i kriminal, godišnje se na globalnom tržištu opere oko 2 bilijuna dolara.

Direktorica Zajedničke radne skupine za istrage Odjela za unutarnju sigurnost SAD-a Janice Ayala javno je izjavila da su kineske transnacionalne operacije odgovorne za nedavna kripta pranja novca.

Kineske mreže uspjele su progurati oprana sredstva kroz bankarske sustave zemlje, koja se zatim šalju natrag meksičkim kompanijama pod okriljem kojima upravljaju narko karteli. Njihovo kripto pranje novca, financijski manevri, očito su krivi za stalan pad zapljena gotovine povezanih s aktivnostima trgovine drogom u Meksiku i Sjedinjenim Državama.

Primijećeno je da je bitcoin kriptovaluta koja je odabrana za transnacionalne kriminalne organizacije (TCO), jer je široko prihvaćen na širem tržištu i njime se lako može trgovati na slobodnim tržištima, a razmjene s laxovima znaju vašeg kupca i novac -politike pranja novca.

Kineski brokeri uključeni u pranje novca prvenstveno pomažu klijentima u prenosu imovine iz Kine i omogućuju gotovinu u bitcoin transakcijama. Također prodaju bitcoin za gotovinu stečenu nezakonitim sredstvima.

Ipak, kriptovalute još uvijek nisu idealno sredstvo za pranje novca zbog peripetija tržišta. Međutim, oni su među mnogim načinima na koje kriminalci peru novac.

Crooks, međutim, kriptovalute smatraju sigurnijim načinom pohrane valutnog fonda i transakcija. Novčići za privatnost poput Dash, Monero i Zcash nude mogućnosti bogate značajkama koje pomažu korisnicima da zadrže anonimnost što ih čini idealnim izborom za pojedince koji žele izbjeći nadzor.

Opadanja gotovine u padu

U prošlosti su se meksički narko karteli suočavali s golemim zapljenom novca. Na primjer, 2007. godine stotine milijuna dolara zaplijenjeno je u jednom od posjeda koji je pripadao kinesko-meksičkom poduzetniku Zhenli Ye Gonu, nakon istrage pranja novca.

Ubrzo je uhićen zbog navodnog doprinosa meksičkoj trgovini drogom. To je bilo nakon što je utvrđeno da su nepropisno uvezli četiri spremnika pseudoefedrina i efedrina. Pseudoefedrin je glavna prekursorska kemikalija koja se koristi u preradi metama. Racija u njegovom domu dovela je do zaplijenjenja oko 205 milijuna dolara u gotovini.

Novac, koji je uglavnom bio u novčanicama od 100 dolara, bio je težak oko dvije tone i u raznim drugim apoenima, uključujući hongkonške dolare i pesos. To je postalo najveća zapljena novca u povijesti trgovine narkoticima, pa su tako kriptovalute danas mrežama krijumčarenja droga nudile utočište daleko od takvih situacija i neugodnosti.

Preko 200 milijuna dolara gotovine pronađeno u kući Zhenli Ye Gon.

Racija na kuću Zhenli Ye Gon dovela je do zaplijenjenja oko 205 milijuna dolara u gotovini. (Kredit za sliku: SCMP).

Trenutno, američka granična carina zapljena gotovine povezani s meksičkim operacijama trgovine narkoticima na svim su razinama. Primjerice, 2011. godine lučka uprava Arizone zabilježila je zapljene u iznosu od oko 12 milijuna dolara. Podaci iz 2016. iznosili su 960 000 USD, što je pad od preko 90 posto.

Doprinos Puta svile trenutnoj situaciji

Zloglasna internetska tržnica Puta svile pionir je kriptovaluta i veza na crnom tržištu. Omogućio je preprodavačima droga i prodavačima drugih ilegalnih pribora da obavljaju trgovinu u anonimnosti podržavajući transakcije izvršene prvenstveno s bitcoinima.

Nazvan po drevnim trgovačkim putovima koji su povezivali istočnu i zapadnu hemisferu, pokrenuo ga je u veljači 2011. Ross Ulbricht, koji je išao pod nadimkom Dread Pirate Roberts.

Agenciju iz Federalnog ureda za istrage u listopadu 2013. godine zatvorili su web stranicu, a Ulbricht uhitili. Međutim, to je postalo nacrt budućeg kripto-pranja novca i web stranica na crnom tržištu na darknetu. Tijekom godina nastajale su brojne varijacije mreže.

AlphaBay tržište je jedan od primjera. Pokrenut u prosincu 2014. godine, ugašen je 2017. godine zajedničkim naporima agencija za provođenje zakona s Tajlanda, Sjedinjenih Država i Kanade. Njegov osnivač, Alexandre Cazes, kanadski državljanin, umro je na Tajlandu tri dana nakon što je uhićen. Sumnjalo se da je počinio samoubojstvo.

(Istaknuta slika: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me