Facebookov visoko tajni projekt Vaga u posljednje vrijeme probija se na naslovnice zbog neizmjernog potencijala koji remeti i međunarodno tržište doznaka i sektor kriptovaluta.

Iako neki analitičari vjeruju da će projekt donijeti veću vjerodostojnost kripto industriji, drugi su skeptičniji prema najnovijem potezu FB-a s obzirom na prošlu nepoštenu praksu prikupljanja podataka tvrtke.

Facebook će navodno objaviti svoju bijelu knjigu GlobalCoin negdje ovog mjeseca. To je prema Lauri McCracken, voditeljici financijskih usluga tvrtke & Odjel za platna partnerstva u Europi.

Razgovarajući s njemačkim časopisom WirtschaftsWoche, nedavno je otkrila da će vrijednost kovanice biti dodana na nekoliko glavnih fiat valuta, uključujući američki dolar, kako bi se spriječile značajne fluktuacije cijena, što je tipično za druge decentralizirane kriptovalute.

Nekoliko očekivanih prepreka

Privatnost podataka

Očekuje se da će prošla kontroverzna pitanja privatnosti podataka FB-a biti područje zabrinutosti za zakonodavce, korisnike i dionike kripto industrije nakon pokretanja projekta.

Odbor za bankarstvo američkog senata već je pozvao izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga da objasni prirodu kripto pothvata. Također je zamoljen da iznese planove svoje tvrtke kako bi osigurao zaštitu podataka potrošača.

Otkad je skandal Cambridge Analytica izašao na vidjelo, spekulira se da će tvrtka koja je također vlasnik WhatsAppa i Instagrama pokušati povećati svoj portfelj financijskog gomilanja informacija koristeći novi projekt kriptovaluta.

Samo Facebook već ima preko 2,3 milijarde korisnika prema podatke prikupio Statista. U kombinaciji, njegove tri platforme imaju preko 3 milijarde korisnika. To tvrtki pruža neusporediv doseg u svijetu društvenih medija i potencijal za veliko prikupljanje podataka.

GlobalCoin nije toliko decentraliziran

Decentralizacija je prepoznatljiva značajka blockchain mreža. Ovaj osnovni atribut omogućuje demokratizaciju sustava kriptovaluta. No, prateći najnovija izvješća, projekt Facebook Libra vjerojatno će biti nevjerojatno centraliziran, a FB izravno određuje tko obrađuje plaćanja, a tko ne.

Međutim, čak i BTC nije uspio ostati potpuno decentraliziran. Procijenjeno je da oko 40 posto svih bitcoina u optjecaju drži približno 1.000 pojedinaca. Centralizacija vlasništva nad imovinom omogućila je klicama kriptokitova da diktiraju promjene na tržištu kroz niz manipulativnih poteza kupnje i prodaje.

Očekivani poremećaji na tržištu

XRP, Altcoin ubojica?

Facebook-ov stablecoin vjerojatno će steći ogromno sljedstvo zahvaljujući dosegu na tržištu. Prema analitičaru tržišta kriptovaluta Max Keizer, postoji velika vjerojatnost da će iskorak novčića dovesti do vala kripto uništenja. Izdvojio je XRP i njemu slične među kovanicama kojima će najvjerojatnije prijeti izumiranje nakon pokretanja FB digitalne valute proglašavajući “bliži se apokalipsa”.

XRP i njegova temeljna mreža strahovito su porasli posljednjih godina. Njegov je protokol razvijen za laku integraciju u međunarodne institucionalne sustave za prijenos novca. Platforma Ripple trenutno se prodaje kao lakši, brži i jeftiniji način za prekogranično plaćanje u usporedbi s konvencionalnim sustavima.

Natrag na istraživača, on vjeruje da će doći do masakra nad manjim kovanicama koji će prisiliti više korisnika altcoina da se prebace na glavne tokenizirane valute poput Bitcoina, što će naknadno povećati njegovu vrijednost.

Max Keizer izdvojio je XRP i njemu slične među kovanicama koje će se najvjerojatnije suočiti s izumiranjem nakon upada GlobalCoina.

Platforma Ripple trenutno se prodaje kao lakši, brži i jeftiniji način za prekogranično plaćanje u usporedbi s konvencionalnim sustavima. (Kredit za sliku: Mreškanje)

U ovom je trenutku važno napomenuti da se XRP i toliko očekivani GlobalCoin osjetno razlikuju. Facebookova digitalna valuta dizajnirana je za upotrebu masa, dok Rippleova platforma koja također koristi svoj tokenizirani novčić zajedno s drugim valutama obrađuje glavne financijske institucije koje žele osigurati likvidnost i izvršiti prekogranična plaćanja lako i uz minimalne troškove.

Samo ovaj slučaj upotrebe vjerojatno će zaštititi kriptovalutu poduprtu Rippleom od devastacije izazvane GlobalCoinom. Druga velika razlika je u tome što vrijednost XRP-a divlje fluktuira jer nije vezana ni za jednu valutu. S druge strane, Facebookova kriptovaluta je basketcoin, što znači da će njegovu cijenu odrediti nekoliko glavnih fiat valuta.

Te razlike znače da je malo vjerojatno da će se dva digitalna novčića sukobiti do točke izumiranja. Jedan je dizajniran za kripto ulagače i stvoren je za upotrebu kao skladište vrijednosti, dok je drugi postavljen kao stabilna kriptovaluta za obavljanje plaćanja.

Facebook i PayPal, Visa, MasterCard udružuju snage u novom projektu

Umjesto da se suprotstavi dugotrajnim pokretačima tržišta kao što je PayPal, Facebook je očito odlučio udružiti snage s tvrtkom i drugim tvrtkama za obradu plaćanja, uključujući MasterCard i Visa.

Prema izvješću koje je objavio Wall Street Journal, FB već ima desetak institucionalnih potpora i uključuju gore spomenute tvrtke, kao i Uber, Booking.com i MercadoLibre, argentinsko web mjesto za e-trgovinu. Konzorcij potpornika navodno je nazvan Udruženje Vaga.

Izvještaj WSJ-a također napominje da zaposlenici Facebooka koji trenutno rade na projektu već imaju mogućnost primanja uplate na svom GlobalCoinu.

Prema prethodnom izvješću Objavljeno by The Information, div društvenih medija već neko vrijeme održava razgovore s trećim stranama zainteresiranima za obradu njegove kriptovalute.

Međutim, postoji naknada od 10 milijuna dolara za tvrtke koje žele sudjelovati u projektu. Mnogi od njih bit će uključeni u obradu plaćanja u postavci distribuiranog čvora.

Facebook navodno želi imati oko 100 čvorova za obradu kojima upravljaju vanjske tvrtke. Strategija će tvrtki vjerojatno usmjeriti oko milijardu dolara rizičnog kapitala koji će se usmjeriti natrag u razvoj projekta. FB također namjerava instalirati bankomate u glavnim tržišnim domenama širom svijeta.

(Kredit za istaknute slike: Facebook)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me