Umjetnost, to je-Changin ‘

Tehnologija Blockchain naletla je na svoje u vrhunskom svijetu umjetnosti provjerom autentičnosti i umjetničkom podrijetlom. Međutim, počelo je utjecati i na proces stvaranja umjetnosti. Blockchain potiče nove žanrove i otvara vrata ambicioznim umjetnicima na klasičan decentraliziran način.

U ovom ćemo članku istražiti pet različitih načina na koje blockchain tehnologija utječe na stvaranje umjetnosti i zašto je to dobro za kreatore svugdje.

Blockchain tehnologija omogućuje više digitalne umjetnosti

Koristeći tokeniziranu imovinu na blockchainu, digitalni umjetnici sada mogu unijeti oskudicu u svoja umjetnička djela. Povijesno gledano, digitalnu umjetnost bilo je relativno lako plagirati u svoje svrhe. S primjercima koji obično preplavljuju tržište, umjetnici imaju problema s prodajom svojih djela po cijeni koja odražava njihovu stvarnu vrijednost.

Popravak je jednostavan: tokenizirati svaki komad potvrdom o autentičnosti. Kao umjetnik samo odredite koliko replikacija želite postojati i stvorite odgovarajuću količinu tokena. Kada prodate umjetnost, predajete žeton kao dokaz. Iako bi netko i dalje mogao kopirati vaše umjetničko djelo, bez tokena autentičnosti ono gubi na vrijednosti.

Projekti poput Anime Coin omogućuju vam prijenos slika izravno na blockchain platforme i postavljanje dostupne količine. Uz to, svoje umjetničko djelo možete prodati izravno na decentraliziranoj burzi ANIM, izbjegavajući skupe posrednike u procesu.

Blockchain tehnologija napokon daje digitalnim umjetnicima način da prodaju svoja umjetnička djela jednako učinkovito kao i oni u fizičkom prostoru. Ovo povećanje stvaranja prihoda trebalo bi prouzročiti procvat broja umjetnika koji proizvode digitalna djela.

Kolekcionarstvo je cool (opet)

Sjećate se popularnosti Beanie Babies u 90-ima? Što kažete na Pokemon kartice? Još se osjećate nostalgično? Iako su ti kolekcionarski predmeti opali, blockchain tehnologija vratila je ponovno zanimanje za rijetke kolekcionarske predmete.

kriptokitnost

Ono što je najvažnije, CryptoKitties su se pojavili na kriptovalutnoj sceni krajem 2017. godine, brzo stekavši dovoljno snage da izazovu ozbiljne zagušenja na mreži Ethereum. Te digitalne životinje postoje na blockchainu i mogu se kupiti, prodati ili čak uzgajati. Slično kolekcionarstvu iz 90-ih, svaka CryptoKitty ima određeni stupanj rijetkosti koji rađa (bez namjere igre riječi) novčanu vrijednost.

Ove kolekcionarske predmete nisu samo za male investitore. Najskuplja CryptoKitty prodana je za više od 100 tisuća američkih dolara, dok Rare Pepe kartice, još jedan oblik kolekcionarstva temeljenih na blockchainu, dosljedno donose oznake s cijenama od tisuću dolara.

Blockchain tehnologija briše linije između umjetničkih žanrova

Nekoliko umjetnika koristi blockchain tehnologiju za spajanje naizgled nepovezanih polja umjetnosti. Povezuju digitalni i fizički prostor na načine koji prije nisu bili nezamislivi. Plantoidi i IAMA Coin dva su primjera ovog fenomena.

Plantoidi su robotske instalacije dizajnirane da izgledaju poput cvijeća. Autonomno umjetničko djelo preživljava od donacija Bitcoina i pohranjuje svoju ‘DNK’ na mrežu Ethereum kao pametni ugovor. Jednom kada donacije Plantoida dosegnu određeni prag, on stvarateljima daje ponudu da proizvedu sljedeći Plantoid duž njegove genetske linije. Umjetnik koji pobijedi u ponudi mora slijediti DNK pravila kako bi primio svoju Bitcoin uplatu.

IAMA novčić jedan je od najzanimljivijih umjetničkih projekata u prostoru. Stvoren od svjetski poznatog umjetnika Kevina Aboscha, IAMA Coin sastoji se od 100 dijelova fizičkih umjetničkih djela tokeniziranih na Ethereum blockchainu. Zaokret: Abosch je svojom krvlju otisnuo svaki umjetnički rad adresom povezanog pametnog ugovora.

ugovor o iama krvnom ethereumu

Stvaranje umjetnosti postaje sve više suradničko

Slijedeći otvorenu prirodu blockchain tehnologije, umjetnička proizvodnja također postaje sve decentraliziranija. Blockchain omogućuje umjetnicima lakšu suradnju na jednom projektu. I, nikad ne moraju biti u istoj sobi ili se čak međusobno poznavati.

Eksperiment skarabeja stvara jedno umjetničko djelo koristeći tisuću prijava umjetnika širom svijeta. Eksperiment to postiže obradom slika umjetne inteligencije (AI). Ako doprinesete projektu, dobit ćete Scarab Token. Ovi se tokeni mogu trgovati na blockchainu Counterparty-a i daju vam glasačka prava o tome koji su prijedlozi uključeni u instalaciju.

Amaterski umjetnici svoje umjetnine unovčavaju putem blockchaina

Prije toga, amaterskim umjetnicima bilo je gotovo nemoguće zaraditi novac na svojim ranim radovima. Pretjerane naknade i neučinkovitost na tržištu značili su da su umjetnici morali postavljati visoke cijene za svoj rad – nešto što početnici ne mogu uspješno učiniti. Pojavom decentraliziranih tržišta to više nije slučaj.

Koristeći decentraliziranu umjetničku galeriju, amaterski umjetnici mogu svoju umjetnost uvrstiti po razumnoj cijeni, ne brinući se o honorarima koji pojedu većinu njihove dobiti.

Iako su specifični oblik umjetnosti, Curio Cards glavni su primjer ovog novog trenda. Karte Curio su digitalne kartice i GIF-ovi koje kupujete izravno putem Ethereuma. Sto posto prodaje na platformi ide umjetniku – ne postoji posrednik koji naplaćuje naknadu.

Pored toga, Slothicorn plaća umjetnicima amaterima osnovni prihod u kriptovaluti kako bi im pomogao da započnu. Samo pošaljite svoj komad na Slothicorn Steemit računa, a za svoj ćete trud dobiti malu količinu kriptografije.

Sa spuštenim preprekama za ulazak u svijet umjetnosti, trebali bismo vidjeti navalu pridošlica koje žele stvoriti svoje ime.

Završne misli

Zahvaljujući blockchain tehnologiji, stvaranje i unovčavanje umjetnosti nikada nije bilo lakše. Kovanje novih žanrova, otvaranje svijeta digitalne umjetnosti i pružanje početnicima podrške koja im je potrebna na početku.

S količinom kreativnosti u umjetničkoj industriji, bit će zanimljivo vidjeti kako se ona dalje razvija i ugrađuje blockchain u buduća djela.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me