AI i Blockchain – super kul ili malo jeziv?

Ako ste maleni pomalo prestrašeni ogromnim potencijalom AI-a i blockchaina, niste jedini. Kad je ovca Dolly klonirana 90-ih, postavilo se odgovarajuće pitanje. Samo zato što možemo, znači li to da bismo trebali?

Samo zato što AI i blockchain tehnologije zajedno mogu zaustaviti zločine prije nego što se dogode, zamijeniti ljudske poslove robotima i dodijeliti identitet svakoj “stvari” u stratosferi – znači li to da bi trebali?

Jesu li AI i blockchain u kombinaciji super cool ili pomalo jezivi? Pogledajmo izbliza.

Umjetna inteligencija (AI)

AI i blockchain očito su dvije vrlo različite temeljne tehnologije. AI koristi strojno učenje za analizu složenih modela podataka, prepoznavanje uzoraka i njihovo ponovno stvaranje, oponašajući na kraju postupke ljudskog bića. Sophia robot? Pravo. I da … pomalo jezivo.

Hanson Robotics je možda liječio svijet dozom AI u najboljem slučaju. Ali nije sve što uključuje AI vizualno zapanjujuće, nedokučivo skupo (ili mentalno uznemirujuće) kao Sophia.

Dakle, ako ste zabrinuti zbog robota koji brišu ljudsku rasu, zasad se vjerojatno možete opustiti. Morate priznati, koliko god jezive bile spontane šale i besprijekorni izrazi lica, bili su i prilično cool:

Ni AI nije sve u tome da roboti ožive. Zapravo, neprestano koristimo AI u svakodnevnim aplikacijama, možda čak i ne sluteći. Zamislite LinkedIn i njegov prediktivni tekstualni chat, Siri ili Alexa, za malo suptilnije primjere AI bez paparazza.

Blockchain

Bez predubokog zaranjanja u posebnosti blockchaina (više o tome možete pročitati ovdje ako želite), njegove su glavne karakteristike decentralizacija, transparentnost, nepromjenjivost i sposobnost autonomnog upravljanja pametnim ugovorima.

Kroz blockchain tehnologiju možemo slati sredstva iz jedne zemlje u drugu bez brige o naknadama za pretvorbu u skoro vrijeme. Možemo nagađati o budućoj cijeni Bitcoina, pratiti stavke u opskrbnom lancu, sigurno pohranjivati ​​javne evidencije, iskorjenjivati ​​siromaštvo, brisati korupciju, trgovati energetskim kreditima, vraćati moć glazbenicima i stotinama drugih izuzetno cool stvari.

No blockchain ima nekoliko karakteristika koje mogu dati i hibigeebiesima. Pametno upravljanje može vam biti teško za glavu, ideja da je kôd zakon i da će u nekom trenutku u budućnosti IoT tehnologija i blockchain stvoriti autonomne stvari bez ijedne žive osobe iza sebe.

“Što se dogodi kad se nešto pokvari? Tko je odgovoran? ” pitao je malteški Steve Tendon u svom intervjuu s nama. “Ova pitanja trebaju riješiti nove zakone.”

Kada AI i Blockchain rade zajedno

Postoji nekoliko načina na koje AI i blockchain mogu surađivati, pomažući jedni drugima da ostvare svoj puni potencijal. Na primjer, još smo uvijek daleko od pametnog upravljanja dok postoje problemi s pametnim ugovorima. Naime, oni su toliko dobri kao programer koji ih je programirao i ne mogu ostaviti mjesta za dobru vjeru ili ljudsku interpretaciju. Možda putem strojnog učenja i umjetne inteligencije pametni ugovori mogu postići svoj puni potencijal i mogu postojati autonomna društva.

Internet stvari

Kada AI i Blockchain rade zajedno

Decentralizirana priroda blockchain tehnologije također znači da se računarska snaga AI može rasporediti po čvorovima kako bi smanjila troškove i učinila je dostupnijom svima.

No, možda su glavna zajednička nit između AI i blockchaina zapravo podaci. Sophia je u svom govoru rekla: “Zamislite me pametnim ulazno-izlaznim sustavom.” Dobra AI jednako je dobra koliko i podaci koji se u nju unose. Ovdje udruživanje dviju tehnologija može postati stvarno korisno (i ujedno super).

Umjesto da vojska Sophias bude loše programirana i da se automobili bez vozača zabijaju u pješake, blockchain može osigurati visoku kvalitetu podataka danih strojeva. I provjereno kriptografijom i nepromjenjivošću.

Budući da AI ovisi o značajnim podacima, blockchain bi uskoro mogao biti veliko sredstvo za omogućavanje bržeg i učinkovitijeg učenja strojeva. Ne samo Sophia, već i financijske transakcije, pametni ugovori, prediktivni tekst i još mnogo toga.

Neki svakodnevni primjeri

Zaklada za inteligentno trgovanje i AiX primjeri su trgovačkih platformi koje zajedno koriste AI i blockchain. Koristeći duboko ponavljajuće se neuronske mreže za predviđanje kretanja cijena kriptovaluta. Upotrijebivši najnoviju AI tehnologiju, mogu otkriti hoće li cijena kriptovaluta rasti ili padati. Korištenjem AI za inteligenciju i blockchainom za trgovanje, ove platforme mogu pružiti najnovije tehnologije na sigurnoj platformi.

DeepBrain Chain je AI računalna platforma koju pokreće blockchain tehnologija za integriranje računalnih resursa koji su trenutno raštrkani po cijelom svijetu. Vidite li obrazac? PODACI.

duboki mozak on yong

DeepBrain lanac He Yong

U energetskoj industriji, tvrtke poput Electrifya koriste blockchain za podršku AI i poboljšanje učinkovitosti njihovih mrežnih operacija, smanjujući račune za energiju za čak 25 posto. Blockchain može osigurati sigurnost i privatnost podataka koje obrađuju pomoću AI, a također pruža dovoljno podataka kako bi se omogućio rigorozni AI.

U financijama, AI i blockchain također rade zajedno kako bi poboljšali učinkovitost. AI može automatizirati ponavljajuće zadatke, a blockchain može osigurati podatke. A lista cool (i jezivih) projekata ide dalje.

Za poneti

Možda nemamo situaciju s Bladerunnerom ili Manjinsko izvješće u kojem se nalazimo izmasakrirani robotima ili zalupani iza rešetaka prije nego što počinimo zločin. Ali ipak, postoji nešto pomalo zlokobno u vezi s robotom koji izgleda poput ljudske izreke: “budi dobar prema meni, a ja ću biti drag prema tebi.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map