Autonomna tehnologija transporta i blok lanca: Unaprjeđenje nadzora nad lancem opskrbe

Vizija autonomnog voznog parka već postaje stvarnost za neke teretne tvrtke. Uber, Waymo, Tesla i Embark jesu svi koji rade na ovoj tehnologiji. Iako je autonomna vožnja sama po sebi zanimljiva tehnologija, njezina primjena za autoprevoznike ima još veći potencijal u kombinaciji s blockchain tehnologijom za logistiku lanca opskrbe. Evo perspektive kako će transport temeljen na blockchainu promijeniti budućnost globalnog lanca opskrbe.

Kako će funkcionirati ovaj novi sustav?

Iako su mnogi glavni blockchain projekti (tj. Bitcoin, Ethereum i drugi) usmjereni na izgradnju javnih P2P platnih sustava, blockchain za autonomnu autoprevozničku industriju funkcionirao bi kao privatni B2B logistički sustav. To znači da ne bi svi imali pristup informacijama o pošiljci. Umjesto toga, samo bi relevantne strane duž opskrbnog puta znale točne detalje i ažuriranja pošiljki. Proizvođači, brodari, prijevoznici, brokeri i krajnji kupac su neke od strana koje bi mogle imati pristup tim informacijama.

Mnogi stručnjaci iz industrije lanaca opskrbe smatraju da je blockchain neophodan zbog njegovog potencijala za rješavanje mnogih trenutnih tržišnih problema. U osnovi, jedan od najvećih čimbenika koji bi mogao dovesti do daljnjeg usvajanja tehnologije raspodijeljene knjige je trajna fragmentacija autoprevoznika.

Trenutno je vrlo teško pravodobno uskladiti brodare i prijevoznike. Tehnologija distribuirane knjige može pomoći u optimizaciji autonomnog voznog parka usklađivanjem brodara i prijevoznika na najučinkovitiji mogući način.

Na primjer, autonomni kamion koji je upravo istovaren mogao bi pomoću blockchaina pronaći novu pošiljku za preuzimanje u istom geografskom području. To bi, naravno, pomoglo tvrtkama da uštede vrijeme i smanje / eliminiraju mogućnost praznih kamiona da pređu velike udaljenosti da bi preuzeli novu pošiljku.

Bez blockchaina moglo bi potrajati satima ili čak danima da se poreda sljedeća pošiljka za manje autoprevoznike. To je stvaran problem s obzirom na to 90% autoprevoznika koristi šest ili manje vozača. Uz to, podudaranje temeljeno na geolokaciji učinilo bi flotu ekološki prihvatljivijom smanjenjem količine goriva potrebnog za preuzimanje i transport pošiljaka.

Tvrtke koje razvijaju ovu tehnologiju

Blockchain in Transportation Alliance (BiTA) je organizacija osnovana za promicanje integracije blockchain tehnologije u transportnu i globalnu brodsku industriju. Neke od najvećih svjetskih tvrtki članice su BiTA-e. Među značajnim imenima su FedEx, UPS, Uber Freight, JD Logistics, Salesforce, SAP i mnogi drugi. Kada se ispituje raznolik raspon članova u BiTA-i, jasno je da će utjecaj blockchaina na autonomni prijevoz robe i brodsku industriju općenito pomoći u poticanju različitih suradnji u raznim industrijama. Bit će zanimljivo vidjeti kako tvrtke razvijaju svoje sustave pošiljaka temeljene na blockchainu i koje platforme postaju standardi za pristup. Za sada je većina ovih projekata još uvijek u ranoj fazi. Jedna od najvažnijih uloga BiTA je stvaranje većih industrijskih standarda za transport temeljen na blockchainu. Iako ova organizacija ima nekoliko ključnih članova industrije, također je još u ranoj fazi uspostavljanja svojih standarda od svibnja 2018. Na primjer, FedEx je tek nedavno najavljeno u siječnju 2018 da radi na stvaranju BiTA standarda.

BiTA

Potrošači

Za potrošače će autonomni opskrbni lanac poduprt blockchainom vjerojatno dovesti do nekoliko ključnih prednosti. Pošiljke bi trebale biti brže od skladišta / proizvođača do krajnjeg kupca. Naravno, sposobnost autonomnih kamiona da rade bez zaustavljanja smatra se jednom od prednosti za potrošače koji žele primiti pošiljke u puno bržem vremenskom okviru. Uz to, blockchain će dodati još jednu razinu vremenske optimizacije poboljšavajući učinkovitost transportnih ruta i sustava podudaranja pošiljke / kamiona.

Drugi važan utjecaj je veća transparentnost. Transport temeljen na blockchainu omogućit će potrošačima praćenje paketa i učiniti logistiku još transparentnijom od trenutnih sustava praćenja koje nude tvrtke poput UPS-a i FedExa.

Tvrtke

Kao što je ranije spomenuto, manje prijevozničke tvrtke igraju veliku ulogu u trenutnom industrijskom okruženju. S blockchainom će veće tvrtke s dodatnim kapitalom vjerojatno vidjeti povećanu prednost. U konačnici, male tvrtke za autoprevoznike morat će se prilagoditi tehnološkim promjenama kako bi ostale konkurentne. Drugi čimbenik koji treba uzeti u obzir je standardizacija. Ako stotine tvrtki žele stvoriti vlastite logističke sustave temeljene na blockchain-u za autoprevozničku industriju, vrlo malo problema zapravo će biti riješeno.

kamion

Jedna od najvećih prednosti blockchaina u autoprevozničkoj industriji bit će sposobnost koordiniranja logistike i komunikacije s drugim dijelovima opskrbnog lanca, kao i s drugim tvrtkama. Ako blockchain želi postati praktično rješenje koje pomaže i manjim tvrtkama da optimiziraju svoje opskrbne lance, manje će se tvrtke najvjerojatnije morati dogovoriti o korištenju zajedničkog sustava podudaranja.

Shvatite ovaj scenarij kao nešto poput uspjeha razmjene kriptovaluta za postizanje likvidnosti. Vrhunske burze ostaju konkurentne jer velik broj ljudi i dalje šalje i prima transakcije putem burze. To rezultira boljim utakmicama u kraćim vremenskim razdobljima. Za prijevoznike, posebno manje, B2B blockchain suradnja je nužna jer će dovesti do više podudaranja pošiljki / kamiona. To će pak omogućiti mogućnost prednosti poput optimizacije vremena i resursa.

Kamiondžije

Iako će tvrtke i kupci vjerojatno vidjeti mnoge koristi od ovih promjena, jedna od potencijalnih zabrinutosti je premještanje radnih mjesta zbog automatizacije. Prema izvješću tvrtke Goldman Sachs, samo američka industrija profesionalnih vozača mogao izgubiti 300 000 radnih mjesta godišnje tijekom prijelaznog razdoblja na autonomnu vožnju. Iako će ovo vjerojatno stvoriti dodatna ekonomska pitanja, važno je razumjeti i trenutna pitanja autoprevozničke industrije u cjelini. Na primjer, Stope zaposlenosti u industriji već su vrlo niske čak i uz povećane novčane poticaje i poticaje za vozače CDL-a.

Zbog povećane nestašice vozača, logističke se tvrtke trude se ostati profitabilne, a da ne moraju povećavati cijene pošiljaka. Iako će autonomni kamionski prijevoz na blockchainu uvoditi nova potencijalna ekonomska pitanja za radnike, mogao bi smanjiti neka od ovih problema s kojima bi se krajnji potrošači inače nastavili suočavati zbog nedostatka vozača.