Venezuelci su sada više nego ikad prije mijenjali Bolivare za Bitcoin zbog političke neizvjesnosti koja je zahvatila južnoameričku državu. Izuzetno sporni reizbori koji su se dogodili prošle godine i kasnija ceremonija polaganja prisege koja se dogodila 10. siječnja pogurali su napetosti do točke vrenja.

Ponovnim izborima predsjednik Nicolás Maduro zadržao je predsjedničku dužnost nakon što su široko nazivali revijalnim izborima. Osobljeni predsjednik ignorirao je pozive Europske unije i međunarodne zajednice da odstupe. Zemlju su potresli i prosvjedi protiv njegovog vodstva.

Politički zastoj

Trenutni politički sukob potiče borbu za stjecanje bitcoina. Više se venecuelanskih građana odlučuje za upotrebu digitalne valute jer ona zadržava veću vrijednost od bolivara. Zemlja je u 2018. godini doživjela stopu inflacije od 1.000.000 posto, otud i pomak prema kriptovalutama.

Crypto P2P platforma za trgovanje, LocalBitcoins je navodno obrađivao preko 15 milijuna USD u Bolivaru u BTC trgovine u proteklih sedam dana. Ove brojke potvrdio je statistika izvedena iz CoinDancea.

Venezuela se trenutno suočava s razrađenim ekonomskim sankcijama koje je uvela vlada Sjedinjenih Država. Razlog tome je mnoštvo kršenja ljudskih prava i flagrantnih djela korupcije koje je sadašnja uprava počinila na štetu svojih građana. Mnoge sankcije usmjerene su na uži krug predsjednika Madura, kao i na niz vladinih agencija.

Najnovija vladina institucija kojoj su na meti američke sankcije je državna naftna kompanija PDVSA. Sjedinjene Države ošamarile su PDVSA širokim sankcijama koje joj zabranjuju izvoz nafte u Sjedinjene Države. PDVSA to smije učiniti samo ako pristane prihvatiti plaćanja izvršena putem blokiranih escrow računa, koji nisu pod nadzorom vodstva zemlje.

Pro-Bitcoin predsjednik

Samozvani privremeni predsjednik Venezuele, Juan Guaido, aktivni je zagovornik Bitcoina i javno se okupio protiv Madurove kriptovalute, petroa. Venecuelanska administracija pokušala je potaknuti njegovu upotrebu među stanovništvom prisiljavajući da se neke državne isplate, poput mirovina, vrše petro. (Izvorni članak: hvordan kjøpe bitcoin)

To je malo učinilo za stvaranje široke prihvatljivosti. Stranci koji žele dobiti putovnicu također trebaju izvršiti plaćanja u petro kriptovaluti.

Međutim, venecuelanski su građani općenito nepovjerljivi prema petro kriptovaluti koju kontrolira vlada. To je zato što vodstvo zemlje u velikoj mjeri određuje njezinu sreću. Vjerojatno je da će Guaido odbaciti petro ako preuzme vlast.

Trenutna je uprava razvila petro za zaobilaženje međunarodnih sankcija. Guaido podržavaju mnogi E.U. državama i Sjedinjenim Državama i vjerojatno neće trebati državnu kriptovalutu za prevladavanje sankcija, koje će se ukinuti ako uzurpira Madura.

Dobra vijest za BTC kripto zajednicu je ta što je pokazao veliku podršku Bitcoinu od 2014. Brojni tweetovi ilustriraju njegovo oduševljenje digitalnom valutom u njezinim formativnim godinama.

U prosincu 2017. godine, kada je Bitcoin doživljavao procvat, razabrao je Madurova petro kriptovaluta, odbacujući je kao digitalnu prevaru. Prema njegovoj izjavi, nitko nije mogao utvrditi je li to doista podržano zalihama nafte u zemlji.

Guaido također podržava napore na prilagodbi Bitcoina u zemlji i brzo je najavio pokretanje platforme za razmjenu kriptovaluta Plataforma Sur Bitcoin, koja omogućava Venezuelcima da trguju svojim bolivarima za BTC.

Politički nemiri odgađaju instalaciju prvog Bitcoin bankomata

Venezuela će sljedećih tjedana dobiti svoj prvi bitcoin bankomat. To je prema Jorgeu Fariasu, izvršnom direktoru Cryptobuyera, kripto bankomata sa sjedištem u Panami. To je izjavio tijekom nedavnog intervjua za Union Radio.

Farias je otkrio da je bankomat već bio u zemlji na čekanju za instalaciju. Razgovarajući s Coindeskom, kao jedan od glavnih razloga zašto je njegov tim oklijevao odmah započeti instalaciju naveo je političke nemire.

Novi razvoj Bitcoin bankomata dolazi nakon izvještaja da je venezuelska vlada povremeno blokirala pristup web stranici kripto trgovine LocalBitcoins P2P. To je usred vladine zabrinutosti da bi bijeg kapitala u ovom ključnom trenutku mogao dodatno osakati ekonomiju zemlje.

LocalBitcoins je tijekom posljednjih mjesec dana obrađivao preko 15 milijuna USD bitcoin-Bolivar transakcija. Izvješća o bloku su nepotvrđena jer CoinDance još uvijek ukazuje da su trgovanja Bolivar-bitcoinima na platformi u porastu.

Venezuelci šire kriptovalutu širom Latinske Amerike

Građani Venezuele imaju dugu povijest s kriptovalutama, koje dugi niz godina nude predah od visoke stope inflacije Bolivara. Također se smatraju pogodnim sredstvom za prijenos novca.

Prema Matiasu Goldenhörnu, direktoru tvrtke Athena Bitcoin, tržište kripto bankomata u Južnoj Americi raste eksponencijalnim tempom. To je uglavnom zbog široke svijesti koju propagira venezuelska zajednica dijaspore.

Zbog ekonomskih sankcija koje su osakatile međunarodni sustav prijenosa novca u zemlji, mnogi se odlučuju slati sredstva svojoj rodbini kod kuće putem kriptovaluta. Zajednica venezuelske dijaspore također pomaže u širenju kripto svijesti po cijelom kontinentu.

Prema Goldenhörnu i Welche Aktien Kaufen 2020, Athena Bitcoin uspjela je zaraditi oko 3 milijuna dolara dobiti od 25 kripto bankomata instaliranih širom Latinske Amerike, uglavnom zbog ovog društvenog elementa.

(Kredit za istaknute slike: Aljazeera)