Amrit Kumar, predsjednik Zilliqe i glavni znanstveni direktor

Amrit Kumar Zilliqa

Amrit Kumar

Čini se da se platforme decentralizirane aplikacije (dApp) u posljednje vrijeme susreću s problemima nakon izdanja. Mnogi imaju problema s skaliranjem, dok su drugi vidjeli neke gadne bugove zbog ranjivosti pametnih ugovora. Zilliqa tim želi to preokrenuti. Zilliqa implementira oštrenje, zajedno s vlastitim programskim jezikom, Scillom, kako bi donio sigurniji, skalabilni blockchain.

Ovaj tjedan Steven Buchko iz CoinCentrala imao je zadovoljstvo razgovarati s Amritom Kumar, predsjednikom i glavnim znanstvenim direktorom Zilliqe. Među ostalim temama razgovarali su o privatnosti blockchaina, savjetima za industriju i pitanjima u okruženju pametnih ugovora danas. Pročitajte u nastavku:

U anedavni intervju, Spomenuli ste da ste započeli kao postdoc koji istražuje tehnologije za poboljšanje privatnosti za blockchaine. Kakva su vaša razmišljanja o trenutnom okruženju tih tehnologija i kovanicama za privatnost koje ih primjenjuju?

Tehnologije za zaštitu privatnosti i privatnost su definitivno ušle u blockchains.

Nekoliko projekata poput Monero, ZCash i MimbleWimble dobri su primjeri koji su implementirali tehnologije privatnosti u različitim oblicima. Oni mogu pomoći anonimizirati pošiljatelja transakcije, sakriti iznos transakcije, itd.

Paralelno, svjedoci smo i tome da se razvija puno alata posebno oko zkSNARK-ova – tehnologije koja čuva privatnost da bi se dokazalo poznavanje određenih tajnih podataka. ZkSNARK-ovima i sličnim kriptografskim primitivima domet privatnosti pomaknut je dalje od jednostavnih plaćanja i izvršavanja pametnih ugovora. Zanimljivo je vidjeti da se mnoge od ovih tehnologija privatnosti zapravo mogu koristiti u druge svrhe, poput skaliranja.

zkSNARK-ove usvaja nekoliko projekata koji će se koristiti za skaliranje, a ne nužno i za privatnost. To jasno pokazuje da mnogi temeljni primitivi u kovanicama za privatnost imaju mnogo šire primjene od same privatnosti.

Što se tiče razvoja pametnih ugovora, koje probleme vidite u tradicionalnim programskim jezicima poput Javascripta i zašto smatrate da čak i Ethereumova Solidity još uvijek nedostaje?

Važno je prepoznati da je deset godina kasnije, blockchain industrija još uvijek u velikoj mjeri u procesu utvrđivanja i uspostavljanja najboljih praksi – bilo da je to najbolja infrastruktura koja se koristi za određeni slučaj upotrebe, ili u ovom slučaju, najbolji programski jezik za dizajniranje pametni ugovori. To je rečeno, u ovoj novonastaloj fazi trenutne infrastrukture kojima raspolažemo samo su u tijeku.

Naslijeđeni programski jezici, posebno Javascript, imaju prednost što se smatraju “gateway” jezikom za pridošlice koji žele steći vještine kodiranja. Široko poznat i primjenjiv na različita područja računalnih znanosti, Javascript značajno smanjuje ulazne prepreke za područje područja koje se smatra izuzetno složenim. S naglaskom na upotrebljivosti, upotreba Javascripta kao izvornog programskog jezika na bilo kojoj platformi bit će vrlo korisna jer projekt nastoji izgraditi svoju zajednicu dok se nalaze na brodu novih programera.

Slično tome, jezik poput Ethereum’s Solidity jednako je dizajniran imajući na umu upotrebljivost, što ga je učinilo najpopularnijim programskim jezikom za pametni dizajn ugovora.

Međutim, povijest je pokazala da sam jezik nije dizajniran sa sigurnošću. S incidentima kao što su DAO i Parity, gdje je pogrešno uneseni kod rezultirao gubitkom značajnih količina novca, možemo vidjeti da je potrebna veća sigurnost na razini jezika.

S uobičajenim usvajanjem kao dugoročnim ciljem svakog projekta u prostoru, veći naglasak mora se staviti na razvoj infrastruktura sigurnog dizajna. Da bi se omogućila dalekosežna rješenja omogućena pametnim ugovorima, bilo u sektoru financijskih usluga ili zdravstvu, gdje se trguje značajnim količinama valute ili osjetljivih podataka, sigurnostmoraDoći prvi.

U Zilliqi smo pokušali riješiti ovaj problem razvijanjem vlastitog jezika pametnog ugovora, Scilla, koji je dizajniran s obzirom na principe funkcionalnog programskog jezika. Na taj način programeri će moći koristiti matematičke dokaze kako bi osigurali da su njihovi ugovori dokazivo točni.

Ovo je samo jedan pristup, a siguran sam da će ih biti i mnogo drugih, jer se za više projekata nastoji razviti daleko više sigurnosno orijentiranih rješenja. Iako ne možemo umanjiti vrijednost jezika kao što su Javascript i Solidity, i kako su oni u velikoj mjeri oblikovali putanju razvoja pametnih ugovora, jasno je da naš put kao industrije tu ne završava.

Dok se trudimo uspostaviti najbolje prakse u budućnosti, dizajneri jezika moći će se oslanjati na prošla iskustva i razviti čak i nešto bolje – jezik koji pruža bolju sigurnost, a istovremeno omogućuje ekspresivnost i provodivost.

Oštrenje je srž Zilliqinog dizajna. Znamo da je veća protočnost značajna dodana vrijednost, ali koje su neke od mogućih loših strana?

skaliranje zilliqa

Zilliqa provodi oštrinu kako bi poboljšao skaliranje. | Izvor: Zilliqa

Ako usporedite izoštrenu arhitekturu s neosječenom arhitekturom (kao što je Ethereum u trenutnom obliku), zasigurno dolazi do pada decentralizacije, jer u izoštrenoj mreži samo podskup čvorova iz cijele mreže obrađuje zadanu transakciju. Međutim, ako je veličina tog podskupa čvorova dovoljno velika, tada bi razina decentralizacije trebala biti prihvatljiva. Na primjer, Zilliqa zahtijeva da taj broj bude 600 čvorova.

Ove godine objavili ste Zilliqa mainnet. Koji vas dApps najviše oduševljavaju?

Nezaustavljive domene je projekt koji se izvodi na glavnoj mreži Zilliqa zbog čega sam jako uzbuđen, posebno iz perspektive korisničkog iskustva. Oni grade uslugu registracije imena kako bi zamijenili duge heksadecimalne adrese računa jednostavnim ljudskim čitanjem imenima. Ovaj je projekt važan kako bi publici koja nije blockchain olakšala posjedovanje imovine podržane blockchainom i njihovo prenošenje.

nezaustavljive domene

Nezaustavljive domene stvaraju čovjeku čitljive adrese Zilliqa novčanika. | Izvor: Nezaustavljive domene

Osim Zilliqe, koji vas blockchain projekti najviše zanimaju?

U prostoru koji se brzo razvija, bilo je uzbudljivo svjedočiti kontinuiranom istraživanju i razvoju u industriji. U posljednjih nekoliko godina dogodilo se puno uzbudljivih događaja u odgovarajućim ekosustavima Bitcoin i Ethereum kada su u pitanju područja poput upravljanja, skalabilnosti i algoritama konsenzusa. Konkretnije, međutim, zanimali su me i neki od nedavno pokrenutih projekata koji se preusmjeravaju na više orijentirane ponude kao i rješenja sloja 2 (izvan lanca).

Na Twitter, naglasili ste važnost kritičkih povratnih informacija. Koje kritične povratne informacije imate za blockchain industriju?

Kao istraživač i akademik u srcu, smatram da su kritične, iako konstruktivne povratne informacije potrebne za olakšavanje rasta. Cilj bi trebao biti kontinuirano, stalno usavršavanje.

To je rečeno, nakon što smo ušli u ovu brzu industriju u kojoj se poduzetništvo, inovacije i tehnička izvrsnost toliko cijene, lako je zaboraviti da smo tek započeli.

Osobno bih vam se zahvalio na povratnim informacijama. Stvarno to cijenim, zaista jesam. Kad sam to rekao, ne slažem se u nekoliko točaka. Osobno govoreći, kao istraživaču, sve što me zanima je kritična povratna informacija. Već znam u čemu sam dobar. https://t.co/rcD9FsDLNJ

– Amrit Kumar (@maqstik) 23. lipnja 2019

Iako je teško odvojiti špekulacije cijenama kriptovaluta od značajnog tehnološkog razvoja koji se odvija u svemiru, ljudi se moraju sjetiti da kriptovalute imaju više od cijene i da blockchain ima više od samo vrijednosti tokena projekta.

Unutar inherentno nestabilnog prostora, u kojem se kriptovalute i dalje tretiraju kao špekulativna imovina, mnogima može biti frustrirajuće što velik dio posla koji se radi iza kulisa nije uvijek preveden na kretanje cijena tokena, i razumijem da . Međutim, također se uzima u obzir da su u igri veći makroekonomski čimbenici, bilo da je riječ o regulatornom razvoju ili čak regulatornim osjećajima u cjelini.

Ulaz tradicionalnih igrača u prostor može podjednako mijenjati cijene, kao što smo vidjeli s Facebook-ovim lansiranjem Calibre i pokretanjem udruge Vaga. U konačnici, sve se svodi na sentiment.

Osim toga, važno je zapamtiti da je poremećaj dvosmjerna ulica. Možda mijenjamo način na koji se stvari rade u određenim industrijama, ali udružujući se s tradicionalnim vođama u tim vertikalima, oni dodaju legitimitet i pridonose širim promjenama stavova koje se događaju u velikim razmjerima. U partnerstvu sa naslijeđenim tvrtkama ili organizacijama koje javno kotiraju, to znači zauzeti odmjereniji pristup načinu dijeljenja najava i širenja vijesti po cijelom prostoru.

Što je sljedeće za Zilliqu?

Prošli smo mjesec najavili svoj prvi upad u prostor za plaćanja putem našeg partnerstva s Xfersom, pružateljem FinTech rješenja za plaćanja. Kao jedna od vodećih platnih platforma za internetska poduzeća i krajnje korisnike u Singapuru i Indoneziji, kao i prva nevladina tvrtka u Singapuru koju je Monetarno tijelo Singapura akreditiralo kao široko prihvaćen instrument skladištenja vrijednosti (WA SVF) , uzbuđeni smo što ćemo ih podržati dok istražuju potencijal tehnologije distribuirane knjige u ovoj sljedećoj fazi rasta transakcija.

Osim toga, imamo još nekoliko uzbudljivih najava za ovaj mjesec, pa pripazite na ovaj prostor!

Na tehnološkom planu imamo tehnološki težak putokaz za sljedećih 8-12 mjeseci koji radi na poboljšanju infrastrukture koju smo već izgradili dodavanjem novih značajki. Također ćemo vrlo intenzivno raditi na lancima alata i olakšati razvoj dapp-a na Zilliqi.

Hvala ti, Amrit, na vremenu i uvidu!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me