Sjeverna Koreja može koristiti vruće virtualne novčanike kako bi zaobišla sankcije SAD-a

Sjeverna Koreja je zemlja koju su posljednjih godina teško pogodile američke sankcije, budući da međunarodna zajednica, a posebno američka vlada, pokušava progurati svoj dnevni red o određenim politikama.

To se posebno odnosi na kršenje ljudskih prava i zastrašujući nuklearni program sjevernokorejskog režima. Sankcije koje su sjevernokorejskoj vladi izrekle Sjedinjene Države zabranjuju bilo kojoj osobi ili tvrtki da započinje trgovinu s državom.

Izvoz robe i usluga u Sjevernu Koreju, kao i tehnologije, također je zabranjen. Samo odabrane nevladine organizacije smiju pružati neke ograničene usluge, slati resurse i prenositi humanitarnu tehnologiju državi. I dok američke sankcije grizu, pustinjačka država pokušava pronaći više načina da ih zaobiđe i očito se više oslanja na kriptovalute.

Bilo je izvještaja o tome što se događalo i prije i sada, prema istrazi koju su proveli Lourdes Miranda, neovisni analitičar financijskih kriminala, i Ross Delston, američki odvjetnik, sjevernokorejska vlada trenutno ima napredne resurse kriptovaluta kako bi potkopala učinkovitost SAD-a sankcije.

Korištenjem glavnih kriptovaluta država može platiti robu pod embargom iz vanjskog svijeta, uključujući Sjedinjene Države. Lourdes i Delston otkrili su to zajedničkom izjavom poslana za The Asian Times.

Prema dvojcu, sjevernokorejska situacija posebno je jedinstvena jer je vlada spremna osigurati financiranje i zaprljati ruke u pronalaženju načina da zaobiđe sankcije. Njih dvojica su istaknula nekoliko načina na koje Pjongjang to može postići kriptovalutama.

Na primjer, lansirajući vlastiti asortiman kriptovaluta i blockchaina, vladini akteri mogu manipulirati evidencijama javne knjige i maskirati podrijetlo kovanica, što je važan aspekt pranja kripto valuta. Integrirajući ovaj aspekt u svoje sheme, Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK) mogla bi koristiti vlastite kripto vruće novčanike za prijenos sredstava na europsko tržište i konačno u američke burze za stjecanje američkih dolara.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski Kim Jong Un rukuju se tijekom summita.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski Kim Jong Un rukuju se na summitu DPRK-SAD u Singapuru.

Alternativno, režim bi mogao započeti zaklanjanjem podrijetla kripto kovanica koristeći višestruke usluge miješanja kriptovaluta. Kombiniraju digitalne kovanice klijenata s valutama iz širokog spektra izvora. Često pomicanje kovanica i njihovo miješanje može slomiti njihov linearni uzorak zadržavajući tip digitalne valute. Složenost poduzimanja ovoga može se značajno razlikovati u odnosu na okolnosti.

Agenti DPRK-a tada bi mogli koristiti ruske platforme za otvaranje i financiranje virtualnih kripto novčanika. Novčanici se mogu koristiti za slanje kovanica na bugarsku platformu i odatle, prenošenje u servis sa sjedištem u Grčkoj, na primjer.

U ovoj fazi mogu se unajmiti ljudi koji mogu pružiti kvalificirajuće osobne podatke (PII) da drže sredstva ili ih slobodno prenose unutar mreža sa sjedištem u EU-u. Digitalna valuta tada može ući na tržište Sjedinjenih Država.

Posljednji koraci uključivali bi slanje kovanica glavnim burzama kriptovaluta koje nude kripto za fiat usluge. To je zato što većina usluga miješanja to ne pruža zbog regulatornih zahtjeva financijskog tržišta koje nameću vlade, kojih se većina ne bi htjela pridržavati.

Stjecanje fiat-a s glavnih burzi valuta omogućilo bi DPRK da se dočepa prijeko potrebnih međunarodnih valuta, omogućujući joj da i dalje sudjeluje u međunarodnoj trgovini. To bi osiguralo ograničenu uzgon za njezinu ekonomiju.

Financiranje u Cryptou za strogo povjerljive projekte

Sjeverna Koreja, navodno zarađuje više od 100 milijuna dolara u fiat valuti svake godine pretvarajući kripto u gotovinu. Primijećeno je da zemlja istočne Azije sudjeluje u brojnim projektima u zemljama kao što su Indija, Filipini i Malezija.

Kao takav, on na neki način mora dobivati ​​sredstva za ove projekte, budući da je zemlja zaključana s međunarodnim sustavom prijenosa novca SWIFT. Do sada su najbolje pretpostavljali plaćanja putem kriptovaluta, uglavnom zato što su projekti također strogo tajni.

(Kredit za istaknute slike: Australijanac)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map