Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su da će provesti zajedničke testove na novoj surazvijenoj kriptovaluti nazvanoj Aber.

Dvije zemlje nastoje iskoristiti tehnologiju blockchain i distribuirane knjige kako bi smanjile prekogranične doznake i transakcijske troškove. Potez će također potaknuti veću gospodarsku suradnju. Mreža će se koristiti za podmirivanje financijskih transakcija između dviju nacija.

Najava je objavljena putem zajednička izjava objavljeno na web mjestu Saudijske Arabijske monetarne vlasti (SAMA). I Monetarna uprava Saudijske Arabije i Središnja banka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAECB) izrazili su svoju predanost kako bi projekt postali preteča u industriji.

Mreža je također postavljena da služi kao pomoćni sustav trenutnim postavkama lokalnih središnjih plaćanja. Mogla bi dopuniti postojeću strukturu u slučaju prekida.

Prema otkrivanju, samo će nekoliko banaka u odgovarajućim zemljama moći koristiti sustav u svojoj pilot fazi. Daljnji razvoj omogućit će uključivanje više banaka. Projekt je samo jedan od mnogih za koji su se dvije zemlje dogovorile da će se surađivati ​​radi postizanja veće suradnje, posebno u područjima od zajedničkog interesa kao što su financije i usluge.

Očekuje se da će nova kriptovaluta dovesti do veće prilagodbe blockchain tehnologija i kriptovaluta u regiji. Također će se donijeti više kripto-prihvatljivih zakona koji će prilagoditi sektor.

Dvije zemlje s sukobljenim kripto politikama

Kripto politike Saudijske Arabije

Vlada Saudijske Arabije stalno je nesklona kriptovalutama, a njezine politike potvrđuju njen stav. Prema najnovijem krugu politika koje je konstituiralo Monetarno tijelo Saudijske Arabije, građanima i poduzećima u nadležnosti zabranjeno je trgovanje kriptovalutama. Prije samo nekoliko mjeseci, administracija pojačao svoj stav o tom pitanju.

To je bilo nakon što su prijavljeni varljivi kripto oglasi. Lažno su tvrdili da imaju odobrenje agencije za poduzimanje aktivnosti kripto trgovanja u zemlji. Ovo je bilo u pokušaju da se privole investitori.

Sazvan je odbor u čijem su članstvu bili predstavnici Uprave za tržište kapitala, Ministarstva trgovine i investicija, Ministarstva informacija i Saudijske Arabijske monetarne agencije (SAMA) koji će se baviti tim pitanjem i srodnim pitanjima.

Odbor je imao zadatak provesti zabranu. Njegov je mandat opisan na sljedeći način, prema a izjava izdala SAMA.

“Kao što zahtijeva vrhovna uredba, stalni odbor surađuje s relevantnim stranama kako bi smanjio marketing za ulaganja i trgovanje u Forexu i virtualnim valutama izvještavanjem na službenim web stranicama SAMA ili CMA.”

Prema SAMA-i još nisu izdane dozvole za trgovanje kriptovalutama.

UAE se nada da će postati vodeća kripto destinacija

Za razliku od Saudijske Arabije, Ujedinjeni Arapski Emirati poduzeli su zapažene korake ka tome da u nekoliko godina postanu vodeći kripto centar. Oni su u skladu s Emirates Blockchain strategijom 2021 koja je predstavljena u travnju prošle godine.

Strategija je osmišljena kako bi UAE gurnula da postanu prvi grad s kripto pogonom na svijetu do 2020. Među ciljevima je osigurati da se najmanje 50 posto svih državnih transakcija izvrši na blockchainu do 2021. godine..

ICO propisi trebaju biti dovršeni do lipnja 2019. Postavljanje ICO zakonodavstva važan je korak prema poticanju tokeniziranih startupa da uspostave bazu u zemlji.

Ispunjavanje ICO praznine koju su ostavile veće ekonomije

Vodeće ekonomije širom svijeta, uključujući Sjedinjene Države i Kinu, imaju stroge propise koji reguliraju pokretanje ICO-a. Kina je izričito zabranila ICO.

Kineska vlada kriptovalute općenito doživljava nevjerojatno hirovito i smatra da su ICO-ovi prepuni rizika koji mogu imati domino učinak na veće gospodarstvo ako se ostanu neobuzdani. Uprava također gaji zabrinutost zbog bijega kapitala olakšanog izdavanjem tokena.

U Sjedinjenim Državama, Komisija za vrijednosne papire (SEC) navodi ICO-ove kao vrijednosne papire i tako spadaju u njezinu nadležnost. Njihova kategorizacija zahtijeva da se strane uključene u ICO projekte pridržavaju strogih zahtjeva agencije.

Na temelju klasifikacije vrijednosnih papira postavljaju se ograničenja u to tko može u njih ulagati. Izuzeća za klasifikaciju vrijednosnih papira mogu se izvršiti ako su uključeni samo strani ulagači ili U slučajevima kada se tokeni prodaju isključivo akreditiranim ulagačima.

Nepoštivanje smjernica SEC-a može dovesti do pozamašnih novčanih kazni koje bi se pretvorile u milijune dolara. Uz to, tvrtke za koje se utvrdi da krše zakone dužne su nadoknaditi ulagačima ako se proglase krivima za nepoštivanje propisa. Slučaj AriseBank u kojem je SEC označio njegov ICO od 600 milijuna dolara naglašava posljedice. Tvrtka je dobila kaznu od 2,7 milijuna dolara.

Postavljanje Crypto startupa u UAE

Nekoliko kripto burza već je uspostavilo bazu u Dubaiju posljednjih mjeseci, zahvaljujući ohrabrujućim politikama UAE. Mjenjačnica Crypto Bulls bila je prva platforma za razmjenu kripto valuta koja je registrirana u zemlji. Platforma je predstavljena u listopadu, a s radom je započela u studenom. Riječ je o zajedničkom projektu između Al Zarooni Group i Crypto Bulls.

Bitex je također među najnovijim kripto tvrtkama koje su osnovale trgovinu u UAE. Njegov portfelj usluga uključuje bankovne transfere i gotovinske depozite. Prema Monarku Modiju, izvršni direktor Bitex UAE, tvrtka nudi ogromnu pogodnost za kripto korisnike koji se nalaze u toj jurisdikciji.

Objasnio je da iako građani UAE mogu koristiti devize za povlačenje novca, postupak je zamršen i u većini slučajeva zahtijeva pretvorbu digitalnih valuta u šire prihvaćenu fiat valutu kao što je USD prije zamjene novca za Dirhams.

Pridruživanjem popisu zemalja koje trenutačno podržavaju rast i razvoj industrije kriptovaluta, UAE će imati velike koristi kao regionalna kripto destinacija. Značajne koristi uključivat će povećana strana ulaganja i razvoj niza pratećih industrija.

(Istaknuta slika: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me