Razmišljate o tome da uđete u igru ​​programera za blockchain? Kao i neko osnovno razumijevanje programiranja, na raspolaganju će vam biti i pristojan skup razvojnih alata za blockchain. Ovdje sakupljamo neke od najboljih alata koji će pomoći novom programeru blockchaina da se pokrene i pokrene na Ethereumu.

Prema a Izvještaj za upwork za 2018. godinu, potražnja za programerima blockchaina povećala se za 6000 posto u odnosu na prethodnu godinu. Blockchain programeri sada mogu narediti plaće veće od 100.000 USD godišnje, ovisno o tome gdje rade. Iako se cijena kriptografije ujednačila od vrhunca 2017./20018., Potreba za programerima nije jenjavala. Gartner predviđa da za mnoge sektore blockchain neće doseći vrhunsku zrelost još 5-10 godina.

Gartnerovi blockchain hype ciklusi

Gartnerov hype ciklus blockchaina

Stoga, ako razmišljate je li razvoj blockchaina za vas, sada je vrijeme da uđete. I dalje ćete imati vremena steći nekoliko godina iskustva prije nego što vršni hype pogodi sektore poput lanca opskrbe, mediji i zabava, proizvodnja i prijevoz.

Točan skup alata koji će vam trebati može ovisiti o određenom blockchainu. Stoga smo odabrali Ethereum kao jednu od najstarijih i najutvrđenijih platformi za izgradnju decentralizirane aplikacije (dapp). Dakle, svi su ti alati za razvoj blockchaina kompatibilni s Ethereumom.

Alati za razvoj blockchaina

1. Čvrstoća

Solidity je programski jezik pametnih ugovora Ethereuma. Dizajniran je za smanjenje i lako učenje za programere koji već poznaju druge suvremene programske jezike. Koristi koncepte slične jezicima poput C, s sintaksom usporedivom s Javascriptom.

Međutim, kako je to još uvijek relativno nov jezik, vidjet ćete da je manje resursa za učenje Solidity u odnosu na druge, ustaljenije jezike. Čvrstoća ima svoje vlastita dokumentacija dostupan ili biste mogli pohađati tečaj kakav nudi Blockgeeks ili Ethacademy.

2. Remix

Remix je alat za prevođenje i uklanjanje pogrešaka. Prevoditelj uzima Solidity kôd za pametni ugovor i formatira ga tako da ga može čitati virtualni stroj Ethereum. To je jedan od najboljih alata za razvoj blockchaina za početnike, jer vam omogućuje otklanjanje pogrešaka u vašem kodu dok idete. Sučelje je postavljeno tako da kôd možete upisivati ​​s jedne strane zaslona dok s druge strane gledate njegovo postavljanje na blockchainu.

Možete ga instalirati na svoj stroj ili upotrijebiti u pregledniku. Nakon što u testnom okruženju pokrenete kôd bez grešaka, možete prijeći na okvir Truffle za stavljanje koda uživo.

3. Tartuf

Tartuf je Integrirano razvojno okruženje (IDE) – okvir za razvoj i implementaciju Ethereum dapps-a. Nudi mnoge značajke za programere, uključujući:

  • Automatizirano testiranje kodova ugovora
  • Interaktivna konzola za rad s izgrađenim ugovorima
  • Sastavljanje i raspoređivanje ugovora
  • Vanjski pokretač skripti koji radi s uključenim ugovorima

Tartuf je jedan od najčešće korištenih alata za razvoj blockchaina, a koriste ga mnoga poznata imena, uključujući Shapeshift i BitGo.

Tartuf i Ganache

Tartuf također pruža Ganache

4. Ganache

Ganache je još jedan alat iz paketa Truffle. Omogućuje vam stvaranje vlastitog privatnog Ethereum blockchaina za testiranje vašeg dapp-a. Ako odmah stavite dapp uživo na Ethereum, morat ćete platiti sve troškove plina za svoje testne transakcije. Korištenje Ganachea omogućuje vam testiranje koliko vam treba bez plaćanja troškova plina.

Također vam omogućuje manipulaciju troškovima plina i brzinom rudarenja u testnom okruženju kako biste odigrali različite scenarije za vaše pametne transakcije ugovora.

5. Metamaska

Metamaska ​​je novčanik koji radi kao proširenje preglednika. Učinkovito djeluje kao most između preglednika kao što su Chrome ili Firefox i Ethereum blockchain. Pomoću Metamaske možete pohraniti ključeve za Ether i ERC20 tokene. Također se izravno povezuje s Coinbaseom i Shapeshiftom za kupnju i prodaju ETH i ERC20 tokena.

Uz to, Metamask komunicira s raznim mrežama za testiranje Ethereuma, što ga čini idealnim novčanikom za programere.

Metamaska

Metamaskov foxy logotip i preglednici koje podržava

6. Eteri.js

Eteri.js je knjižnica s prednje strane i alternativa web3.js, koja je najčešća knjižnica za Ethereum dapps. Međutim, Ethers.js nudi značajke koje nadilaze one koje nudi web3.js, uključujući:

  • Odvajanje upravljanja ključevima i blockchain interakcije, pružajući programerima daleko veću fleksibilnost
  • Umjesto adrese ugovora, možete unijeti ENS ime, koje je jednostavnijeg formata s manje mjesta za pogreške u tipkanju
  • Komprimirana veličina od samo 77kb
  • Licencirao MIT

Ethers.js izvorno je razvijen za upotrebu s Eteri.io međutim sada je uzgojen i opsega je daleko općenitije namjene.

7. Geth

Geth je implementacija Ethereum čvora u programskom jeziku Go. Zadana se konfiguracija povezuje na glavnu mrežu Ethereuma; iako je također moguće koristiti Geth za konfiguriranje privatnog blockchaina.

Možete koristiti Geth za vađenje ETH-a, za prijenos tokena između adresa, istraživanje blockchaina i stvaranje i izvršavanje pametnih ugovora.

Budući da korištenje Geth zahtijeva preuzimanje cijelog Ethereum blockchaina, najvjerojatnije će vam trebati vanjski tvrdi disk. Iako je Geth praktičan alat, nije osobito prikladan za upotrebu. Stoga ga je najlakše koristiti zajedno s maglom.

8. Magla

Mist je posljednji na našem popisu alata za razvoj blockchaina. Korisničko je sučelje preglednika koje komunicira s Gethom. To je i novčanik. Moguće je preuzeti samo funkciju novčanika Mista, ali iz perspektive programera propustili biste sve značajke Geth-a. Tim koji stoji iza Ethereuma razvio je Mist.

Napomena urednika: Nažalost, Mist je zastario. Ali funkcionalnost će i dalje biti dostupna kao zasebne komponente. Možete saznati više o tome ovdje.

Završne misli

I to zaokružuje naš popis najboljih alata za razvoj blockchaina. Nije namijenjen iscrpnosti. Međutim, svatko tko je novi u razvoju dapp-a sigurno će otkriti da mu je život olakšan ako ima jedan ili više ovih alata u svom kompletu.

Istaknuta slika ljubaznošću tvrtke Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me