Proizvođač GPU-a Nvidia bori se za prevladavanje preokreta na kripto tržištu nakon što je sektor suzbio brojke o rastu prodaje. Industrija je također utjecala na cijene dionica tvrtke koje pala za preko 25 posto između 15. i 19. studenog.

Dionice GPU juggernauta bile su pod pritiskom nakon velikog pada kripto tržišta. Nagla promjena zastrašila je investitore koji su požurili baciti dionice tvrtki uključenih u kripto. 15. studenog cijene dionica Nvidia pale su za 15 posto tijekom trgovanja nakon radnog vremena u dogovoru s padom kripto industrije.

Pad se dogodio nekoliko trenutaka nakon što je Nvidia objavila treću četvrtinu fiskalno izvješće, koja je otkrila da su prihodi koji su završili 28. listopada 2018. dosegli 3,18 milijardi dolara. To je porast od 21 posto u odnosu na prihod od 2,64 milijarde dolara ostvaren u istom razdoblju prošle godine.

Oštar pad koji se dogodio u studenom uzrokovan je neviđenim padom tržišta kripto tržišta koji je vidio da su mnogi digitalni novčići izgubili više od 80 posto vrijednosti.

Smanjenje povrata kripto rudarstva uzrokovalo je nagli pad potražnje za GPU jedinicama, a to je pak utjecalo na zaradu Nvidia. Jedinice za obradu grafike tvrtki poput Nvidie i AMD-a neki kripto entuzijasti koriste za vađenje digitalne valute, pa se očekuje da će potražnja ostati niska kako prevladavaju trenutni tržišni uvjeti.

Nvidia je predvidjela pad prodaje GPU-a u svom izvješću iz kolovoza.

Mijenjanje sudbine

Pred kraj 2017. i početkom godine, proizvođači GPU-ova poput Nvidie zabilježili su rast potražnje nakon naglog rasta cijena kripto. Vrijednost Bitcoina dosegla je vrhunac na 19.650 dolara, a uslijedila je kripto groznica uzrokujući eskalaciju narudžbi za vrhunske GPU-ove u rudarske svrhe. Tvrtke poput Nvidie ubrzo su se uhvatile u koštac s problemima s zalihama jer je potražnja brzo nadmašila ponudu.

Nažalost, nagli pad tržišta koji se dogodio u ožujku uzrokovao je smanjenje potražnje za GPU-ima. Uvjeti su dodatno pogoršani porastom hashratea zbog čega su stari GPU-i gubili na vrijednosti. U to vrijeme, GPU tvrtke već su povećale zalihe kako bi udovoljile početnoj potražnji, a to je kasnije uzrokovalo probleme s prevelikom ponudom.

Distributeri i trgovci sada su zaglavljeni u zalihama koje bi uskoro mogle zastarjeti kako su se povećavali zahtjevi za hardverom za kripto rudarstvo i igre. Ovaj je scenarij također izložen u Nvidijinom izvještaju iz trećeg kvartala.

Outlook tvrtke

Prema riječima izvršnog direktora Jensena Huanga, Nvidia je u početku pogrešno izračunala trendove potražnje, ali očekuje da će korisnike koji su prethodno bili pod lupom kriptovaluta mamiti natrag proizvodi s povoljnijom cijenom.

To bi osiguralo uzgon za pad prodaje. Međutim, čini se da mamurluk koji uzrokuje kripto tržište traje duže nego što se očekivalo. Prema posljednjoj izjavi, tvrtka očekuje normalizaciju zaliha do kraja četvrtog tromjesečja.

Nvidia je do sada izuzetno profitirala na svojim platformama podatkovnih centara s umjetnom inteligencijom, a izgledi za prihod trenutno iznose približno 2,7 milijardi dolara.

Njegove dvoznamenkaste brojke o rastu iz godine u godinu sugeriraju da je tvrtka u velikoj mjeri uspjela prevladati pritisak iz sektora kripto rudarstva, iako smjernice za četvrto tromjesečje investitorima izgledaju pomalo razočaravajuće. To će reći da će diverzifikacija portfelja dugoročno vjerojatno odbaciti shenanigane u sektoru kriptovaluta.

Pogođene su druge tvrtke povezane s kripto industrijom

I druge tvrtke koje su daljinski povezane s kriptovalutnom industrijom pogođene su nedavnim klizanjem na kriptovalutama koje se dogodilo u studenom.

Primjerice, Nvidijinu suparniku, Advanced Micro Devices (AMD), dionice su potonule za 3,2 posto 16. studenog, samo 24 sata nakon što je kripto tržište postalo crveno. Tijekom tog razdoblja podijeljeno je preko 50 milijuna dionica, što je tvrtku stavilo na drugo mjesto među tvrtkama s kojima se najviše trguje.

Nvidijinom suparniku, Advanced Micro Devices (AMD), na primjer, 16. je studenoga dionice također pale na 3,2 posto.

I Nvidia i AMD imali su velike koristi od kriptomanije koja se dogodila krajem 2017. (Kredit za sliku: AMD)

I Nvidia i AMD imali su velike koristi od kriptomanije koja se dogodila krajem 2017. godine.

Teška vremena za proizvođače hardvera za rudarsko kripto

Medvjeđe kripto tržište prisililo je mnoge tvrtke za rudarstvo kriptovaluta i proizvodnju hardvera na masovna otpuštanja i proglašenje bankrota. GMO, velika kompanija za kriptokop sa sjedištem u Tokiju u Japanu, među najnovijim je žrtvama.

Tehnološka tvrtka objavila je u utorak da će zatvoriti trgovinu zbog povećane konkurencije u rudarskom segmentu i medvjeđeg tržišta, što je uvelike umanjilo profitabilnost čineći svoje projekte neodrživim.

Prema izjavi tvrtke, tehnološki div pretrpio je gubitke od približno 38 milijardi jena, što je oko 343 milijuna dolara, zbog nepredvidive prirode sektora. Tvrtka je naglasila da više neće moći razvijati strojeve za kripto rudarstvo niti prodavati rudare.

Trenutno se priča da Bitmain, najveći svjetski proizvođač ASIC-a, planira smanjiti troškove otpuštanjem preko 50 posto svog osoblja. Izvještaji navode neprofitabilno trčanje pogoršano kupnjom ogromne zalihe Bitcoin Casha čija se vrijednost smanjila za 1.500 posto u posljednjih dvanaest mjeseci.

Prema izvješću koje je objavio Bitmex, Kao rezultat toga Bitmain je pretrpio gubitke veće od 300 milijuna USD, što je utjecalo na njegov novčani tok. Njegovo odobrenje za IPO također je podložno ukupnom negativnom osjećaju ulagača i regulatora zbog tržišnih preokreta.

Za razliku od Nvidije koja je svjetski lider na tržištu gaming GPU-a, tvrtkama koje su se specijalizirale za kripto hardver, posebno će teško podnijeti trenutnu tešku situaciju na tržištu.

(Kredit za istaknute slike: Nvidia)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me