Dana 3. prosinca u hotelu Grand Hyatt u Južnoj Koreji, gospodin Jay Hao, izvršni direktor tvrtke OKEX, najavio je nadolazeće lansiranje novog proizvoda. Novi je proizvod posebna vrsta terminskih ugovora nazvana vječne zamjene. Proizvod službeno izlazi 11. prosinca 2018. Izdanje proizvoda pruža OKEX-u priliku da osvoji vrijedno novo tržište. Također pruža OKEX-u priliku za novi početak.

Negativni publicitet i nova tržišta

OKEX je u posljednje vrijeme dosta u vijestima. Nažalost, vijesti nikad nisu dobre. Nedavno su došli OKEX-ovi budući ugovori pod paljbom tijekom hard forka Bitcoin Casha. Iz perspektive odnosa s javnošću, OKEX je stvarno trebao očistiti zrak. Velika kampanja odnosa s javnošću za pokretanje vječnih zamjena pokušaj je razmjene kriptovaluta sa sjedištem na Malti da postavi novo stopalo naprijed.

Ne samo da OKEX ima priliku ispraviti buduće ugovore, već ima priliku i uhvatiti neke od BitMexovih unosnih terminskih poslova. Prema analitičarima TokenInsight, većina transakcija na BitMexu su tzv. Boutique terminski ugovori trajni ugovori.

Što je trajna zamjena?

BitMex nudi vječne ugovore. OKEX nudi vječne zamjene. Razlika između njih dvoje je u osnovi marketing. Osim razlike u financiranje, trajna zamjena učinkovito je OKEX-ova verzija BitMex-a trajni ugovor.

Trajni ugovori su terminski ugovoribez isteka ili nagodbe. Futures ugovori u osnovi su oklade na buduće stanje nečega. Te su stvari obično roba svinjski trbuh. Međutim, na burzama kriptovaluta kao što su BitMex i OKEX, terminski ugovori su oklade na buduću vrijednost kriptovalute (poput BTC, LTC, BCH, EOS, ETH i druge vrlo likvidne kriptovalute). Stoga su terminski ugovori izvedeni financijski instrumenti, ili izvedenice. Njihovo postojanje proizlazi iz nekog drugog financijskog instrumenta.

Istek i nagodba

Uobičajeno, terminski ugovori ističu i na njih treba ići naselje. Prilikom namire sredstva se knjiže u korist ili terete s računa trgovca. Vječne zamjene ne ističu i stoga ne idu na poravnanje.

Prije pružanja mogućnosti ulaska u vječne zamjene, terminski ugovori na OKEX-u istjecali bi u roku od tjedan dana, dva tjedna ili četvrtinu.

Marža i poluga

Da bi se okladio, trgovac mora uplatiti depozit. Taj se polog naziva margina. Tipično je to osiguranje za puno veću okladu. Pozva se omjer vrijednosti veće oklade nad maržom poluga. Na primjer, na 50% marže (ili “2x poluga”), trgovac može posuditi sredstva od zajmodavca za sklapanje terminskog ugovora za 100 USD kada imaju samo 50 USD za polog.

Kao i BitMex, OKEX omogućuje trgovcima da iskoriste do 100 puta veću maržu od depozita.

Inače, stvarnih je 100 dolara nominalna vrijednost OKEX-ove vječne zamjene. To znači da je jedan od ovih posebnih terminskih ugovora bez roka važenja otkupljiv za BTC protuvrijednost od 100 USD u tom trenutku. Zamjena se također može iskoristiti u ETC-u ili bilo kojoj drugoj kriptovaluti koju na kraju dopušta OKEX.

Financiranje

Kad trgovac posudi sredstva od zajmodavca za ugovor, oni dobivaju zajam. Na OKEX-u zajam za vječnu zamjenu daje OK PiggyBank. OK PiggyBank je usluga ravnopravnog kreditiranja.

OK PiggyBank posudit će trgovcima do 100 puta veću maržu. Trgovci nisu dužni uzimati zajam. Međutim, ako to učine, njihov je ugovor poluga.

Nakon što se ugovor iskoristi, trgovac mora platiti kamatu na posuđeni iznos. Plaćanje se vrši svaka 24 sata na OKEX-u. Ova uplata se zove financiranje. Na BitMexu se financiranje odvija u fiksnim 8-satnim intervalima.

Zaključak

Čak i Chicago Mercantile Exchange (CME) i Chicago Board Exchange (CBOE) omogućavaju špekulantima da trguju bitcoin ročnicama. Futures ugovori na Bitcoin nisu novi. Međutim, OKEX mora poboljšati svoju uslugu i možda će mu ovaj novi proizvod čak trebati da preživi.

Vječne zamjene OKEX-a imaju konkurentne cijene. Oni trgovci koji pružaju likvidnost burzi uglavnom su bolje ide s BitMexom. Oni koji nisu, uživat će u OKEX-ovom nižem naknade.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me