Bitcoin Cash to Hard Fork: Saiz Blok 32MB & Kontrak Pintar

Bitcoin Cash to Hard Fork: Saiz Blok 32MB & Kontrak Pintar

Pada 1 Ogos 2017, Bitcoin Cash (BCH) wujud sebagai garpu keras Bitcoin (BTC) terutamanya kerana pembangun tidak berpuas hati dengan ciri Segregated Witness.

Sejak itu, Bitcoin Cash dan penyokongnya telah mencipta banyak keributan di dunia cryptocurrency, terutamanya percubaan untuk merampas tajuk Bitcoin sebagai “bitcoin sejati”.

Hari ini, Bitcoin Cash menerima garpu kerasnya sendiri dengan ukuran blok 32MB dengan tujuan untuk meningkatkan penggunaan pengguna dan memberi pengguna transaksi yang lebih cepat dan kos yang lebih rendah dengan menghilangkan kesulitan skalabilitas.

Untuk mengulas mengenai ini, kami berhubung dengan VP Operasi Perniagaan BTC.com, Alejandro de la Torre. BTC.com terdiri daripada sekumpulan 60+ pekerja di Amsterdam dan Beijing, dan membina kolam dan dompet perlombongan sumber terbuka, yang membantu membangun ekosistem Bitcoin yang lebih terdesentralisasi.

BTC.com memberikan perspektif menarik mengenai garpu, kerana ia baru-baru ini diperoleh oleh Bitmain, seorang pelombong bitcoin yang berpangkalan di Beijing, pereka cip ASIC, dan pengendali salah satu kolam perlombongan Bitcoin terbesar.

Garpu yang dicadangkan akan meningkatkan ukuran blok Bitcoin Cash dari 8MB menjadi 32MB, dan juga akan membolehkan pemaju membina kontrak pintar di atas rangkaian Bitcoin Cash.

Alejandro de la Torre

Alejandro de la Torre

Alejandro mencatat perbezaan antara garpu keras 2017 dan yang sekarang.

Kali ini lebih mirip dengan garpu keras November, tetapi sedikit berbeza. Garpu masa kini tidak mencipta duit syiling baru, dan juga tidak membetulkan masalah yang ada, tetapi melakukan inovasi dengan dua cara. Perubahan besar pertama adalah penggandaan had ukuran blok dari 8 hingga 32 MB yang merupakan penyesuaian yang berpandangan ke depan untuk menampung jumlah transaksi yang lebih besar bagi setiap blok. Saya merasa lebih baik bahawa pertumbuhan saiz blok ini berlaku sekarang, sementara penggunaan Bitcoin Cash masih mempunyai cara untuk berkembang, daripada kemudian ketika jaringan berada pada tahap penuh.


Ukuran blok yang lebih besar ini memberi Bitcoin Cash ruang untuk skala, sesuatu yang ingin dihadapi oleh blockchain lain dengan cara lain, mis. Rangkaian Kilat dan Bukti Kepentingan. Ini menjadikan Bitcoin Cash agak unik kerana ia cuba menyelesaikan masalah penskalaan pada lapisan protokol konsensus sambil mengekalkan model Proof of Work.

Mengapa Bitcoin Cash dan bukan duit syiling lain? Apa yang akan dicapai oleh garpu ini yang tidak dapat dicapai oleh Bitcoin Cash?

BTC.com adalah agnostik duit syiling. Kami tidak cuba mengatakan bahawa anda harus membeli Bitcoin Cash melalui duit syiling yang lain. Kami mempunyai pendapat mengenai beberapa faedah yang diaktifkan oleh ciri produk baru.

Sebagai contoh, peningkatan had ukuran blok memberikan Bitcoin Cash had ukuran blok terbesar dari mana-mana syiling besar. Ini datang dengan beberapa risiko yang mungkin diperingatkan oleh pasukan Bitcoin Core pada masa-masa garpu keras SegWit, tetapi hakikatnya tetap bahawa kaedah termudah untuk menskala rangkaian Bitcoin menggunakan Bukti Kerja adalah dengan meningkatkan had ukuran blok untuk membolehkan urus niaga setiap blok.

Ciri utama kedua yang kami anggap bermanfaat untuk komuniti pengembangan Bitcoin Cash adalah membolehkan kod op baru dan lama yang membenarkan token berwarna, proses automatik lapisan kedua, dan skrip kontrak pintar.

Apakah kelemahan untuk terus meningkatkan ukuran blok?

Ukuran blok pada awalnya dibatasi untuk mengelakkan serangan DDOS menyumbat rangkaian. Oleh itu, secara teori ukuran blok yang lebih besar dapat lebih rentan terhadap serangan spam.

Bagaimana kontrak pintar akan berfungsi?

Setelah peningkatan ukuran blok, kemajuan seterusnya yang dikemukakan Bitcoin Cash adalah menambahkan baru dan mengaktifkan semula kod operasi skrip mesin lama, yang sebelumnya tidak diaktifkan, atau lebih mudah lagi, ‘op-kod’, yang memberi alat pembangun untuk membuat kontrak pintar.

Kod mesin ini, yang disebut “Satoshi Op-code” oleh komuniti Bitcoin Cash, membolehkan pemaju membuat pelbagai jenis pelaksanaan metadata. Dengan kemampuan memanggil fungsi ini, pemaju dapat membuat “koin berwarna” atau token perwakilan. Ini adalah token yang dapat ditandai dengan cara tertentu untuk sesuai dengan bon, stok, logam mulia, komoditi, dan objek fizikal atau maya.

Pemikiran Akhir

Bitcoin Cash (BCH) kini merupakan token terbesar ke-4 dengan had pasaran sekitar $ 23.3B.

Akan menarik untuk melihat bagaimana garpu keras Bitcoin Cash terungkap, dan semoga lebih bebas dari skandal daripada tolakan Tunai Bitcoin pertama.

Masa akan memberi tahu apakah garpu keras yang dicadangkan ini dapat menawarkan kelajuan transaksi yang lebih cepat, kos yang lebih rendah, serta ciri kontrak pintar, dan memperoleh tahap kegunaan yang tinggi di kalangan pemaju, pelombong, dan pengguna.

Alejandro memberi komen dengan optimisme yang berasas, “Sukar untuk mengatakan apa yang mungkin keluar dari fungsi baru ini, tetapi jika kita mendasarkan andaian kita pada apa yang dapat dicapai oleh Ethereum dari pelaksanaan lapisan kedua, maka saya percaya ia akan memberikan Bitcoin Cash banyak ruang untuk idea kreatif dan produktif berkembang. Untuk tujuan itu, kita harus melihat apa yang dilakukan oleh pemaju komuniti Bitcoin Cash dengan fungsi baru ini dan jika pasaran memutuskan untuk menetap dalam ukuran blok baru yang belum dapat ditingkatkan. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map