0chain sebe opisuje kao „najbrži poslovni blockchain na svijetu“. Tvrtka pruža kombinaciju blockchain-a-kao-usluge i decentraliziranog skladištenja u oblaku poduzećima koja žele usvojiti blockchain rješenja. 0chain protokol je samorazvojni, što znači da je 0chain u potpunosti prilagodljiv zahtjevima različitih organizacija, koje ga mogu koristiti za stvaranje dapps-a dizajniranih za vlastite potrebe. 0chain je super brz, obrađuje 1000 transakcija u sekundi.

Protokol je zamišljen kao prepoznavanje trenutnog problema postavljenog s postojećim blockchainom, uključujući skalabilnost i potrošnju energije. Radi na jedinstvenom konsenzusnom protokolu s različitim stranama zvanim rudari, shaderi i bloberi koji sudjeluju u proizvodnji blokova. Rudari generiraju blokove, shaderi spremaju blokove, a bloberi pohranjuju nestrukturirane podatke za web i IoT aplikacije.

Tvrtka je nedavno najavila partnerstvo s Amazon Web Services (AWS) i uskoro će pokrenuti svoj mainnet. Nedavno smo imali priliku sustići trojicu iz 0chain tima kako bismo razgovarali o tim događajima.

Saswata Basu (SB) je osnivač i koautor 0chain-a bijeli papir. Phil Castillo (PC)) pridružio se 0chainu u srpnju ove godine kao glavni direktor prihoda od svoje posljednje uloge u Hewlett Packardu. Derick Fieberger (DF) je 0chains operativni direktor, zajedno s njegovom ulogom osnivača / glavnog investicijskog direktora u Arturo Capitalu.

0lančani tim

(L-R) Basu, Castillo i Fieberger iz 0chain-a

Evo što su imali reći:

Contents

0chain je nedavno objavio da je postigao standardno certificiranje partnerstva s AWS partnerskom mrežom. Možete li za naše čitatelje detaljnije objasniti što to znači? Koji je opseg interakcije između AWS-a i 0chain-a i kako je to korisno za svaku stranu?

PC: Naše standardno partnerstvo s AWS-om jedan je mali dio našeg odnosa s AWS-om i omogućava 0chain-u da se trži kao partner za rješenje AWS-a za njihove tisuće kupaca.

Naš današnji devnet izgrađen je na AWS-u. Kada tvrtke koriste blockchain 0chain, to koristi AWS-u jer to znači vjerojatnu potrošnju njihovih usluga u oblaku. Jedna smo od prvih tvrtki koja pruža ne samo blockchain kao uslugu već i decentraliziranu pohranu putem blockchaina što je vrlo privlačno za AWS i njihove kupce.

Radimo na partnerstvu na naprednoj razini i vodimo brojne razgovore i dodirne točke s AWS-om na više različitih frontova promovirajući naše zajedničko rješenje. Veoma su velikodušno ulagali u nas i podmirivali velik dio troškova naše postojeće globalne potrošnje u oblaku. Prilagođene vilice našeg blockchaina vjerojatno će biti stvorene koristeći davatelje usluga na razini poduzeća poput AWS-a. Kao rezultat toga, rudari i bloberi ne trebaju ulagati u specijalizirani hardver da bi sudjelovali s 0chain-om i mogu iskoristiti AWS i druge davatelje rješenja u oblaku.

0chain se također udružuje s drugim projektima temeljenim na kripto i blockchainu, kao što su Bitclave i NEO. Možete li pružiti više detalja o tome kako funkcioniraju ta partnerstva?

SB: Partnerstva s ovim projektima omogućavaju aplikacijama da koriste 0chain platformu za automatsko pohranjivanje, čitanje i unovčavanje svojih podataka bez pisanja razrađenih pametnih ugovora. Osim visoke pouzdanosti, dostupnosti i bržih performansi, protokol 0chain pružit će transparentnost čitanja i upisivanja podataka te omogućiti isplatu različitim entitetima povezanim s podacima.

DF: Postoji nekoliko kutova kojima možemo pristupiti partnerstvu s kripto projektom i pružiti pogodnosti. Radi jednostavnosti, možemo se usredotočiti na naš dCloud, koji je naša najpopularnija inovacija. Kako dCloud može pomoći kripto projektu? Da bi javna knjiga ili decentralizirana aplikacija radila ispravno – u većini slučajeva – ona mora koristiti hardver poslovnog razreda kako bi udovoljila pohrani i izračunala zahtjeve protokola ili aplikacije. Također u većini slučajeva dapps i validatori koriste javni oblak kako bi odgovorili na ove zahtjeve za pohranom. 0chain će ponuditi a decentralizirano rješenje javnog oblaka. Budući da je kripto vrlo usredotočen na očuvanje decentralizacije, nudeći decentralizirani oblak (dCloud) umjesto standardnog javnog oblaka, uz manje troškove bez žrtvovanja performansi, vrlo je privlačna ponuda za ove projekte. Zbog toga nas je već potražilo nekoliko kripto projekata.

Mnogi blockchains standardne za poduzeće našli su se na udaru blokchain zajednice jer nisu ispunili obećanja o decentralizaciji. Kako vam se čini ovo? Kako 0chain funkcionira na način koji mu omogućuje da uravnoteži decentralizaciju s privatnošću, skalabilnošću i zahtjevima elastičnosti distribuirane knjige na razini poduzeća?

PC: Kritike trenutnih 1.0 blockchain rješenja su razumljive, neka su čak i okruženja bez blokova, a druga ne obuhvaćaju u potpunosti osnovne decentralizirane prednosti blockchaina kao što ste istaknuli.

U 0chain-u smo uvidjeli potrebu za zaista brzom, u potpunosti opremljenom blockchainom klase poduzeća s dodanim inovacijama u odnosu na pohranu putem blockchaina. Pa smo svoje izgradili iz temelja. Jedan od naših temeljnih diferencijata je da je naš primarni tržišni sustav a javnost, potpuno decentralizirani blockchain (naš mainnet) koji je dizajniran za neovisno sudjelovanje rudara, blobera i shadera.

Otkrili smo potrebu za specijaliziranim rudarskim hardverom, tako da rudari / bloberi mogu iskoristiti bilo koju infrastrukturu u oblaku koju odaberu. Još jedna atraktivna ponuda za poduzeća je mogućnost razdvajanja s naše mreže i stvaranje prilagođenog dApp-a. U tim slučajevima poduzeće može prilagoditi profile rudara i druge parametre u skladu s potrebama svojih aplikacija. Rudari i bloberi bit će poticani da sudjeluju u postizanju konsenzusa i osiguranju spremišta za te vilice i na taj način budu decentralizirani.

SB: Od privatnosti, skalabilnosti i elastičnih zahtjeva poslovne knjige, posljednje dvije su svojstvene našem sustavu, a zapravo smo bolji.

Razdvajanjem rudara, shadera, blobera učinili smo našu mrežu bržom, skalabilnijom i otpornijom na neuspjeh ili bilo koje bizantsko stanje. Dio zahtjeva o privatnosti može se implementirati putem pametnih ugovora, a to će osigurati brže i sigurnije izvršavanje transakcije od korištenja konstrukcija kanala Hyperledger ili Corda.

0chain mini objašnjavač

Mini objašnjenje kako 0chain funkcionira

Blockchain-as-a-service prilično je širok opseg. Možete li nam reći kakvim klijentima predviđate da su prvi koji su prihvatili 0chain BaaS ponudu?

PC: Neki od naših razgovora trenutno uključuju:

Dobavljači rješenja koji žele dodati blockchain kao nepromjenjivi zapis za pohranu JSON IoT podataka s senzora na hladnjačama. S 0chain-om u mogućnosti su brzo pružiti podatke o sigurnosti hrane u stvarnom vremenu u slučaju opoziva ili druge upotrebe.

Druga tvrtka koristi naše rješenje za pružanje sloja sigurne pohrane podataka, praćenje svih čitanja / pisanja, za pružanje odobrenog pristupa dijelu njihove pohrane.

Također vidimo interes za tvrtke koje žele imati vlastitu uslugu za pohranu podataka putem novčanika koja omogućava bolju kontrolu nad privatnošću, sigurnošću i ekonomičnošću u usporedbi s Dropboxom ili Boxom.

BaaS je prilično jednostavan, ali kada dodate mogućnost spremanja JSON-a i drugih malih skupova podataka na lanac ili spremanja velikih skupova podataka putem blockchaina, to omogućuje stvaranje mnogih novih i novih namjena.

Jedan od glavnih blokatora za usvajanje blockchaina u poduzećima je privatnost i povjerljivost – posebno u financijskom sektoru. Kako 0chain nastoji osigurati potencijalne klijente da su podaci koji se čuvaju u njegovim javnim blockchainima zaštićeni od hakiranja i prikriveni potrebnom povjerljivošću?

SB: 0chain ima siguran novčanik softvera, prvi takve vrste, kako bi spriječio hakiranje tokena ili podataka tvrtki. Uz to, poduzeća mogu šifrirati svoje podatke kako bi zaštitila svoju privatnost. Blokovna platforma 0chain omogućuje korisnicima praćenje upisa i čitanja davatelja usluga daljnje transparentnosti u vezi s bilo kojim pristupom njihovim podacima.

Nedavni postovi na blogovima ukazuju da je 0chain PoS konsenzus protokol još uvijek na testiranju. Možete li nam pružiti kratki pregled rada konsenzusnog protokola i predviđenih brzina transakcija?

SB: Mi smo varijanta konsenzusa DFinity, gdje imamo manji aktivni skup koji se miješa na temelju uloga iz bazena. Spremište nije povezano s mrežom, ali se povezuje tijekom premještanja i sinkronizira s mrežom. Uz to, optimizirali smo naš komunikacijski mehanizam kako bismo osigurali bržu konačnost. Nadalje, naš se konsenzus postiže na temelju modela brojanja i udjela kako bi se omogućila viša razina sigurnosti. Ubrzo ćemo objaviti naš protokol o konsenzusu i detaljno ćemo objasniti sve ove aspekte.

Kako se rudari ili drugi pružatelji usluga mogu uključiti u mrežu 0chain?

PC: Pozdravljamo sve rudare, shadere i blobere da nam se jave putem našeg Telegram kanala ili izravno na [e-pošta zaštićena]. Davatelje usluga najbolje je da me kontaktirate (Phil Castillo), naš HR, na [e-pošta zaštićena] i možete saznati više o nama na www.0chain.net.

0chain je namjerno dizajniran da se samovoli tako da poduzeća mogu imati blockchain koji udovoljava njihovim specifičnim zahtjevima. Možete li objasniti (što je više moguće netehnički) kako ovo djeluje u praksi kako bi se osigurala održivost? Postoji li rizik od smanjenja veličine bazena rudara zbog višestrukih lanaca?

PC: Jednostavno rečeno, dodavanje vilica povećava mogućnost za rudare i blobere, bez razrjeđivanja veličine bazena rudara. Moći će sudjelovati u glavnoj mreži, kao i na rašljama, gdje je to prikladno i dobiti ZCN u oba slučaja.

SB: Samoviličarski aspekt naše arhitekture omogućuje nam beskonačni rast, a očekujemo da će rudarski / oštriji / blobber bazen i njihova infrastruktura linearno rasti s potražnjom.

Čini se da putokaz 2018/2019 ukazuje na to da su sve ruke na palubi za stavljanje glavne mreže uživo. U to vrijeme će se zamjena tokena dogoditi kada 0chain više ne koristi ERC20 tokene. Kako napreduju napori na razvoju glavne mreže? Koji su glavni izazovi i područja fokusiranja 0chain-a kako bi postigao svoje ciljeve stavljanjem mainneta u živo?

SB: Vrlo smo blizu pokretanja mainneta i naš glavni fokus je sada implementacija protokola za pohranu, rudarskog protokola i ekonomije tokena. Ostvarili smo vrlo dobre performanse na našem osnovnom blockchainu s milijardama transakcija dovršenih u našem ispitna mreža. Implementirana je rana verzija protokola za pohranu i prikazujemo je privatno.

Prije nego što naša glavna mreža krene uživo, napravit ćemo zamjenu tokena s ERC-20 na izvorne 0chain žetone.

Ako je cilj rašireno / uobičajeno usvajanje blockchaina, što vidite najvažniji su sljedeći koraci da se to postigne u poduzećima i drugim poduzećima?

PC: Blockchain sam po sebi kao transakcijski sustav ima nekoliko zanimljivih 1.0 slučajeva upotrebe u praćenju lanca opskrbe, urušavanju financijskih procesa i nekoliko drugih.

Kada se pohrana malih skupova podataka (tj. IoT) može postići na lancu ili poduzeća razumiju pohranu petabajta podataka putem lanca, bit će mnoštvo novih i šire prihvaljivih slučajeva upotrebe.

Decentralizirana pohrana putem blockchaina pruža nepromjenjiv zapis svih pohranjenih podataka, omogućuje praćenje svih čitanja / pisanja, dozvoljeni pristup i CDN poput performansi na temelju više paralelnih putova za prelazak podataka.

Decentralizirana pohrana i oblak sigurno će revolucionirati poslovno okruženje, ali morat ćemo pokazati korporativni kupci, pilotirajte i zatim objavite rezultate kako biste vidjeli široko prihvaćanje. Partnerstvo s pouzdanim pružateljima usluga u oblaku dodaje vjerodostojnost našem rješenju, smanjuje prepreku ulasku u rad s konzervativnim poduzećima, a pritom ne žrtvuje decentralizirane i nepromjenjive atribute blockchaina.

Hvala, Saswata, Phil i Derick, na uvidima i sretno s lansiranjem!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me