Napomena urednika: Cijena Bitcoina od tada je srušila novi vrhunac svih vremena od 22,3 tisuće dolara. Ovaj je članak još uvijek sredstvo za razumijevanje psihologije cijena bitcoina, posebno u tjesnacima na medvjeđem tržištu iz 2019. godine kada je izvorno objavljen.

Bitcoin drugi tjedan nije uspio probiti se na teritorij od 10.000 USD otkako je dosegao vrijednosti od 8.000 USD.

Kolektiv analitičara kripto tržišta čvrsto vjeruje da će skup koji pređe granicu od 10.000 USD pokrenuti značajan FOMO i pokrenuti glavni novac na nove visine.

Analitičar kripto tržišta ThinkMarkets, Naeem Aslam, jedan je od glavnih zagovornika ove teorije. Prolazeći putem biltena poslanog pretplatnicima prošlog tjedna, predviđa da će pravi FOMO započeti nakon što vrijednost bitcoina pogodi vitalnu točku cijene. Prema izvršnom direktoru, “Cijena bitcoina uskoro će proći razinu od 10.000 američkih dolara, oporavljajući polovicu svojih gubitaka sa svih vremena”.

Predvidio je da će se prekretnica najvjerojatnije postići za tjedan ili dva.

Suosnivač Fundstrat Global Advisors, Thomas Lee, također podržava argument FOMO od 10.000 USD. Prema njegovom objašnjenju, ključna tržišna cijena održavala se samo 3 posto svih dana, što znači da je prijelazna točka do velike tržišne promjene, u ovom slučaju, vjerojatnog okidača FOMO-a.

Zapravo je smisao grafikona reći da “pravi FOMO” vjerojatno počinje kada #bitcoin premašuje 10 000 USD jer je to razina cijene koja se viđa samo 3% svih dana …

… matematički ekvivalentno prekoračenju $ BTC 4.500 dolara u 2017. godini

Gledajući unatrag, ta je cijena bila razina koja je doista pokrenula FOMO

– Thomas Lee (@fundstrat) 29. svibnja 2019

Pojašnjava da je vrijednost od 10.000 američkih dolara usporediva s BTC-ovom cijenom od 4.500 američkih dolara u 2017. godini koja je ubrzala održivu uzlaznu putanju. Zamah je pokrenuo bitcoin na svoj vrhunac od 19.500 dolara.

Vrijednost bitcoina iznosi 8.499 dolara u vrijeme tiska. Ovo je gubitak od oko 5 posto u odnosu na 12-mjesečni vrhunac postignut 30. svibnja. Unatoč kratkom padu pro-bitcoin križara i dalje su odlučni da je cijena od 10.000 USD blizu.

Naravno, postoji vjerojatnost da će se bitcoin neko vrijeme trgovati između 7.000 i 9.000 američkih dolara, a možda će trebati i događaj bijelog labuda da BTC premjesti 10.000 američkih dolara u sljedećih nekoliko tjedana.

Bitcoin ostaje unutar cenovnog praga od 7000 i 10.000 dolara

Milijarder Mike Novogratz predviđa da će BTC još neko vrijeme ostati unutar praga od 7000 i 10.000 dolara, ali silno uzbuđenje zbog nedavnog trenda rasta moglo bi potaknuti cijene.

Razgovarajući s Bloombergom, naglasio je da glavni katalizatori trenutnog pozitivnog tržišnog trenda uključuju široko prihvaćanje nove klase imovine od strane velikih tvrtki s Wall Streeta, kao i povećanje slučajeva upotrebe blockchaina.

Milijarder Mike Novogratz predviđa da će BTC još neko vrijeme ostati unutar praga od 7000 i 10.000 dolara. (Image Credit: Bloomberg)

Kao značajne programe koji industriji donose veliku vjerodostojnost, naveo je Facebook-ov šifrirani projekt o kojem se šuška i Microsoftov program korisničkog identiteta koji pokreće blockchain..

Snage koje izravno određuju cijene

Kitovi određuju kratkoročne pozicije cijena

Tržište bitcoina u nastajanju i dalje je vrlo nestabilno i podložno kretanju cijena uzrokovanih kitovima i institucionaliziranim igračima koji mogu zaraditi desetke milijuna dolara u narudžbama za kupnju i prodaju.

Najnovije poskupljenje koje se dogodilo 2. travnja dovelo je do promjene s približno 4.100 na 5.078,52 dolara u roku od 48 sati. Vjeruje se da je proizašao iz jedne narudžbe za kupnju od 100 milijuna američkih dolara poslane na više glavnih burzi, što je potom povećalo cijene.

Kao što je objasnio istraživač kripto industrije Willy Woo, najnoviji rast cijena na 8.000 američkih dolara uglavnom su organizirali profesionalni tržišni trgovci. To je bilo putem tvita koji je naznačio sljedeće.

“Ovaj posljednji eksponencijalni porast & pad NIJE bio organski. Imamo blockchain za prikaz kretanja kapitala. Nije ih bilo. Bio je to orkestrirani kratki iscijed za stvaranje mliječne dobiti. Za to je potreban neizmjerni kapital kupiti bitcoin gore sve kratke hlače. To rade profesionalci. “

Ovaj posljednji eksponencijalni porast & pad NIJE bio organski. Imamo blockchain za prikaz kretanja kapitala. Nije ih bilo. Bio je to orkestrirani kratki iscijed za stvaranje mliječne dobiti. To zahtijeva golem kapital za otkup svih kratkih hlača. To rade profesionalci. https://t.co/58cpr00Iyh

– Willy Woo (@woonomic) 17. svibnja 2019

Manipulativne strategije korištene za kratkoročno pomicanje tržišta

Postoji bojazan da će se algoritamski alati za trgovanje koristiti za zlouporabu rupa na tržištu. To je zato što imaju sposobnost izvršavanja lažnih naloga za kupnju na veliko. Tehnika, široko poznata kao flash trgovanje, ilegalna je na uređenim tržištima jer daje lažnu predodžbu o vrijednosti temeljne imovine.

Glavni problem s kojim se sektor trenutno suočava jest malo kontrola i ravnoteža, pa će takvi programi i dalje biti nesmanjeni.

Pump and dump strategije su također raširene. Namijenjeni su zavaravanju investitora da kupuju određenu imovinu s predloženom perspektivom velikog povećanja cijena.

Dugoročni pokretači cijena

Epizoda prepolovljenja

Industrijski stručnjaci ukazuju na epizodu prepolovljenja kao presudan događaj koji bi mogao pomaknuti cijenu bitcoina na preko 20 000 američkih dolara. Pojava ograničava ponudu bitcoina na tržištu dvostrukim povećanjem matematičke složenosti uključene u obradu BTC-a. To uzrokuje porast potražnje za preostalim kovanicama u opticaju, što posljedično podiže cijene.

Sljedeći događaj prepolovljenja trebao bi se dogoditi u svibnju 2020. godine, a prouzročit će smanjenje nagrada s 12,5 kovanica po bloku na 6,25. Epizoda se automatski događa nakon svakih 210 000 iskopanih blokova i trenutno ih ostaje oko 51 300.

Mrežni protokol BTC programiran je tako da započinje po stopi od 50 bitcoina nagrade po bloku. To je bila stopa kada je mreža stvorena davne 2009. Halving se događa nakon zadanog broja obrađenih blokova. Danas je iskopano oko 17 733 563 kovanica.

Rudarstvo se zaustavlja na 21 milijuna prema tvrdo kodiranim mrežnim parametrima. Očekuje se da će nakon toga cijena bitcoina neprestano rasti zbog ograničene ponude.

Preostalo je samo oko 3 milijuna bitcoin-a i ne može se reći kolika će biti BTC stopa, posebno nakon nekoliko godina kada se oskudica znatno poveća, što pokreće i potražnju i cijene.

(Istaknuta slika: Pixabay)