Wat is Ethereum?

Ethereum is een open-source blockchain-gebaseerd platform waarmee in wezen honderden gedecentraliseerde cryptocurrencies en projecten kunnen worden gebouwd en geïmplementeerd zonder dat ze hun eigen blockchains hoeven te bouwen..

Met de op een na grootste marktkapitalisatie in de cryptocurrency-wereld heeft Ethereum veel aandacht getrokken van zowel investeerders als cryptoliefhebbers.

Ethereum presenteert niet alleen een significante verandering in de status-quo, het zorgt ook voor de snelle ontwikkeling en implementatie van nieuwe applicaties met niche-oplossingen voor verschillende industrieën.

Hoewel het nut van Ethereum duidelijk is voor programmeurs en de technische wereld in het algemeen, hebben veel mensen die minder technisch onderlegd zijn, moeite het te begrijpen. We hebben deze gids ontworpen om beide menigten aan te spreken en iedereen, van complete crypto-beginners en gevorderden, kennis te laten maken met deze potentieel wereldveranderende cryptocurrency..

Ethereum versus Bitcoin

Als je geïnteresseerd bent in Ethereum, is de kans groot dat je een soort basiskennis van Bitcoin hebt.

Alle cryptocurrencies worden onvermijdelijk vergeleken met Bitcoin, en het maakt het eerlijk gezegd veel gemakkelijker om ze te begrijpen.

Bitcoin werd in 2009 gelanceerd als ‘s werelds eerste cryptocurrency, met als enige doel het creëren van een gedecentraliseerde universele valuta. Voor deze valuta zijn geen tussenliggende financiële instellingen nodig, maar toch zijn veilige en geldige transacties gegarandeerd. Dit werd mogelijk gemaakt door een revolutionaire technologie genaamd de “blockchain.​

De blockchain is een digitaal grootboek, dat continu records registreert en verifieert. Het wordt gebruikt om Bitcoin-transacties bij te houden en te verifiëren. Omdat het wereldwijde netwerk van communicerende knooppunten de blockchain onderhoudt, is deze vrijwel onomkoopbaar. Als er nieuwe blokken aan het netwerk worden toegevoegd, worden ze constant gevalideerd.

Net als Bitcoin is Ethereum een ​​gedistribueerd openbaar blockchain-netwerk. Hoewel zowel Ethereum als Bitcoin cryptocurrencies zijn die tussen gebruikers kunnen worden verhandeld, zijn er veel substantiële verschillen tussen de twee.

Bitcoin gebruikt bijvoorbeeld blockchain om het eigendom van de digitale valuta bij te houden, waardoor het een uiterst effectief peer-to-peer elektronisch geldsysteem is. Ethereum, aan de andere kant, richt zich op het draaien van de programmeercode van een applicatie. Applicatieontwikkelaars gebruiken het grotendeels om te betalen voor diensten en transactiekosten op het Ethereum-netwerk.

Zowel Bitcoin als Ethereum zijn “gedecentraliseerd”, wat betekent dat ze geen centrale controle of uitgevende autoriteit hebben. Respectieve mijnwerkers runnen elk netwerk door transacties te valideren om bitcoin (voor Bitcoin) of ether (voor Ethereum) te verdienen.

Als je nog steeds moeite hebt om het onderscheid te maken, zijn de woorden van Dr. Gavin Wood– een van de medeoprichters van Ethereum – zou kunnen helpen:

Dr. Gavin Woode, medeoprichter van Ethereum“Bitcoin is in de eerste plaats een valuta; dit is een specifieke toepassing van een blockchain. Het is echter verre van de enige toepassing. Om een ​​voorbeeld uit het verleden van een vergelijkbare situatie te nemen: e-mail is een bepaald gebruik van internet en heeft zeker bijgedragen aan de populariteit ervan, maar er zijn nog veel meer. “

Dr. Gavin Wood, medeoprichter van Ethereum

Ethereum is simpelweg de toepassing van blockchain-technologie voor een heel ander doel.

Wat is Ethereum?

Simpel gezegd, Ethereum is een op blockchain gebaseerd gedecentraliseerd platform waarop gedecentraliseerde applicaties (Dapps) kunnen worden gebouwd.

  • Onthoud dat blockchain een database is zonder centrale server die elke transactie en uitwisseling bijhoudt. De overgrote meerderheid van cryptocurrencies en gedecentraliseerde projecten draaien op een of andere toepassing van blockchain.
  • We zullen later meer in detail ingaan op gedecentraliseerde apps, ook wel dapps genoemd, maar we weten gewoon dat het applicaties zijn die een specifiek doel dienen voor een gebruiker. Maak je veiligheidsgordels vast, sommige van deze dapps zijn geweldig.

De aantrekkingskracht van Ethereum is dat het zo is gebouwd dat ontwikkelaars slimme contracten kunnen maken. Slimme contracten zijn scripts die automatisch taken uitvoeren wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Een slim contract zou bijvoorbeeld technisch kunnen zeggen: “betaal Jane $ 10 als ze vóór 15 september 2018 een artikel van 1000 woorden over geiten indient”, en het zou Jane betalen zodra aan de voorwaarden is voldaan.

Deze slimme contracten worden uitgevoerd door de Turing-complete Ethereum Virtual Machine (EVM), beheerd door een internationaal openbaar netwerk van knooppunten.

De cryptocurrency van het Ethereum-netwerk wordt genoemd ether. Ether heeft twee verschillende functies:

  1. Compenseer de volledige mijnbouwknooppunten die het netwerk van stroom voorzien. Zo blijft het op administratief vlak soepel verlopen.
  2. Betaal mensen onder slimme contractvoorwaarden. Dit is wat gebruikers motiveert om op het Ethereum-platform te werken.

Maak je geen zorgen als je nog steeds een beetje in de war bent. De onderliggende technologie is zelfs aan de oppervlakte gecompliceerd.

Aan het einde van deze gids zul je Ethereum beter begrijpen dan 99,999% van de mensen die er zijn … en dat is een redelijk goed begin!

We zullen dingen bespreken zoals hoe Ethereum werkt, de geschiedenis van Ethereum en enkele van de opwindende dapps die op het Ethereum-platform draaien.

Welkom bij een Wild Ride: Ethereum

In 2011, een 17-jarige Russisch-Canadese jongen genaamd Vitalik Buterin hoorde over Bitcoin van zijn vader. Buterin werd mede-oprichter van Bitcoin Magazine en een vooraanstaand schrijver voor de publicatie. Buterin is momenteel lid van de redactieraad van Grootboek. Als peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift publiceert Ledger originele onderzoeksartikelen over cryptocurrency en blockchain-technologie. De publicatie toont interesse in alle onderwerpen die verband houden met blockchain met wiskunde, informatica, techniek, rechten en economie.

In 2013, na een bezoek aan ontwikkelaars over de hele wereld die een enthousiasme deelden voor programmeren, publiceerde Buterin een whitepaper waarin Ethereum werd voorgesteld.

In 2014, Buterin verliet de Universiteit van Waterloo nadat hij de Thiel Fellowship van $ 100.000 om fulltime aan Ethereum te werken.

In 2015, het Ethereum-systeem ging live.

In 2017, Ethereum bereikte een limiet van $ 36 miljard dollar.

Of u dit nu bekijkt vanuit een investeringsstandpunt, technisch perspectief of getuige van de geschiedenis; Ethereum is buitengewoon opwindend.

Het doel van Buterin was om dezelfde decentralisatie van Bitcoin naar meer dan alleen valuta te brengen. Dit zou kunnen worden bereikt door een volwaardige Turing-complete programmeertaal in de Ethereum-blockchain te bouwen.

De Ethereum wit papier gaat in detail in op enkele van de mogelijke use-cases, die allemaal kunnen worden gebouwd via gedecentraliseerde apps op het Ethereum-netwerk. De lijst gaat maar door:

  • Token-systemen
  • Financiële derivaten
  • Identiteits- en reputatiesystemen
  • Bestandsopslag
  • Bankieren
  • Gecentraliseerde autonome organisaties
  • Verzekering
  • Datafeeds
  • Cloud computing
  • Voorspellingsmarkten

Door deze apps op het Ethereum-netwerk te bouwen, kunnen deze dapps de blockchain van Ethereum gebruiken in plaats van dat ze hun eigen blockchain moeten maken.

Het oprichtende team van Ethereum

Het kernteam van Ethereum in 2014 bestond uit Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio en Charles Hoskinson, en trok bovendien de aandacht van Joseph Lubin om zich bij het team aan te sluiten. Lubin ging verder met het oprichten van de nu bijna 1.000 werknemers tellende “venture production studio” ConsenSys in Brooklyn.

Naar verluidt een van de beste kopers in de Ethereum crowdsale, Lubin, die ConsenSys had gefinancierd met zijn voorraad Bitcoins, zegt dat hij vorig jaar een aantal van zijn Ethers begon te verkopen om de ontwikkeling van het bedrijf te financieren.

De virtuele machine van Ethereum

Vroege blockchain-applicaties zoals Bitcoin lieten gebruikers alleen een reeks vooraf gedefinieerde bewerkingen toe. Bitcoin is bijvoorbeeld exclusief gemaakt om als cryptocurrency te werken.

In tegenstelling tot deze vroege blockchain-projecten, stelt Ethereum gebruikers in staat om hun eigen operaties te creëren. De Ethereum virtuele machine (EVM) maakt dit mogelijk. Als de runtime-omgeving van Ethereum voert de EVM uit slimme contracten. Omdat elk Ethereum-knooppunt de EVM uitvoert, plukken applicaties die erop zijn gebouwd de voordelen van gedecentraliseerd zijn zonder dat ze hun eigen blockchain hoeven te bouwen.

Slimme contracten

Slimme contracten zijn reeksen computercode die automatisch kunnen worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan.

In plaats van te eisen dat één centrale autoriteit ‘ja’ of ‘nee’ zegt, zijn deze contracten zelfbediend. Dit maakt het hele proces niet alleen effectiever, het maakt het ook eerlijker en objectiever.

Een eenvoudig gebruik van een slim contract zou bijvoorbeeld zijn:

  • Jim wil Sarah 100 Ether (ETH) wedden dat de prijs van ETH op 30 augustus 2018 hoger zal zijn dan $ 1000.
  • Ze komen een datafeed overeen die wordt gebruikt om de ETH-prijs te bepalen.
  • Ze betalen elk 100 ETH naar een slim contract, waarbij de winnaar de volledige 200 ETH neemt.
  • Op 30 augustus 2018 wordt de datafeed opgevraagd en wordt het contract onmiddellijk uitgevoerd geld sturen naar de winnaar.

Door het slimme contract te gebruiken, hoeven Jim en Sarah elkaar niet te vertrouwen. Ze moeten gewoon de datafeed vertrouwen.

Houd er rekening mee dat dit slechts een heel eenvoudig voorbeeld is. Veel slimme contracten zijn buitengewoon complex en kunnen wonderen verrichten.

De afhaalmaaltijd: slimme contracten kunnen een verscheidenheid aan taken automatiseren, zonder tussenpersonen. Het enige dat een slim contract nodig heeft, zijn de willekeurige regels die erin zijn geschreven.

Ethereum’s uitdagingen en initiatieven

Alleen al het afhandelen van financiële transacties levert enorm complexe problemen op in termen van betrouwbaarheid en veiligheid. En aangezien het Ethereum-netwerk een blockchain voor algemeen gebruik omvat die andere activa dan geld verwerkt, ontstaan ​​er complexere uitdagingen die verder gaan dan alleen financiële transacties. Ethereum gaat de toekomst in en wordt geconfronteerd met problemen als schaalbaarheid, energieverbruik, beveiliging, privacy en decentralisatie.

Voorbij geld

Als algemene blockchain heeft Ethereum een ​​mechanisme nodig om andere activa dan geld te vertegenwoordigen. De ERC-721-standaard is gemaakt om unieke waardevolle items af te handelen. Het ERC-acroniem staat voor Ethereum Request for Comment en biedt een formeel proces voor de Ethereum Foundation om haar product te verbeteren. De ERC-721-standaard dreef oorspronkelijk de ontwikkeling van de zeer succesvolle CryptoKitties-verzamelobjecten, maar het maakt de weergave van elk digitaal bezit mogelijk.

Casper The Friendly Finality Gadget

Elke blockchain vertrouwt op een betrouwbaar, eerlijk, veilig en betrouwbaar consensusprotocol voor het plaatsen van transacties op het systeem. Net als Bitcoin gebruikt Ethereum een ​​Proof of Work (PoW) -benadering, maar de Ethereum-blockchain is van plan een Proof of Stake (PoS) -algoritme te implementeren.

Ethereum casper

De Casper finality-gadget implementeert PoS als een onafhankelijke module. Als onafhankelijke module leeft Casper bovenop het huidige PoW-systeem, waardoor het Ethereum-netwerk een hybride systeem is van zowel PoW als PoS. Dit maakt het ook als onafhankelijke module mogelijk om het PoW-gedeelte van het netwerk op een later tijdstip te verwijderen.

Het Casper PoS-protocol maakte gebruik van speltheorieprikkels om de integriteit van het systeem te behouden. Het biedt ook voordelen van meer veiligheid en vermindert het enorme energieverbruik dat vereist is voor PoW-mijnbouw.

De hoogten schalen

Schalen vormt een grote uitdaging voor Ethereum, net als voor andere blockchains. Schalen definieert het vermogen van een systeem om een ​​grote en groeiende werklast aan te kunnen zonder het systeem te belasten of te belasten. Beschouw dit zowel als de kracht en efficiëntie van een systeem om taken uit te voeren, maar ook als een uitdaging voor de gebruikerservaring. Als een gebruiker te lang wacht op een reactie nadat hij op een knop heeft geklikt, leidt dit tot frustratie en geven gebruikers het systeem op.

Het internet werd in het begin ook met dit probleem geconfronteerd. In de eerste webapplicaties had elke actie die een gebruiker op een webpagina ondernam, tot gevolg dat de hele pagina opnieuw moest worden geladen vanaf de server en opnieuw moest worden weergegeven in de browser van de client. Web 2.0 kwam eraan, introduceerde de mogelijkheid om alleen het relevante deel van de pagina te vernieuwen, en responsieve gebruikersinterfaces werden de norm op internet.

Vitalik Buterin over schaalvergroting

Vitalik Buterin identificeert schaalvergroting als een primaire zorg die moet worden aangepakt in blockchain-technologie. Hij maakte de volgende opmerkingen in september 2017 in een interview met Naval Ravikant op de Disrupt SF 2017-conferentie.

“Bitcoin verwerkt momenteel iets minder dan drie transacties per seconde; en als het in de buurt van vier komt, heeft het al piekcapaciteit. Ethereum doet het de afgelopen dagen vijf keer per seconde. En als het boven de zes komt, is het ook op piekvermogen. Aan de andere kant, Uber gemiddeld – 12 ritten per seconde, PayPal – enkele honderden, Visa – enkele duizenden, grote effectenbeurzen – tienduizenden. En als je naar IoT wilt gaan, dan heb je het over honderdduizenden … “

Het nieuwe bloed van plasma brengt nieuw leven in het netwerk

Wat het Lightning Network naar Bitcoin brengt, brengt Plasma naar Ethereum. Joseph Poon (de maker van het Lightning Network-protocol) en Vitalik Buterin ontwerpen en architecten samen Plasma.

Inspanningen als Lightning en Plasma verminderen de stress op het netwerk door het werk offline naar een zijketen te verplaatsen. Gebruikers voeren in de loop van de tijd meerdere transacties uit op een kanaal in de zijketen zonder op dit punt de belangrijkste blockchain te gebruiken. Nadat een aantal transacties is voltooid, gaat de eindtoestand van deze transacties als een enkele transactie met een enkele vergoeding over naar de hoofdblokketen. Meerdere te verwerken interacties reduceren daardoor tot een enkele actie op de blockchain, waardoor de druk op middelen wordt verminderd en de schaalbaarheid wordt verbeterd.

Zwemmen met de scherven

Computerwetenschap komt neer op de kunst om iets ergens neer te zetten en het vervolgens weer op te halen wanneer je het wilt. Alleen opslaan wat u nodig heeft op een manier die het terugvinden eenvoudig en elegant maakt, en alleen ophalen wat u nodig heeft, en dit allemaal zo snel mogelijk doen, definieert efficiëntie. Sharding biedt een techniek om gegevens op een efficiënte manier op te slaan om het ophalen te verbeteren. En efficiëntie bepaalt de schaalbaarheid.

Sharding definieert in feite manieren om gegevens in afzonderlijke stukken op te splitsen en ze afzonderlijk op te slaan. Bijgevolg hoeft u alleen te werken met het kleine stukje met de gegevens waarin u geïnteresseerd bent en niet door elk stukje gegevens in het hele systeem te bladeren. Databasetechnologie maakt al lang gebruik van sharding om de schaalbaarheid te vergroten, en nu is het Ethereum Foundation onderzoekt hoe sharding blockchain-technologie kan verbeteren.

Raiden of the Lost Ark

Op dezelfde manier biedt Raiden ook zijketen-mogelijkheden vergelijkbaar met verlichting en plasma. Raiden is geen project van de Ethereum Foundation maar een product van een onafhankelijk bedrijf.

Gedecentraliseerde apps (Dapps)

De meesten van ons hebben een redelijk goed begrip van wat een applicatie (app) is. Een applicatie wordt formeel gedefinieerd als een programma of stuk software dat is ontworpen en geschreven om een ​​bepaald doel van de gebruiker te vervullen. We gebruiken elke dag apps: apps stellen ons in staat om ons banksaldo te controleren, door een live feed met foto’s te scrollen of zelfs een Flappy Bird in de vergetelheid te brengen.

Neem nu deze definitie en ~ * ~ decentraliseer ~ * ~ het. Dapps hebben vergelijkbare functies, maar draaien op een heel netwerk van knooppunten in plaats van op een centrale bron. Het feit dat ze gedecentraliseerd zijn, geeft dapps een enorm voordeel ten opzichte van traditionele apps.

Je weet wanneer Instagram niet werkt omdat de server niet werkt? Dit gebeurt niet met dapps. En als Zomato werd gehackt en de informatie van 17 miljoen mensen blootgelegd? Dit gebeurt ook niet.

Bovendien zijn Dapps:

  • Open source – Met Dapps kunnen gebruikers de app-code op zowel de frontend als de backend bekijken. Geen vage “sta ons toe uw locatie te gebruiken” onzin, tenzij anders vermeld.
  • Autonoom – Dapps handelen automatisch volgens de regels die erin zijn gecodeerd. Geen ruimte voor corruptie van buitenaf.
  • Veilig – Gegevens en protocollen worden cryptografisch opgeslagen op de blockchain. Geen hacks.
  • 100% uptime – De blockchain is altijd actief, wat betekent dat er geen downtime is voor dapps. Geen crashes.
  • Gemakkelijker te implementeren – Ontwikkelaars die willen profiteren van blockchain-technologie, hoeven geen nieuwe blockchain te creëren. Het framework is er, waardoor makers van dapp een hoop tijd en moeite besparen om een ​​mogelijk ondermaats framework te creëren. Om op dit gedecentraliseerde netwerk te kunnen werken, betalen dapps alleen transactiekosten.

In veel gevallen kunnen front-end-gebruikers dapps niet eens onderscheiden van reguliere apps. Dapps gebruiken doorgaans HTML / JavaScript-webapplicaties om met de blockchain te communiceren en zien er voor gebruikers hetzelfde uit als veel applicaties die u nu al gebruikt.

Zal de Real Killer-app alsjeblieft opstaan?

Terwijl Bitcoin een netwerk biedt voor financiële transacties, streeft Ethereum ernaar een platform te bieden voor gedecentraliseerde applicatie-ontwikkeling. Uiteindelijk vereist een programmeerplatform dat goede applicaties erop zijn gebouwd om serieus te worden genomen. CryptoKitties is een tijdje populair geworden, maar we blijven afwachten hoe goed Ethereum als basis dient voor applicatie-ontwikkeling.

Quartz vroeg aan Vitalik Buterin: “Welke gedecentraliseerde apps vind je interessant? op 14 september 2017. Hij antwoordde als volgt

“Er zijn al een paar categorieën die floreren. Sommigen van hen zijn verschillende financiële toepassingen, financiële contracten, derivaten, dingen zoals Maker. Games zijn er nog een. In de niet-financiële ruimte begint identiteitsverificatie een grote te worden. Met voorspellingsmarkten zullen Augur en Gnosis redelijk succesvol zijn. Ook in de niet echt financiële ruimte is er iets interessants dat Akasha heet. Het is een op Ethereum gebaseerd forum dat op ether gebaseerde cryptocurrency-mechanismen gebruikt om zaken als upvote en downvote en spampreventie te beheren. “

Ethereum Dapps gebruiken cases

Doe je veiligheidsgordels om en maak je Twitter-vingers klaar, het is eindelijk tijd voor het meest opwindende deel van deze gids.

De kruising van Ethereum met de echte wereld is geplaveid met innovatie en ontwrichting. Er zijn al een groot aantal projecten, zowel live als in ontwikkeling, gebouwd op het Ethereum-netwerk. Hier zijn slechts enkele van de meest succesvolle en veelbelovende van deze dapps.

wat is golem gnt

Golem: Het Golem-project heeft tot doel een wereldwijde supercomputer gemakkelijk toegankelijk te maken voor iedereen. Het is in wezen de eerste gedecentraliseerde deeleconomie van rekenkracht. Als wereldwijde markt zouden gebruikers geld kunnen verdienen door hun inactieve rekenkracht te ‘verhuren’, of geld uit te geven om toegang te krijgen tot een supercomputer. Wacht even, heb je ooit een supercomputer gebruikt? Supercomputers kosten tussen een miljoen dollar en een flinke fractie van een miljard dollar. De moderne Tianhe-2 Supercomputer heeft de kracht van ongeveer 18.400 Playstation 4s. Het doel van Golem is om dit soort stroom overal ter wereld gemakkelijk toegankelijk te maken tegen oneindig kleine kosten.

Bekijk onze Golem Beginnersgids.

wat is voorspellen

AugurHet doel van Augur is om een ​​gedecentraliseerd netwerk te gebruiken om een ​​krachtig prognosetool te creëren met behulp van voorspellingsmarkten. Augur zou gebruikers belonen voor het correct voorspellen van toekomstige gebeurtenissen. Hoewel het op een oppervlakkig niveau misschien gewoon een gedecentraliseerd gokplatform lijkt (dat nog steeds veel waard is), zou Augur potentieel krachtige voorspellende gegevens kunnen leveren voor vrijwel elke branche. Voorspellingsmarkten zijn nauwkeuriger in het maken van prognoses dan individuele experts, traditionele opiniepeilingen en enquêtes.

Bekijk onze Augur-beginnershandleiding.

wat is burgerlijk

Civic: Civic heeft tot doel de identiteit van de gebruiker te beschermen en op blockchain gebaseerde, veilige, goedkope, on-demand toegang tot identiteitsverificatie te bieden. Dit zou niet alleen identiteitsfraude voorkomen en gebruikers hulp bieden, maar het zou ook de noodzaak van voortdurende persoonlijke informatie en achtergrondverificatiecontroles wegnemen. Bedenk hoe vaak u uw sofinummer heeft achtergelaten bij iemands assistent en u kunt de voordelen van Civic zien.

Bekijk onze Civic Beginnersgids.

omisego (OMG)

OmiseGOOmiseGO-visie is om de problemen en inefficiënties van financiële instellingen, processors en gateways op te lossen door gedecentraliseerde uitwisseling op een openbare blockchain mogelijk te maken tegen lagere kosten en een hoog volume. Dit betekent dat iedereen in staat zal zijn om financiële transacties uit te voeren zoals betalingen, salarisstortingen, B2B-handel, supply chain-financiering, vermogensbeheer en loyaliteitsprogramma’s zonder afhankelijk te zijn van een enkele server … en zonder exorbitante kosten! Het systeem is zo gebouwd dat de beste valuta (fiat of gedecentraliseerd) kan winnen.

Bekijk onze OmiseGO-beginnershandleiding.

wat is storj

Storj: Het doel van Storj is om het voor gebruikers mogelijk te maken om hun overtollige ruimte op de harde schijf te verhuren in ruil voor de crypto STORJ. Gebruikers kunnen Storj daarom ook gebruiken om extra harde schijfruimte te huren.

Dit zijn slechts een handvol verschillende dapps die allemaal op het Ethereum-platform draaien. Wat echt opvalt bij dapps is hoe hun oprichter in staat is om echt kapitaal te “ophalen” door tokens te verkopen. Waar traditionele apps externe investeringen of IPO moeten zoeken, kan een dapp gewoon ‘ICO’ zoeken en het kapitaal ophalen dat ze nodig hebben om hun bedrijf op te bouwen. Hoewel dit de wrijving uit de financieringsprocessen wegneemt, heeft het helaas ook voor veel ondermaatse dapps de ICO mogelijk gemaakt en profiteren van enthousiaste speculanten.

Bekijk onze Storj Beginnersgids.

Bekijk voor meer dapps de Staat van de Dapps.

Ethereum versus Bitcoin: vervolg

Nu je een goed begrip hebt van wat Ethereum is en hoe het werkt, is het handig om opnieuw te bekijken hoe het zich verhoudt tot Bitcoin op technisch niveau..

Hoewel de twee cryptocurrencies verschillende doelen dienen, biedt Ethereum een ​​aantal voordelen ten opzichte van Bitcoin:

  1. Kortere bloktijden – Op Ethereum worden blokken ongeveer elke 15 seconden gedolven in vergelijking met de snelheid van 10 minuten van Bitcoin. Door deze kortere tijd kan de blockchain sneller beginnen met het bevestigen van transactiegegevens, hoewel het ook meer verweesde blokken betekent.
  2. Meer verfijnde vergoedingsstructuur – Transactiekosten voor Ethereum zijn gebaseerd op opslagbehoeften en netwerkgebruik. Bitcoin-transacties worden beperkt door blokgrootte en concurreren met elkaar.
  3. Meer geavanceerde mijnbouw – Bitcoin-mijnbouw vereist momenteel ASIC’s (Application-Specific Integrated Circuits), waardoor een grote hoeveelheid kapitaalinvestering nodig is om te mijnen. Het mining-algoritme van Ethereum is ontworpen met het oog op ASIC-resistentie, waardoor het speelveld wordt geëgaliseerd en wordt geholpen bij de decentralisatie van de mijnbouw.

Ethereum functioneert momenteel aantoonbaar beter dan Bitcoin als valuta. Met Ethereum kunt u transacties betrouwbaar sneller verzenden, betaal lagere transactiekosten, en de mijne tegen een meer winstgevende prijs (hoewel het nog steeds nadelen heeft voor mijnwerkers).

Lezen: is Ethereum Mining winstgevend?

Bitcoin heeft echter een relatief stabielere prijs – en functioneert daarom als een opslagoptie met betere waarde – vanuit het oogpunt van handel en waardeopslag. Ethereum is veel jonger, maar heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke hoeveelheid terrein afgelegd. Hoewel Ethereum zeker veelbelovend is als valuta, ligt het echte potentieel ervan in functies die niet bestaan ​​in de code van Bitcoin.

De DAO: Trouble in Paradise

De bekendste DAO was simpelweg bekend als The DAO. De bijna identieke naam zorgt voor veel verwarring bij mensen en geeft DAO’s een slechte reputatie.

De DAO was een gedecentraliseerde autonome organisatie die voornamelijk functioneerde als een eigen door investeerders aangestuurd durfkapitaalfonds. Het had niet de conventionele managementstructuur of raad van bestuur, was niet gebonden aan een bepaalde regering en draaide in plaats daarvan op open source-code. De DAO is opgezet om financiers de macht te geven om te stemmen voor welke dapps investeringen verdienden via DAO-tokens.

Dapps had een enigszins goedkeuringsproces:

  1. Laat u op de witte lijst zetten door gerenommeerde boegbeelden in de Ethereum-gemeenschap
  2. Laat u stemmen door degenen die DAO-tokens bezaten
  3. Krijg een goedkeuring van 20% bij de stemming om een ​​deel van de DAO-fondsen te ontvangen die ze nodig hadden om aan de slag te gaan.

De DAO is het meest bekend vanwege de grootste crowdfunding-campagne in de geschiedenis, waarbij meer dan $ 150 miljoen aan ether werd opgehaald bij meer dan 11.000 investeerders. De DAO is ook het meest berucht omdat hij voor $ 50 miljoen is gehackt. Deze hack veroorzaakte onvermijdelijk een splitsing in de Ethereum-gemeenschap en creëerde wat we nu kennen als Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC).

Ethereum Classic

De hack gebeurde vanwege de “Split-functie” van de DAO. Fondsen die de DAO wilden verlaten, konden de ‘Split-functie’ gebruiken, die hen de ether terug zou geven die ze hadden geïnvesteerd. De enige voorwaarde was dat bestaande financiers hun ether 28 dagen moesten vasthouden voordat ze ze konden terugtrekken.

Op 17 juni 2016 profiteerde een onbekende persoon of een groep mensen van een verstoring van de beveiliging van de splitfunctie met een eenvoudige recursieve functie. Door deze frustrerend gemakkelijke hack konden de hacker (s) hun verzoek herhalen om dezelfde DAO-tokens meerdere keren in te trekken voordat het systeem het registreerde als $ 50 miljoen.

Het nieuws van deze hack veroorzaakte chaos in de Ethereum-gemeenschap. Hoewel deze hack niets te maken had met het Ethereum-platform en alles te maken had met het DAO-platform, werden veel leden van de Ethereum-gemeenschap geïnvesteerd in The DAO. De gemeenschap als geheel had 28 dagen om met een oplossing te komen, wat uiteindelijk neerkwam op ‘fork’ – de huidige blockchain volledig stoppen en helemaal opnieuw iets nieuws creëren.

dao hack

Het nieuwe Ethereum (ETH) is het resultaat van de vork en is in wezen de blockchain vóór de hack. Het oude Ethereum (Ethereum Classic – ETC) draait nog steeds op de originele blockchain met de hack inbegrepen.

De overgrote meerderheid van de Ethereum-gemeenschap, inclusief de oprichters van Ethereum, draaide samen met ETH, met een kleine minderheid die trouw bleef aan de originele blockchain.

Toekomstige updates voor Ethereum: de lange weg van de toekomst

Software stopt nooit met veranderen totdat mensen ermee stoppen. De Ethereum Foundation volgt een routekaart van toekomstige wijzigingen en verbeteringen aan het systeem. Geen enkel systeem werkt ooit snel genoeg, dus de schaalvergroting blijft zich ontwikkelen. Privacy blijft voorop, en het onderzoek naar zero-knowledge proofs gaat door. Gedecentraliseerde systemen vragen constante aandacht voor beveiliging. Veel aspecten van de toekomst blijven onbekend. Sommige nieuwe en populaire applicaties die nog niet op de markt zijn, vragen wellicht om nieuwe mogelijkheden van het systeem. Terwijl de wereld verandert, blijft Ethereum evolueren.

De toekomst voor Ethereum is rooskleurig, maar het is niet zonder potentiële onzekerheid.

Een opmerkelijke gebeurtenis aan de horizon is de harde vork van Metropolis die eind september zal plaatsvinden. Deze hard fork geeft enkele belangrijke upgrades voor het platform aan, waaronder:

  1. Verhoogde anonimiteit met nieuwe zero-knowledge proofs, of “zk-SNARKs”. Dit betekent dat gebruikers transacties op een veel veiliger niveau van anonimiteit kunnen uitvoeren dan ooit tevoren.
  2. Slimme contracten en programmeren zullen veel gemakkelijker zijn om mee te werken. Gas zal ook worden aangepast voor het instellen van de rekening.
  3. Maskering verhoogt de beveiliging op het netwerk. Gebruikers kunnen het adres bepalen waarvoor ze een privésleutel hebben, en dit zal hen beschermen tegen het hacken van kwantumcomputers.
  4. Een “moeilijkheidsbom” zal worden opgenomen in de upgrade, wat betekent dat mijnbouw veel moeilijker wordt. Dit is een belangrijke stap nu Ethereum overgaat van proof-of-work (PoW) naar proof-of-sake (PoS).

We weten niet hoe deze harde vork de prijs van Ethereum zal beïnvloeden, aangezien markten zich op verschillende manieren kunnen aanpassen. Als de upgrades meer gebruikers aantrekken, kan de prijs stijgen. Als mijnbouw echter moeilijker wordt en vertraagt, kan de prijs dalen.

De volgende upgrade na Metropolis wordt Serenity genoemd, wat de stabiliteit en meer investeringen aanmoedigen.

Laatste gedachten

Hoewel er veel speculatieve interesse is rond Ethereum, is het belangrijk op te merken dat de Ethereum- en dapp-gemeenschappen erg gefocust zijn op het bouwen van een tastbare toekomst.

Ethereum is een fenomenale toepassing van de blockchain en heeft het mogelijk gemaakt dat honderden projecten bestaan.

“Blockchain lost het probleem van manipulatie op. Als ik erover spreek in het Westen, zeggen mensen dat ze Google, Facebook of hun banken vertrouwen. Maar de rest van de wereld vertrouwt organisaties en bedrijven niet zo erg – ik bedoel Afrika, India, Oost-Europa of Rusland. Het gaat niet om de plaatsen waar mensen echt rijk zijn. De kansen van Blockchain zijn het grootst in de landen die dat niveau nog niet hebben bereikt. “

Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum

Het primaire doel van de oprichters van Ethereum is niet om een ​​cryptocurrency te creëren die speculanten een hoop geld oplevert; het is om de wereld te veranderen. De Ethereum-gemeenschap trekt ideologische supporters aan op dezelfde manier als Bitcoin en andere cryptocurrencies, maar het zijn use-cases geven het leven veel verder dan dat van andere munten.

Hoe Ethereum te kopen

De gemakkelijkste manier om in Ethereum te kopen, is door een cryptocurrency-uitwisseling te gebruiken. We hebben een lijst samengesteld met de beste beurzen waar u Ethereum kunt kopen. Op deze pagina vindt u de belangrijkste details van deze uitwisselingen, evenals links naar hun individuele beoordelingen en gebruikershandleidingen.

Als u nieuw bent in de wereld van cryptocurrency, biedt Coinbase een van de eenvoudigste manieren om Ethereum te kopen, verkopen en opslaan.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in reguliere handel, zijn de volgende beurzen mogelijk meer geschikt voor uw behoeften:

  • Tweelingen
  • Kraken
  • GDAX
  • Bittrex
  • CEX.IO

Hoe Ethereum te kopen

Home »Gidsen» Wat is Ethereum?​De ultieme beginnershandleiding

Noot van de redactie: artikel bijgewerkt op 7/9/2018. Bedankt aan Wilton Thornburg!