Prošlogodišnji skok cijena bitcoina doveo je do ponovnog zanimanja za tržište kriptovaluta, a investitori i entuzijasti požurili su se unovčiti. Međutim, razotkrio je i potencijal za široko zlostavljanje na rastućem tržištu.

Hakiranje, prevare i sumnjive prakse manipulacije cijenama širili su se, šaljući vlade širom svijeta u način panike, dok su se vlade SAD-a, Japana i Kine, između ostalih, borile za vladavinu novom pomodom..

Digitalne valute otvorile su novu granicu, a njihovu višestranost i potporu decentraliziranoj blockchain tehnologiji čini ih teško reguliranima. Prirodno, mnoge su vlade bile loše pripremljene.

Novi izazov ponukao je zemlje poput Sjedinjenih Država i Kine da donesu zakonodavne politike kriptovaluta usmjerene na suzbijanje neovlaštenih inicijalnih ponuda kovanica i pranje novca, umjesto da stimuliraju rast industrije.

Jedan od prvih poteza američke vlade bio je upozoriti investitore na svojstvene rizike ulaganja u početne ponude kovanica.

To je bilo putem Povjerenstva za vrijednosne papire (SEC), dok je pokušalo postaviti temelje sveobuhvatnom regulatornom okviru.

Commodity Futures Trading Commission bila je prva američka agencija koja je dopustila javno trgovanje derivatima kriptovaluta.

Što se tiče početnih ponuda kovanica, DIK do sada nije odobrio nijednu. Kao takve, kriptovalutama koje teže prikupljanju sredstava teško je to učiniti u Sjedinjenim Državama.

Žalba prijateljskog tržišta

A sada, sve više njih gravitira zemljama poput Bermuda, Malte, Gibraltara i Lihtenštajna, koje mame igrače u industriji tržišno prihvatljivim propisima.

Omogućuju tvrtkama da ostvare financijske i geopolitičke koristi koje dolaze s globalnom jurisdikcijom prilagođenom kapitalu, za razliku od pristupa prisilnog na provođenje koji su usvojile Sjedinjene Države.

Kripto agencije u Americi uglavnom imaju samo dvije mogućnosti prikupljanja sredstava. Prvo je izdavanje tokena kroz vrlo restriktivan postupak, poput registracije kao vrijednosnog papira, koji ograničava daljnju prodaju i ima ograničenu bazu kupaca.

Drugi je zahtjev za zahtjev za izuzećem iz Uredbe D, koji je teško dobiti. Treća je mogućnost jednostavno napustiti Sjedinjene Države.

Situacija u Kini nije ništa bolja. Mahnitost kriptovaluta iz 2017. navela je mnoge entuzijaste i ljude da ulože svoju životnu ušteđevinu u digitalne valute, očekujući rast cijena.

To se malo odnosilo na pljačkaške prevarante koji su htjeli unovčiti hajp. Iznenađenje, zajedno s izrazito nereguliranom i špekulativnom prirodom tržišta, potaknulo je brzu zabranu trgovine kriptovalutama u zemlji.

Binance, najveća svjetska kompanija za razmjenu kriptovaluta, koja ima korijene u Kini, bila je prisiljena napustiti. Danas je njegovo sjedište na Malti.

Tržište kriptovaluta u manjim zemljama

Malta se već neko vrijeme zagrijava za blockchain i pothvatne tvrtke za kriptovalute.

Dana 4. srpnja 2018. donio je zakone usmjerene na reguliranje tehnologije raspodijeljene knjige (DLT), što ga čini prvom državom na svijetu koja je postavila sveobuhvatan regulatorni okvir za industriju.

Bermudi su još jedna zemlja koja se pozicionira kao veliko kripto čvorište. Nedavno je donio zakon koji omogućava brzo odobravanje ICO-a, a uskoro će omogućiti da berze kriptovaluta posluju u zemlji.

Prema državnom ministru nacionalne sigurnosti Wayneu Cainesu, koji imao konferenciju s poslovnom zajednicom u travnju, zemlja je primila znatan broj zahtjeva od fintech i kriptovaluta koje žele uspostaviti bazu na otočnoj državi.

Lydia Dickens, viša menadžerica Vladine jedinice za poslovni razvoj istaknula je da je glavna briga među kripto tvrtkama pravna nesigurnost. Prema njezinim riječima, oni žele poslovati bez potrebe da im prijeti zatvor. Zaštita potrošača također je ključna za postupak.

Bermuda su 27. travnja 2018. donijela zakone o početnoj ponudi kovanica stupio na snagu dana 10. srpnja 2018.

Prema osnivaču iCash kriptovaluta, Willu McDonoughu, Bermuda su posebno atraktivna odredište za fintech startupove jer ima iskustva u međunarodnim financijama. Vlada je također voljna saslušati poslovnu zajednicu.

Gibraltar također punom parom kreće u borbu za prostor industrije kriptovaluta i radi na zakonodavstvu koje će omogućiti trgovanje i izdavanje trgovačkih digitalnih tokena. 35 tvrtki već se prijavilo za blockchain dozvolu.

U slučaju Lihtenštajna, on još uvijek donosi zakone koji se odnose na ovu industriju. Do danas je dopušteno samo pet ICO-a koji su prikupili oko 37,5 milijuna dolara.