Novčić za privatnost Zcash stekao je izuzetno važnost među rudarima u posljednjih nekoliko mjeseci jer su mnogi razočarani entuzijasti tražili digitalne valute s većim nagradama i manjim kapitalnim ulaganjima.

Prema najnovijim statistikama, stopa raspršivanja novčića ima porasla za preko 400 posto od srpnja prošle godine i ostala nepromjenjiva čak i nakon hirovitog pada cijena u studenom. Stopa hash-a Bitcoin-a i Ethereuma pala je u svjetlu promjenjivog krajolika dok su se rudari trudili da nadoknade štetu.

Isplativost rudarstva glavni je razlog zašto sve više rudara skače po Zcash-u. Rudarstvo Zcash-a i dalje je isplativo u usporedbi s drugim kriptovalutama. Prema CryptoCompare statistika, mnogi rudari Zcash još uvijek mogu postići gotovo stopostotnu profitabilnost dok rude Zcashom.

Uz potrošnju energije od 1000 vata i cijenu od 0,12 dolara kilovata na sat, dobit od rudarstva Zcash može doseći oko 85 dolara mjesečno. To znači nešto više od 1000 dolara godišnje. Ako se pravilno skaliraju, rudari mogu postići značajan dobitak.

Oni koji imaju učinkovitije rudare i imaju pristup jeftinoj snazi ​​za kripto rudarstvo mogu ostvariti ogroman povrat na metriku profitabilnosti. S druge strane, mnogi Bitcoin rudari trebali bi pretrpjeti gubitke koji dosežu i do 81 posto, dok rudari brzinom raspršivanja od 4730 GH / s i s potrošnjom energije od 1293 W. Potrošnja energije navedenih brojki košta 0,12 USD KWh. Ni rudarstvo Ethereuma ne prolazi baš najbolje. Profitabilnost rudarstva u minusu je s 41 posto gubitka.

Važno je napomenuti da su ilustrirani podaci opći prosjek i ne uzimaju u obzir učinkovitost rudarske opreme.

Problem stope inflacije Zcash

Uprkos tome, pozitivni prinosi i naknadni rast mreže Zcash uzrokovali su neke nepredviđene posljedice. Među njima je i uspon stope inflacije. Trenutno mreža navodno ima dnevnu stopu inflacije od 0,1 posto.

Dnevno izdavanje digitalnih valuta doseglo je protuvrijednost od oko 400 000 USD. Iako se ove brojke čine bezvrijednima, oni se značajno zbrajaju pri izračunavanju godišnje stope inflacije i mogu postati glavni problem u budućnosti. Visoka stopa inflacije znači da kovanice s vremenom devalviraju, a to će negativno utjecati na ekosustav.

Trenutno postoji trajna rasprava o tome može li Harmony Mining riješiti problem ako je uključen u nadogradnju Blossoma koja je zakazana za listopad. Nadogradnja će uključivati ​​dvostruke mogućnosti provjere rada, za koje se očekuje da će pomoći u raspodjeli tokena korištenjem dva algoritma rudarstva.

Više algoritama znači više mogućnosti rudarenja. Rudari će moći koristiti i GPU i ASIC rudare, šireći politički utjecaj.

Bitcoin, najdominantnija kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, ima stopu inflacije od oko 4 posto godišnje, što je puno manje od Zcash-a.

Kako se druge mreže bore protiv inflacije

Protuinflacijski mehanizam Bitcoina

Vrijedno je napomenuti da je Bitcoin, majka svih kriptovaluta, stvorena da bude decentralizirana valutna alternativa u slučaju da bi globalna gospodarstva omela hiperinflacija. Kao takav, u svoj protokol ima ugrađen mehanizam regulacije inflacije.

Kriptovaluta lodestar izumljena je tijekom svjetske financijske krize 2008. godine, a prema bijeloj knjizi koju je napisao Satoshi Nakamoto, algoritam je dizajniran za regulaciju opskrbe bitcoinom prilagođavanjem poteškoća. Poteškoće bi se povećale ako bi mreža doživjela porast rudarske aktivnosti, a obrnuto bi se smanjile ako bi došlo do pada broja rudara. Mreža je također programirana da zaustavi vađenje novih kovanica na 21 milijun.

To bi neizbježno stvorilo oskudicu i rastuću potražnju što bi se posljedično suprotstavilo inflaciji, što bi pokrenulo rast vrijednosti. S opcijom rudarstva koja je sada izvan jednadžbe, bitcoin transakcije bi se povećale, a inflacija smanjila. Trenutno je iskopano preko 17,4 milijuna bitcoin-a.

Bitcoin algoritam postavljen je da 2020. godine na pola smanji rudarske nagrade putem postupka koji se naziva prepolovljavanjem. Proces je bio glavni katalizator porasta cijena bitcoina tijekom godina. Povijesno je to dovelo do rasta cijena u mjesecima koji su prethodili događaju.

Kasnija nestašica koja će se dogoditi dovest će do porasta vrijednosti, trenda na koji se savjetuje da paze na kripto investitore. Rast cijena u očekivanju povijesnog prepolovljenja započinje otprilike godinu dana prije događaja, a u ovom se slučaju započinje u svibnju 2019. Prepolovljenje blokovskih nagrada očekuje se 25. svibnja 2020. Očekuje se da će se cijene ponovno povećati i smiri se u točki ravnoteže.

Posljednja dva događaja prepolovljenja izazvala su ogromnu eskalaciju cijena. Događaj prepolovljenja 2012., koji se dogodio u studenom, uzrokovao je skok cijene bitcoina s 12 na 240 dolara u roku od šest mjeseci. I posljednji događaj prepolovljenja, koji se dogodio 9. srpnja 2016., doveo je do neviđenog rasta cijena s 580 na 900 dolara u roku od nekoliko mjeseci.

Suzbijanje stope inflacije Ethereum

Stopa inflacije Ethereuma sigurno će se smanjiti nakon nadogradnje Carigrada, koja je trenutno zakazana za veljaču. Očekuje se da će ponuda digitalne valute smanjiti za 33 posto. Stručnjaci predviđaju da će to dovesti do povećanja vrijednosti Ethereuma. Sve u svemu, očekuje se da će hard fork stvoriti veću stabilnost cijena.

(Osobina za značajku slike: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me