Vitalik Buterin protjeruje centralizirane razmjene u pakao

Nerijetko možete vidjeti rusko-kanadsku programsku rečenicu za wunderkind centralizirane razmjene u pakao, ali polaznici TC sesije: Blockchain morao to vidjeti uživo.

Vitalik Buterin, suosnivač Ethereuma, zabilježio je osjećaje kriptovalutne zajednice frustrirane gravitacijom industrije prema centralizaciji komentirajući “Svakako se nadam da će centralizirane razmjene izgorjeti što više u paklu.”

Centralizacija je postala sve vruća tema jer su brojne decentralizirane razmjene i decentralizirani projekti prešli u testiranje i pokretanje svojih projekata. Međutim, vrijedi zaroniti u obrazloženje neprijateljstva prema centraliziranoj zemlji.

Dobri, Loši i Centralizirani

Za sve centralizirane razmjene mržnje, presuda je još uvijek neovisna o tome zaslužuju li je. Bez centraliziranog prolaza za nove korisnike koji se mogu ući u divlje zbunjujući svijet vlasništva i trgovine kriptovalutama, industrija bi vjerojatno bila na samo djeliću onoga što je njena trenutna baza korisnika danas.

Naravno, lagano je osloboditi baklje i vile na burzi poput Coinbasea za njihove relativno visoke naknade za transakcije i korisničku uslugu, ali pruža (ili jest) najbolju opciju za nove korisnike da umoče prste u kripto vodu.

Don Mosites, suosnivač bilješki AirSwap, “Centralizirane burze zahtijevaju naše povjerenje na tri načina – kao banka, broker i klirinška kuća. Zbog ove centralizacije, hakovi, zloupotrebe i prostor za pogreške dramatično se povećavaju. ”

“Centralizacija je opasna u kripto ekosustavu jer zahtijeva povjerenje posrednika za stvaranje sigurnih sustava trgovanja. Morate vjerovati da će operatori pažljivo rukovati vašom imovinom, namirivati ​​transakcije i izvršavati vaše poslove na pošten i usklađen način.

Međutim, vrijedi napomenuti da su mnogi negativni osjećaji prema centraliziranim razmjenama nužno usmjereni na trenutne razmjene kakve su danas, ali više prema potencijalnom kretanju ka centralizaciji za industriju u cjelini.

S decentraliziranim razmjenama na pomolu, rasprava među gilfiranom elitom kriptovaluta i sezonskim korisnicima bjesni protiv stvaranja centraliziranih sila koje postaju prejake da bi se zaustavile.

Jedan od primarnih etosa u svijetu kriptovaluta je koncept decentralizacije. Generacija pametnih korisnika interneta bila je toliko sita frustracija i nedostataka središnjih banaka i tvrtki za obradu plaćanja da su krenule prema stvaranju vlastitog (decentraliziranog) svijeta. Pa ipak, vide iste iste frustracije u prvom planu nekih od najbrže rastućih tvrtki u prostoru kriptovaluta.

Borba protiv koncentracije

Gledaj – vjeverica!

Ne, ne takvu vrstu koncentracije.

Glavna prijetnja decentraliziranom ekosustavu je koncentracija moći – bezvremenska greška centraliziranih sustava.

Bilo koji pojedinačni entitet koji ima većinu moći na mreži ne samo da zahtijeva izuzetno visok stupanj povjerenja da bi se zadržao ovaj dragulj utjecaja, već se također pokazalo da je taj dragulj zapravo jako vruć krumpir koji bi mogao pasti svakog trenutka.

Središnja figura u osnovi je ciljna praksa zlonamjernih igrača koji žele pogoditi jackpot. Na primjer, sitni prevarant općenito će imati puno veću isplatu i bijeg pljačkajući blagajnu trgovine, umjesto desetaka kupaca oko priče.

Napomena urednika: Molim vas, nemojte pljačkati trgovine s namirnicama. Ovo je primjer za zabavu i nije financijski savjet.

Čak i ako pretpostavimo najviše altruističke vrijednosti centraliziranog entiteta u decentraliziranoj mreži, što se više približava držanju kontrole od 51%, to veći cilj postaju za druge.e

Jedna od mnogih različitih vrsta blockchain hakiranja, napad od 51% događa se kada stranka posjeduje većinu hash snage na mreži, omogućavajući joj da kopaju blokove brže od ostatka mreže zajedno i potom dvostruko troše kovanice koje su tehnički već imale bio potrošen.

Na primjer, Bitmain, bitcoin rudarski juggernauts, postaju nesigurno blizu posjedovanja 51% brzine raspršivanja Bitcoin mreže. To je dovelo do toga da su mnogi ljudi počeli sumnjičavo bacati pogled na posadu Bitmaina.

Cilj argumenta protiv centralizacije ima za cilj očuvanje čistoće decentralizirane mreže koja je odsutna od zlonamjernih trećih strana, neposrednih regulatornih udara i profitnih monopola.

Konačne misli – uđite u decentralizaciju

Međutim, decentralizacija nije sve sunce i duge.

Trenutno stanje decentralizacije malo je više od embrionalnog. Iako u svemiru postoji mnoštvo projekata koji rade na sjajnim rješenjima koja bi osigurala sve, od decentralizirane razmjene tokena, pohrane i općeg stanja mreže, tehnologija se još usavršava.

Jedna od temeljnih komponenti trenutnog sustava decentralizacije kojoj nedostaje je korisno sučelje koje ne dopušta sigurnost.

Decentralizirana mreža općenito se oslanja na stotine, tisuće ili milijune neovisnih entiteta koji podržavaju mrežu radi vlastite uzajamne koristi.

Ali što se događa kad su pojedinačni entiteti u decentraliziranoj mreži otprilike jednako učinkoviti kao punoglavci na asfaltu po vrućem ljetu? Najsigurniji se teže grupirati, a mreža općenito teži ka centralizaciji.

“Da biste definirali decentraliziranu trgovinu, prvo morate priznati blockchain – a priroda blockchaina je decentralizirana. Ovaj ekosustav izgrađen je jedan iznad drugog kao sloj. Ako je temelj trgovine slomljen, ekosustav se ne može dalje razvijati izvan njega.

Da bismo ekosustav migrirali prema decentraliziranoj trgovini, moramo eliminirati rizik i održati paritet – biti dobar za proizvođače tržišta i pružati dobro pokrivanje tržišta. Tako ćemo premjestiti likvidnost iz centraliziranih sustava u ruke pojedinaca. “

Don Mosites, Zamjena zraka Suosnivač

Postoje rješenja, poput gore spomenutog AirSwap-a kojima je cilj voditi kriptovalutnu sferu kroz put od trenutne centralizirane dominacije do decentraliziranijeg ekosustava trgovanja. Ako će u tome biti učinkoviti, morat ćemo pratiti makrotok korisnika i krajnju učinkovitost platformi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map