Turcoin, oglašavan kao “nacionalna kriptovaluta Turske”, otkriven je kao Ponzi-shema vrijedna više milijuna dolara jer se sramotno urušio.

Smatra se da je to pogođeno oko 12 000 pojedinačnih ulagača. Mnogi su u projekt uložili svoju životnu ušteđevinu, nakon što je Turcoin obećao brze dividende i implicirao da to ima potporu turske vlade.

Lokalne novine Posta izvijestila je da je Turcoinova matična tvrtka Hipper A.Ş. uzeo od ulagača 100 milijuna turskih lira (20,6 milijuna dolara).

Suvlasnici – Sadun Kaya i Muhammed Satıroğlu – vodili su Hipper A.Ş. iz glavnog grada Turske Istanbula i prvi Turcoin stavio na prodaju u listopadu 2017. godine.

No, do lipnja 2018. godine obećani povrati nisu se ostvarili i investitori su počeli podizati zastave upozorenja uz turski financijski nadzornik, Odbor za tržište kapitala.

Istražitelji iz državnog tužiteljstva Kochaeli navodno su zamrzli imovinu Kaye i Satıroğlua nakon otkrivanja navodne prijevare.

Obojica su uhićeni 19. lipnja i pušteni uz jamčevinu, ali su ponovno uhićeni 2. srpnja i zadržani u pritvoru dok su čekali suđenje.

Lokalne novine Dnevne vijesti Hurriyet intervjuirao Satıroğlua, a za kolaps Turcoina optužio je svog bivšeg poslovnog partnera. Rekao je: „Sav novac otišao je tvrtki Sadun Kaya na Cipru. Bio sam samo posrednik. Naša tvrtka Hipper nema ni jedan dolar u banci. “

Satıroğlu se tada zavjetovao da će vratiti novac investitora „ako [vlasti] odblokiraju moje bankovne račune“.

Kako je Turcoin zaradio milijune

Turcoin je podigao obrve širom Turske serijom raskošnih promotivnih događaja, kojima su često nazočile lokalne poznate osobe, uz ponovljeno TV oglašavanje. Ranim investitorima obećavani su neobični luksuzni pokloni, poput automobila Mercedesa i BMW-a.

Izvorni oglasi tvrdili su da će potpornici ostvariti 16 posto dobiti od početnog ulaganja od 1.500 turskih lira (TRY). Kad bi prijavili dovoljno drugih investitora, primili bi uplatu od 250 TRY.

Bila je to hrabra tvrdnja – i primamljiva – s obzirom na ozbiljne financijske probleme Turske. Prosječni radnik plaća se samo 455 dolara mjesečno. Turska vlada također je u vječnom izvanrednom stanju nakon neuspjelog vojnog puča u lipnju 2016. godine.

Predsjednik Recep Erdoğan ponovno je izabran u lipnju 2018. i odmah je započeo otpuštanje tisuća radnika iz javnog sektora. Otkad je Erdoğan preuzeo dužnost smijenjeno je preko 160 000 ljudi.

Kripto u Turskoj

Jedan lokalni komentator je napisao Cvrkut da je to iskustvo pokvarilo entuzijazam za kriptovalutom u zemlji: “U javnom mnijenju postoji ozbiljan gubitak povjerenja u domaće pothvate kriptovaluta.” Turcoin Turska kriptovaluta Ponzi komentar

Zbunjenost u Turskoj možda i ne čudi, s obzirom na to da se opetovao politički interes za kriptovalute.

U veljači 2018. turska Nacionalistička stranka pokreta predložila je „nacionalni Bitcoin“ u radu na 22 stranice o regulaciji kriptovaluta.

Istog mjeseca, rekao je zamjenik premijera zemlje Mehmet Simse CNN-ova turska podružnica da je vlada tražila puštanje vlastite kriptovalute koju podržava država.

Središnje banke i vlade više su puta bili prisiljeni odbiti se protiv glasina da su pokrenuli službene kriptovalute.

Nedavno se to dogodilo i u Hong Kongu, kada je središnja banka te zemlje, Hong Kong Monetarna uprava (HKMA) izdala snažno poricanje da je pustila kriptovalutu koju podržava vlada “za ulaganje šire javnosti”. Upozorio je investitore da “HKMA nikada nije lansirao i neće lansirati nijedan takav kripto proizvod.”

Hong Kong - skyline - Daxis

S pogledom na hongkonški horizont. Napisao Daxis putem Flickr, CC BY-ND 2.0

Pa ipak, mutnoća vode je činjenica da iste središnje banke i vlade ulažu velika sredstva u tehnologiju Blockchain koja podupire kriptovalute.

HKMA je, na primjer, rekla Reuters 16. srpnja da se povezuje sa sedam banaka, uključujući Hang Seng i HSBC, kako bi pokrenuo platformu za financijsko trgovanje temeljenu na Blockchainu.

Naravno, ne postoji put do ovih službenih projekata za pojedinačne investitore. Institucionalni potpornici poput hedge fondova, mirovinskih fondova i kripto-specifičnih fondova s ​​ogromnim količinama kapitala iza sebe mogu svi profitirati. Pojedinci s uštedom života? Ne tako puno.

Što kaže Turcoin

Slučaj je u tijeku, i dok se tvrtka odgurnula protiv planine bogalja negativnog publiciteta, Hipper A.Ş. Twitter račun @HipperIstanbul više nije dostupan. Njegova web stranica zamijenjena je izjavom koja glasi: “Najava: Postupak je obustavljen zbog pravnog postupka koji je u tijeku.”

Zapanjujuća izjava na Web stranica Turcoin prosvjeduje zbog svoje nevinosti rekavši: “Podijelili smo podatke koje su zatražila nadležna tijela u okviru istrage i zaustavili smo pristup novčaniku kako bismo spriječili daljnju obradu.”

Dalje se u izjavi optužuju turski novinari da su korumpirani ili nesposobni: “Podsjećamo vas na važnost ne uzimajući u obzir tako neozbiljne novinske organizacije u našoj zemlji gdje je novinarska profesija na posljednjim nogama.”

Turcoin još uvijek tvrdi da će investitorima moći vratiti novac “nakon što se završi istraga i kasniji sudski postupak”.

Hipper A.Ş. je u zajedničkom vlasništvu Satıroğlu-a i Kaya-e s 49 posto, odnosno 51 posto udjela.

Kredit za sliku: Casal Partiu, CC BY-SA 2.0

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me