Vlasti u Njemačkoj uhitile su glavne operatore jedne od najvećih svjetskih pijaca na mraku pod nazivom Wall Street Market. Trojica muškaraca, Tibo Lousee, Jonathan Kalla i Klaus-Martin Frost, u dobi između 22 i 31 godine, uhapšeni su nakon istraga vlasti u Sjedinjenim Državama i Europi.

Prema a izjava koju je objavila njemačka Federalna kriminalistička policija (BKA), osumnjičenici su uhićeni tijekom provedenih akcija u zemljama Baden-Württemberg i Sjeverna Rajna-Vestfalija. Međuagencijska koordinacija u kojoj je sudjelovala državna jedinica ZIT specijalizirana za kibernetičke zločine, Europol i FBI pomogla je srušiti operaciju.

Brazilski državljanin Marcos Paulo De Oliveira-Annibale (29) također je umiješan u ilegalni pothvat i trenutno je u pritvoru. On je bio koju je optužio kalifornijski sud za njegovu ulogu moderatora. Annibale je navodno djelovao i kao službenik za odnose s javnošću platforme i redovito je promovirao na stranicama društvenih mreža poput Reddita. Osumnjičeni je očito djelovao pod pseudonimom “MED3LIN”.

Način rada Wall Street tržnice bio je sličan načinu zloglasnog Puta svile. Vlasti procjenjuju da je platforma bila barem druga najveća takve vrste na svijetu prije nego što je pala.

Zaplijenjeni su poslužitelji, gotovina i kriptovalute

Tijekom racija zaplijenjena je mrežna poslužiteljska infrastruktura koja se sastojala od čvorova u Nizozemskoj, Njemačkoj i Rumunjskoj. Pronađen je i pištolj, oko 500 000 eura (560 000 američkih dolara) u gotovini, kao i stotine tisuća vrijednih kriptovaluta.

Prema Georgu Ungefuku, glasnogovorniku ZIT-a i frankfurtskog tužiteljstva, tamna web platforma bila je dostupna samo putem šifrirane mreže Tor. Otkrio je da su osumnjičenici pokušali povući izlaznu prijevaru neposredno prije zatvaranja vlasti.

Stavili su mrežu u način održavanja i prebacivali sredstva s escrow računa klijenata na one pod njihovom kontrolom. Vjeruje se da im je operacija zaradila preko 30 milijuna dolara nezakonite dobiti.

Korisnik jednog tržišta Wall Streeta rekao Deepdotweb da su ga administratori pokušali ucijeniti prijeteći da će FBI-u otkriti osjetljive podatke o njemu ako ne plati određenu svotu novca u kriptovaluti kao otkupninu.

Cyber ​​kriminalci su očito planirali odustati od akcije i sakriti se kad su vlasti naletjele. Pristup mjestu trenutno je zabranjen. Sljedeći natpis je istaknut kako je naznačila njemačka agencija BKA.

Prodavači na tržnici Wall Street uglavnom su se bavili ilegalnim priborom koji je uključivao drogu, alate za hakiranje, krivotvorene dokumente i ukradene financijske podatke.

Pristup web mjestu trenutno je zabranjen. (Kredit za sliku: BKA)

Prodavači na web mjestu uglavnom su se bavili ilegalnim priborom koji je uključivao drogu, alate za hakiranje, krivotvorene dokumente i ukradene financijske podatke. Mreža je očito uzela proviziju između dva i šest posto za prodaju. Mnoge transakcije provedene su pomoću kriptovaluta usmjerenih na privatnost, što je vlastima otežalo traganje za organizatorima i korisnicima na mreži.

Bitcoin i Monero bile su glavne kriptovalute kojima se obavljaju trgovine. Tržnica Wall Street imala je preko 5.000 trgovaca koji su trgovali nedozvoljenim predmetima i više od milijun klijenata. Preko 50 000 predmeta bilo je popisano za prodaju na tržištu.

Trojica osumnjičenih Nijemaca trenutno se suočavaju s optužbama i u Sjedinjenim Državama i u Njemačkoj. Njemačko tužiteljstvo je, međutim, pojasnilo da uspješno tužiteljstvo u zemlji znači da im se neće morati suočiti u Sjedinjenim Državama. Ako budu osuđeni, prijeti im zatvor od jedne do 15 godina.

Vlasti trenutno prate druge tragove koji proizlaze iz istrage. Prema Specijalni agent DEA-e, Chris Nielsen, “Slučaj šalje jasnu poruku onima koji krše zakon i pokušavaju se sakriti iza iluzije anonimnosti.”

Još jedno nedavno uklanjanje mračnog tržišta

Prošli mjesec zatvoreno je još jedno mračno tržište pod nazivom “Sinmed” koje je djelovalo pod većom tamnom mrežom pod nazivom “Dream Market” nakon što su vlasti izvršile operaciju uboda usmjerenu na njegove administratore.

Trojica muškaraca Chester Anderson (44), Jarrette Codd (41) i Ronald MacCarty (51) uhićeni su i optuženi u Sjedinjenim Državama. Racija na njihovoj bazi iznjedrila je jednu od najvećih zaplijena droga u povijesti New Jerseyja. Pronađeni ilegalni lijekovi uključuju krivotvoreni Xanax, metamfetamin i heroin. Poput istrage na Wall Street Marketu, u to su bili uključeni i FBI i Europol.

Anderson, Codd i MacCarty očito su vodili mrežu za distribuciju lijekova koja se prostire na više od 40 država. Primali su uplate u kriptovalutama i prali sredstva koristeći debitne kartice. Agencije za provođenje zakona počele su pratiti aktivnosti grupe 2017. godine nakon što su od Ureda državnog odvjetništva Manhattana primile upozorenje o sumnjivo velikom povlačenju bankomata na području New Yorka.

(Kredit za istaknute slike: CNN)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me