Velike američke tvrtke već dugo izbjegavaju kripto tržište. A sada, prema Mikeu Novogratzu, istaknutom investitoru i bivšem upravitelju hedge fonda u Fortress Investment Group, postoji glavni razlog za to.

Osnivač Galaxy Digital, banke trgovca kriptovalutama, nedavno je razgovarali o tom pitanju na summitu Yahoo Finance All Markets i ustvrdio da će bitcoin uskoro doživjeti ‘renesansu’ i da će ga na kraju podržati institucionalni investitori. Prema analitičaru, mnoge velike američke tvrtke trenutno imaju znatne iznose novca spremne za ulaganje, a neke su već pokazale značajan interes za tržište kriptovaluta, što je dobar pokazatelj budućih stvari. No, također je govorio o tome koliko su nejasne transakcije putem Bitcoina, te je naglasio potrebu angažiranja tvrtke poput povrat moorcroft duga ako banke žele davati zajmove.

Bivši partner Goldman Sachsa predvidio je da će tržište početi imati velike institucionalne ulaze u sljedeća dva do tri mjeseca, a interes za taj sektor uglavnom će biti potaknut strahom od propuštanja. Također je govorio o tome zašto su se velike američke financijske tvrtke do sada držale podalje od sektora digitalne valute, rekavši da je glavni razlog tome nedostatak pouzdanih skrbničkih rješenja.

Mike je također objasnio da je velikim američkim tvrtkama obično neugodno raditi s malim tvrtkama u nastajanju koje nude ove usluge, što je karakteristično za nadobudnu industriju, rekavši, “Ako ste u državi Wisconsin i radnik ste na plaći koji radi na investicijskom portfelju, možda ne biste riskirali svoj posao za tvrtku koja se zove Xapo. “

Predvidio je da će najvjerojatniji ishod sadašnje situacije biti glavni igrači Wall Streeta koji počinju stjecati manje specijalizirane tvrtke u prostoru kriptovaluta koje pružaju skrbničke usluge. Financijski analitičar vjeruje da su glavni institucionalni igrači ključ uspjeha industrije.

Mt. Gox noćna mora

Pljačka Mt Gox i dalje je glavna studija slučaja onoga što se može dogoditi kada stvari krenu po zlu dok se rukuje kripto, a niti jedna velika američka financijska tvrtka nije spremna nositi se s takvim scenarijem. Preko 700 000 bitcoin-a procijenjenih na više od 4 milijarde USD po današnjem tržišnom tečaju ukradeno je s burze koja je imala sjedište u Shibuyi, Tokio, Japan 2014. godine..

Hakeri su očito hakirali računalo revizora i umjetno manipulirali vrijednošću bitcoina na burzi na jedan cent. Potom su na prevaru ‘kupili’ novčiće od kupaca i odnijeli plijen. Nekoliko preostalih bitcoina tvrtka je premjestila u hladnjaču.

Najveća razmjena na planetu u to vrijeme, razvoj je stvorio paniku u cijelom svijetu bitcoina, a val tužbi ubrzo je donio Mt. Gox bankrotirao. U vrijeme likvidacije, tvrtka je imala samo 91 milijun dolara imovine koja je likvidirana i raspodijeljena tužiteljima.

Premotavanje trenutnog vremena i razmjene kriptovaluta u cijelom svijetu i dalje se suočavaju s velikim problemima hakiranja. Stvarnost situacije je da su u 2018. godini tvrtke i burze ukrale kriptovalute u vrijednosti od 731 milijun dolara.

Međutim, kripto industrija i dalje ima veliku privlačnost, a velike investicijske tvrtke poput Goldman Sachsa pokazale su interes za sektor kriptovaluta. No, također su istaknuli složenost pružanja skrbničkih usluga kriptovaluta kao glavnog kamena spoticanja.

Goldman Sachs pokazao je interes za sektor kriptovaluta.

Ogromne investicijske tvrtke poput Goldman Sachsa pokazale su interes za sektor kriptovaluta. (Slika zaslužna: Goldman Sachs)

Ranije ovog mjeseca, glavni financijski direktor tvrtke Martin Chavez opovrgnuo je tvrdnje da multinacionalna investicijska banka planira pokretanje stola za kripto trgovanje, odbacujući izvješća kao lažne vijesti.

Govorio je o utjecaju skrbničkih usluga na kripto pothvate tvrtke, rekavši: „Fizički bitcoin je nešto izuzetno zanimljivo i izuzetno izazovno. Iz perspektive skrbništva, još uvijek ne vidimo rješenje skrbništva za bitcoin na institucionalnoj razini, zanima nas da to postoji i dug je put. “

Nekoliko hrabrih tvrtki koje nude kripto skrbničke usluge

U srpnju je Coinbase službeno lansirao svoj skrbnički proizvod za kriptovalute, Coinbase Custody. Usluga je usmjerena na financijske institucije i očito nudi kombinaciju hladnjaka i značajki posrednika. Također ima više slojeva sigurnosti, uključujući izvanmrežne privatne ključeve.

Druge tvrtke poput itBit, Gemini i BitGo također su nedavno počele nuditi kripto skrbničke usluge.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me