Istraga kripto tržišta koju je pokrenuo Wall Street Journal otkrila je da je kriptovalute u vrijednosti od gotovo 90 milijuna dolara oprane kroz burze kriptovaluta sa sjedištem u Sjedinjenim Državama u posljednje dvije godine.

Prema istražni članak, desetci milijuna dolara vrijedni nezakonito dobiveni Bitcoin i asortiman drugih kriptovaluta pretvoreni su u Monero kovanicu privatnosti. To je putem 46 burzi kriptovaluta sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. Tijekom istrage praćeno je 2.500 kripto novčanika, a njihove transakcije iz 2016. godine podvrgnute su detaljnom ispitivanju.

Kripto novčanici navodno su bili uključeni u hakere i sheme ucjene, a praćeno im je pomoću blockchain tehnologije. Neke su razmjene za koje su utvrdili da su ih kriminalci koristili za pranje neovlaštenih digitalnih valuta uključuju Binance, Bittrex, ShapeShift, Gemini, Bitfinex, BTC-e, Changelly, Bitstamp, KuCoin i HitBTC.

Fokusirajući se na ShapeShift, tvrtku sa sjedištem u Denveru, a iza koje stoje Pantera Capital, FundersClub i Access Venture Partners, istraga je otkrila da su sjenoviti likovi, uključujući sjevernokorejske agente, nalogodavce Ponzijeve sheme i sheme prijevara s kreditnim karticama koristili platformu za pranje kripto.

Očito su izabrali ShapeShift zbog njegovih labavih pravila “Upoznaj svog kupca” (KYC) koje ne zahtijevaju pružanje podataka koji mogu osobno identificirati. Da bi vlasti bile teže, cyber kriminalci su očito obavljali transakcije izvan sfere nadležnosti Sjedinjenih Država, i to uglavnom u Kini ili istočnoeuropskim zemljama.

Istraga navodi da su sjevernokorejski glumci koji su lani pokrenuli ransomware napad WannaCry, dok su tražili isplate u bitcoinima, svoju neovlaštenu zaradu od bitcoina pretvorili u Monero putem ShapeShift.

Konverzija u Monero praktički je onemogućila ulazak u trag hakerima zahvaljujući robusnim značajkama pseudonimizacije kriptovalute. Od ukupnih 89 milijuna dolara nezakonitih sredstava opranih putem američkih burzi od 2016. godine, ShapeShift je navodno obradio oko 9 milijuna dolara, dok je Bittrex upravljao s oko 6,3 milijuna dolara.

Izvršni direktor ShapeShifta, Erik Voorhees, suprotstavio se optužbama žestokim prijekorom izvješća WSJ-a, odbacujući ga kao obmanjujuće i neiskreno. Kroz a post na blogu na web stranici tvrtke ustvrdio je da je istraga publikacije izostavila važne informacije o naporima tvrtke u borbi protiv pranja kriptografije.

Također je izjavio da su istražitelji pokazali nedostatak razumijevanja kako funkcionira blockchain, objasnivši da navodnu sumnjivu transakciju na razmjenu nisu poslali cyber kriminalci, već druga razmjena. Erik je tvrdio da su čak i ako su tvrdnje bile istinite, ilustrirani volumeni bili bezvrijedni i činili su samo 0,15 posto ukupnog volumena kojim je burza trgovala u to vrijeme.

Izvršni direktor dodao je da je ShapeShift uvijek udovoljavao zahtjevima za provođenje zakona i surađivao s vlastima u preko 30 istraga u više od 13 zemalja širom svijeta. Voorhees je ponovio predanost svoje tvrtke u zaustavljanju pranja novca, rekavši da se koristi sofisticiranim internim instrumentima za sprečavanje pranja novca i forenzičkim instrumentima temeljenim na blockchainu za otkrivanje sumnjivih računa i transakcija.

Tvrtka očito također dijeli informacije s drugim razmjenama kako bi ojačala napore u borbi protiv pranja novca. Voorhees je objasnio da ShapeShift trguje samo kripto-kripto transakcijama i nema transakcija razmjene fiat-a. Kao takva, niti jedna fiat valuta ne može niti je ikada oprana na mreži.

O tome kako razmjena održava transparentnost, sve se transakcije objavljuju i čine ih sljedivima. Ironija situacije, prema riječima izvršnog direktora, jest da je Wall Street Journal upotrijebio ove javne informacije kako bi pokrenuo istragu, a opet optužio kripto agenciju za nedostatak transparentnosti.

Također se borio protiv tvrdnji o ilegalnim aktivnostima, izjavivši: „ShapeShift je uvijek bio za poštivanje zakona država u kojima djeluje, iako su mnogi od tih zakona nejasni, stalno se mijenjaju, proturječni su i u nekim slučajevima neučinkovit. “

Glavna pravna direktorica tvrtke, Veronica McGregor, rekla je za WSJ da je ShapeShift doista dobio popis sumnjivih računa na koje aludira istraga i rekao da im je tvrtka zabranila razmjenu.

Izvršni direktor ShapeShifta i Ron Paul.

Izvršni direktor ShapeShifta, Erik Voorhees (lijevo), s umirovljenim političarom Ronom Paulom (desno).

Međutim, ShapeShift je najavio da će promijeniti svoj način rada usred optužbi za pranje novca, a trenutno pokušava pokrenuti novi sustav razmjene koji će osigurati veću transparentnost.

Cyber ​​kriminalci koriste Tumbler usluge i razmjenu zlouporaba kako bi prali kripto

Kripto je očito oprano oko 266 milijuna dolara prošle godine. Međutim, brojke iz 2018. godine puno su veće i iznosi 761 milijun dolara, a to ne uključuje transakcije izvršene korištenjem teže praćenja kriptovaluta kao što su Dash, Zcash i Monero.

Prema Daveu Jevansu, Izvršni direktor CipherTracea, tvrtke za kriptovalute koja je specijalizirana za praćenje kriptokripcija i poduzimanje napredne forenzike, usluge miješanja krive su za nagli porast cyber zločina koji uključuju kripto valutu. Usluge miješanja kriptovaluta uzimaju digitalne valute iz širokog spektra izvora i kombiniraju ih u kombiniranom bazenu.

Zatim se novčići kodiraju i redistribuiraju u različite bazene na blockchainu, čineći ih tako neotkrivenim. Usluge učinkovito brišu vezu između suradnika i primatelja. Takve službe navodno djeluju koristeći složene formule koje su napisali visokokvalificirani stručnjaci u tom području, neki koji vjerojatno imaju doktorat znanosti.

U slučaju ShapeShifta, Dave je izrazio da premda takve razmjene nude legitimne usluge, zlonamjerni ih akteri mogu zloupotrijebiti kako bi prikrili podrijetlo sredstava stečenih prijevarom. To je zato što klijenti mogu koristiti takve usluge anonimno, kao i izvršavati međuvalutne preokrete za prebacivanje između kriptovaluta. To digitalne kovanice čini neprohodnim.

U jednom slučaju ilustriranom istragom WSJ-a, internetska tvrtka nazvana Starscape Capital na prijevaru je prikupila 2 milijuna dolara od investitora, uz obećanje nečuveno visokih povrata. Ulagači su očito trebali slati uplate u Ethereum. Međutim, web mjesto povezano s projektom prešlo je van mreže, što je ostavilo njegove navijače u nedoumici.

Prema istrazi, novčići iz pothvata ubrzo su preusmjereni u dvije kripto burze koristeći različite tokove. ShapeShift je bio među njima. Druga je bila KuCoin, burza sa sjedištem u Hong Kongu. Ethereum u vrijednosti od 517.000 američkih dolara poslan je ShapeShift-u i pretvoren u Monero kovanicu privatnosti, a u tom je trenutku trag postao hladan.

Odatle su se kovanice mogle zamijeniti za bitcoin ili fiat bez traga o njihovom podrijetlu. Tako do danas niti jedan od osnivača Starscapea nikada nije identificiran.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me