Došao po žetone, ostao za dramu

Tezos je svoj ICO pokrenuo u srpnju 2017. godine, a nakon prikupljanja 232 milijuna dolara postao je jedan od najuspješnijih ICO-a godine, drugi nakon Filecoina. U vrijeme tiska to je 780% više od ICO cijene za 4,16 dolara. Problem je što sudionici ICO-a ne mogu pristupiti svojim tokenima. Naravno, gotovo su snimili deset vreća od svog izvornog ulaganja, ali Trenutna cijena XTZ-a temelji se na terminskim ugovorima prije pokretanja – a ne na stvarnim trgovinama tokenima.

Zašto je to, možete pitati? Tužba tu ili tamo, administrativne poteškoće i čitav nered u svađi.

Tezos nije dorastao američkom SEC-u

Otkako je ICO završio, Tezos je ošamario s najmanje šest tužbi kolektivne tužbe, koje Tezos obično terete za kršenje saveznih zakona o sigurnosti i prijevaru njihovih suradnika.

Prva od ovih parnica stigla je prošlog studenog od strane Vrhovnog suda kalifornijske podružnice u San Franciscu u ime Andrewa Bakera, sudionika Tezos ICO-a. Između ostalih, Taylor-Copeland Law podnio je kolektivnu tužbu protiv Arthura i Kathleen Breitman, osnivača projekta i predsjednika Zaklade Tezos Johannesa Geversa. Tužbom se optuženi terete za prodaju neregistriranih vrijednosnih papira i počinjenje prijevare s vrijednosnim papirima.

Naknadne tužbe ponavljaju iste optužbe, uključujući jednu u prosincu i drugu u studenom 2017. Podnesena 13. studenog, jedna tužba iz Floride tvrdi, „[kao] rezultat prijevare optuženika, lažnog predstavljanja i kršenja saveznih i državnih vrijednosnih papira zakoni u vezi s Tezos ICO-om, tužiteljem i članovima razreda izjavljuju svoj zahtjev da se [ICO] ugovor poništi i poništi “na temelju toga što” izgleda da [sudionici] ne mogu, a potencijalno neće, vidjeti povraćaj svojih ulaganja . “

Općenito su tuženi Breitmans, Gevers, Zaklada Tezos i Dynamic Ledger Solutions Inc., tvrtka sa sjedištem u Breitmansu u Delawareu.

Kako se tužbe naziru, borbe u izobilju

Iako Tezos gleda u bačvu pravnih problema, to također vrijedi i zbog vlastitih nesretnih prepucavanja.

Ova borba datira od listopada između osnivača tvrtke Arthura i Kathleen Breitman te Johnnesa Geversa. U povojima projekta Breitmans je unajmio Geversa da vodi Zakladu Tezos. Sa sjedištem u Švicarskoj, Zaklada je zadužena za upravljanje ICO-om i financiranje projekata.

No, mjesec dana prije nego što su se sukobili s pravnim pitanjima, Breitmanovi su tražili da Gevers odstupi s mjesta predsjednika uprave Zaklade. Reagirajući na taj potez, Gevers tvrdi da su “Breitmanovi pokušali zaobići švicarsku pravnu strukturu i preuzeti kontrolu nad zakladom te su djelovali destruktivno, uzrokujući višemjesečna kašnjenja u projektu Tezos”, prema Članak Wall Street Journal-a.

U e-poruci koju citira Bogatstvo, Kathleen Breitman uzvratila je tim tvrdnjama, optužujući Geversa za sabotažu projekta i nenamjensko upravljanje financijskim sredstvima radi vlastite dobiti:

„Gevers je djelovao kao prepreka misiji Zaklade – pokrenuti mrežu Tezos i podržati ekosustav Tezos. Johann dosljedno nije poštivao rokove, nije bio voljan održavati sastanke vijeća ili prisustvovati njima, te nije unajmljivao zaposlenike koji bi pomogli pokretanje mreže ili plaćao ljude kojima se obvezao da će platiti, a stalno je bio nedostupan za rješavanje zakladnih pitanja … [sic] ohann je pokušao izvršiti pritisak ostali članovi zakladnog vijeća da mu dodijele ugovor koji će mu, između ostalog, dodijeliti bonus u vrijednosti od 1,5 milijuna dolara po tada važećoj procjeni Tezosovog žetona. Pogrešno je to prikazao da vrijedi samo 300 000 američkih dolara. Nakon što su Arthur i Kathleen na ponašanje i niz drugih pitanja skrenuli pozornost vijeću, Zaklada Tezos suspendirala je Johanna s njegove operativne uloge. “

Na zahtjev pravnog pisma s 46 stranica koje je odvjetnik Breitmansovih poslao Guidu Schmitz-Krummacheru, jednom od tri člana odbora Zaklade, Zaklada je pokrenula istragu zbog optužbi. A prema Schmitz-Krummacheru, nisu pronašli ništa.

“Do danas nemam nijedan rezultat koji potkrepljuje ili podupire optužbe iznesene u pismu na takav način da bi pružio – prema zakonskim pravilima za zaklade – važan razlog za smjenu Johanna Geversa”, rekao je u intervju sa Reuters. Štoviše, ti se “rezultati nisu svidjeli Breitmanima”, otkrio je, izjavivši, “pokušali su mi na razne načine prijetiti i vršiti pritisak”.

Schmitz-Krummacher tvrdi da Breitmani vode lov na vještice protiv Geversa, koji je stvorio “katastrofu” za cijeli projekt. “Tezos bi mogao biti odgođen ili ne biti postignut, pogotovo ako je sukob u tijeku”, vjeruje.

Strane zajednice Tezos s Breitmansom, dodavanje goriva na vatru

Otprilike smo mjesec dana 2018. godine, a melodrama nije došla do svog finala.

Nakon istrage, Schmitz-Krummacher dao je ostavku iz Zaklade, pozivajući se na “destruktivne aktivnosti” poput ucjene koja ometa odbor da pravilno upravlja. S obzirom na odanost zajednice Tezos Bretimansima, pita se jesu li ove “destruktivne aktivnosti” možda potekle iz zajednice Tezos.

Određeni su članovi barem dokazali svoj stav prema Geversu. Poklapajući se sa sastankom zatvorenih vrata između Breitmanova i Geversa na konferenciji u St. Moritzu, neki članovi zajednice napisali su nezadovoljstvo Biografija dugačka 17 stranica muškarca.

Dokument, koji Finews označena kao kampanja razmazivanja, proučava Geversovu profesionalnu povijest kako bi “rasvijetlila kako je Zaklada Tezos završila u tako groznom stanju s njim na čelu”.

Ovaj je dokument potencijalno pogodio tweet Gevers objavljen nakon sastanka u St. Moritzu. Neki su nagađali da ovaj tweet otkriva Geversovu namjeru da otme Zakladu i vlada bez pristanka Breitmanova.

Sad kad smo ponovno stekli sposobnost djelovanja, Zaklada Tezos gradi tim svjetske klase koji će izvršiti svoju misiju. Regrutujemo dokazane uspjehe u tri kategorije: 1. odbor 2. savjetnici 3. izvršni tim.

Dopunjeni vrhunskim pružateljima profesionalnih usluga.

– Johann Gevers (@johanngevers) 19. siječnja 2018

Na kraju godine Ažuriraj, Breitmanovi su zatražili podršku od svoje zajednice investitora i programera u svjetlu pokušaja i nevolja projekta.

Nešto za poneti

Važno je razumjeti da, dok Breitmanovi imaju kontrolu nad kodom i razvojem svog projekta, Gevers i Zaklada imaju kontrolu nad njegovim financijama. Dakle, ovo natezanje za kontrolu zaustavlja obje strane. Bez pristupa blagajni Zaklade, Breitmanovi ne mogu ići naprijed s razvojem; bez Breitmansovog povjerenja, Zaklada – i Geverovi napori da vladaju – besmisleni su ako se na projektu ne postigne napredak.

Dobra vijest je da su sredstva investitora još uvijek sigurna dok se ovaj spor ne riješi, ali to je vjerojatno mala utjeha suradnicima koji čekaju više od pola godine da se njihovi tokeni podijele.

Breitmanovi su uvjeravali članove zajednice da će tokeni biti dostupni u veljači, no prije nego što se to dogodi, Schmitz-Krummacher mora biti zamijenjen, a Gever i Breitmanovi trebaju pomiriti svoj spor.

Uz sve prljavštine, pravne postupke i neslužbene sastanke, teško je reći gdje pada krivnja u ovom mjesečnom sukobu. U samoj gužvi, čini se da članovi vokalne zajednice vjeruju Tezosovim osnivačima. Internetska peticija govori za one članove koji vjeruju, držeći da su oni „duboko zabrinuti zbog gospodina Johanna Geversa i njegovog neuspjeha u ostvarivanju svrhe zaklade Tezos“.

Kao što sugeriraju njegova ostavka i komentari, Schmitz-Krummacher se priklonio Geversu, vjerujući da Bretimanovi nisu previše nevini u nesreći tvrtke. Barem na subreddit projekta, investitori i Tezos-diehards su nije uvjeren. Subreddit i dalje ostaje leglo potpore Breitmanima.

Ovdje ima puno toga za izgubiti se, zato napravite neko dodatno kopanje, izvucite više perspektiva i dođite do vlastitog zaključka o tome što sve ovo znači za uključene glumce i budućnost Tezosa. U ovom trenutku to je stjenovit početak onoga što je brzo postalo jedan od najperspektivnijih projekata u svemiru, pa je lako razumjeti zašto su napetosti velike i mišljenja jaka u vezi s tim nesretnim razvojem događaja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me