Dugo je trajala opsjednutost protokom transakcija za zajednicu Ethereum. Mnogi vjeruju da tehnologija neće imati budućnost ako se to ne riješi. To uglavnom pogađa trgovce, posebno one koji su odani DEX-ovima, a napor da se to riješi doveo je do mnogih uzbudljivih putova.

Čitavi blockchains rođeni su oko dileme skalabilnosti, poput Algoranda. Ethereum ima problem u osnovi svog postojanja od početka. Sada se čini da je mreža Raiden moguće rješenje za mrežu.

Za Bitcoin postoji Lightning Network.

Što je Raiden?

Sada platforma Raiden djeluje kao drugi sloj kanala plaćanja za Ethereum. ETH mreža je drugi najčešće korišteni javni blockchain na svijetu, dijelom i zbog toga što je prvi dopustio pametne ugovore u blockchainu. Ali trenutna sporost ako je prilikom obrade plaćanja loš konkurent za tvrtke kao prodajno mjesto (POS) za namirnice i ostale potrepštine.

Zlatni standard za kripto svijet je platna mreža VISA sa svojim velikim transakcijama u sekundi i lakoćom korištenja. Povrh svega, ako se Etehreum široko koristi, naknade za transakcije povećat će se kako bi se uravnotežila aplikacija, ograničenje je potencijalno. Ethereum mora skalirati kako bi bio široko prihvaćen.

Uđite u Raiden mrežu koju algoritam naziva Balance of Proof (Provjera ravnoteže) za povećanje brzine i sigurnosti. Glavna prednost je ta što Raiden ne treba globalni konsenzus, poput glavne mreže Ethereum, što potvrđivanje transakcija čini brzom i lakom.

Budući da Raiden radi izvan glavne mreže, poznat je kao rješenje izvan mreže ili kao rješenje dva sloja. Ne moraju se sve transakcije evidentirati u glavnoj Ethereum mreži da bi se dogodila potvrda na Raiden platformi.

Kada koristite ovu mrežu, Ethereum Ledger nije okosnica provjere autentičnosti transakcija. Koristi se samo za provjeru onoga što Raiden naziva „neto potraživanjima koja proizlaze iz transakcija izvan lanca“. To potencijalno znači da bi Raiden mogao biti tužen za guranje više transakcija u sekundi bez potpune glavne mrežne provjere.

Zamislite niz seoskih cesta koje povezuju dva glavna grada. Automobili na njima mogu putovati samo malom brzinom, jer je širina uska i stalno postoje zastoji. Sada se dva grada međusobno spoje i grade veliku autocestu koja ih povezuje. Putnici koji žele brže stići na odredište imaju mogućnost odlaska na autocestu i, uz naplatu, brže kretanje od ljudi na cestama.

Kako Raiden može raditi?

Pa budući da je protokol izvanlančano rješenje, platforma zaključava Eter koji se koristi za transakciju u pametni ugovor koji oslobađa sredstva nakon završetka operacije. Pametni ugovor je dvosmjeran, što znači da obje strane u ugovorima koji se koriste mogu međusobno poslovati. Kanal je otvoren u obliku pametnog ugovora sve dok sve uključene strane ne zaključe da će ga prekinuti.

Računi koji sudjeluju u stvaranju kanala dobivaju certifikate na početku postupka. Nisu potrebne sve provjere jer korisnici moraju znati samo najnoviju da bi nastavili kao članovi. Ovo je rad algoritma razvijenog projektom koji bilježi sve provjere u kanalu u bilo kojem trenutku. To znači da je ekonomska aktivnost u mreži osigurana protokolom bilance dokaza.

Jednom kada kanal izvrši svoju funkciju i uključene strane žele postojati i dohvate svoja sredstva, prelaze na glavnu mrežu. Pametni ugovor kvantificira bilancu svih uključenih strana i prenosi sredstva, konačno zatvarajući kanal. Nakon što sve uključene strane predstave svoje bilance dokaza, sredstva iz pametnog ugovora mogu se povući.

Ako član stranke ne uspije dati svoj bilans u dopuštenom vremenu, kanal je i dalje zatvoren. Saldo člana koji zatvara koristit će se za izračun sredstava nijeme stranke, a sav Eter će i dalje biti prebačen. To je mehanizam koji je Raiden primijenio kako bi spriječio jednog člana da drži sredstva na računu kao taoca.

Prednosti upotrebe Raidena

Sve transakcije na mreži Ethereum događaju se s povezanom cijenom plina koja se koristi za oporezivanje izračuna. Dakle, dolazi do prekida veze kada se govori o naknadi u odnosu na iznos etera ili prenesenog tokena. Ako se mreža koristi u velikoj mjeri, obeshrabruje se mali prijenos jer naknade postaju prevelike. Potezni odnos između naknada za plin i lančanih transakcija ustupa mjesto razdobljima u kojima su ekonomski poticaji protiv korištenja Ethereuma za male iznose.

To nije slučaj na Raiden mreži gdje su veliki ili mali iznosi ekonomski izvedivi dajući strukturu naknada. Također, plaćanje se može podijeliti na manje dijelove tijekom duljeg razdoblja, sve za istu naknadu.

Bonus je vrijeme za postizanje potvrde više ne ovisi o parametrima glavne mreže i postaje praktički trenutačan. To je zato što provjera na glavnoj mreži ovisi o generiranju blokova, zajedno s prekidom koji je potreban rudaru da odabere da doda zapise u blok koji se stvara iz različitih nesretnih transakcija. Ovo više nije potreban postupak kada Raiden, pametni ugovor, kao dokaz ravnoteže, može upravljati protokom brzinom tekstualne poruke.

Saznajte više o veličini bloka i razlogu zašto postoji ograničenje bloka.

Nepotrebno je reći da ova metoda izravno utječe na skalabilnost protokola Ethereum. Transakcije u sekundi na blockchainu ograničene su veličine bloka i vremena potvrde bloka, bez obzira koliko aktivnih čvorova sudjelovalo. S druge strane, gornja granica Raiden protokola linearno se skalira s količinom sudionika, što rezultira skalabilnim i sigurnim rješenjem za buduće transakcije.

Inovaciju koju je mreža Raiden donijela u Ethereum teško je podcijeniti. Glavna mreža iskorištena je radi svoje sigurnosti, dok Raiden Protocol pruža brzinu i fleksibilnost.