Bakkt je nova tvrtka s Interkontinentalne burze (ICE), organizacije koja posjeduje i upravlja njujorškom burzom. ICE ima značajno iskustvo u upravljanju sigurnosnim razmjenama i već posjeduje brojne razmjene širom svijeta.

Stiže institucionalni novac! Barem je to ono što većim dijelom ove godine slušamo iz kriptovaluta. Investitorima je bilo teško u 2018. godini i nije teško shvatiti zašto mnogi traže katalizator za ponovno oživljavanje bikova dok odlazimo u posljednje mjesece u godini. Hoće li nas veliki igrači spasiti od tih mirnih tržišta? Čini se da Bakkt tako misli.

Lov na prinos

Ukupna količina novca (tržišna kapitalizacija) koja pluta na tržištima kriptovaluta blijedi u usporedbi s onima koji su zaključani u kapitalu, obveznicama, izvedenicama i drugim tradicionalnim financijskim instrumentima. S rekordno niskim kamatnim stopama, a u nekim zemljama na negativnoj razini, investitori traže nove načine za zaradu.

Bakkt procjenjuje da bi tržište digitalne imovine moglo vrijediti 270 milijardi dolara. Mnogi rani kripto ulagači prijavili su prinos veći od 10 ili čak 100 puta u određenim slučajevima. Nestabilnost na ostalim tržištima i dalje je niska, a cijene dionica gotovo su sve razine. Čini se da bi najavom svoje federalno regulirane i pouzdane burze Bakkt mogao privući velike ulagače u kriptovalute u potrazi za prinosom.

Što je Bakkt?

Nedavno priopćenje za javnost putem Poslovna žica nastavio je objašnjavati svrhu projekta:

“… [Bakkt] namjerava iskoristiti Microsoftova rješenja u oblaku za stvaranje otvorenog i uređenog, globalnog ekosustava za digitalnu imovinu.”

Zajedno s Microsoftom, projekt je već osigurao partnerstva s Starbuckom, BCG-om i drugim velikim imenima. Jedan od prvih pilota bit će omogućiti potrošačima da kupuju dnevnu dozu kofeina u Starbucksu s Bitcoinom.

Očekuje se da će Bakktova glavna ponuda biti terminska razmjena i klirinška kuća za jedan dan, Bitcoin ugovori za fizičku isporuku. Prilično zabavan pojam kada se razmatra čisto digitalna priroda Bitcoina. Bez obzira na to, ovo je još uvijek dobra vijest za ukupno tržište, jer će trgovanje uključivati ​​stvarnu kupnju i prodaju kriptovaluta. Za usporedbu, fondovi kojima se trguje na burzi zapravo ne trguju Bitcoinima, već se podmiruju u USD.

Bakkt stručnost

Bakkt nastoji proširiti svoju postojeću stručnost u blockchain areni

Bakkt će također pružiti skladišno rješenje. Iako u to vrijeme nisu iznosili detalje, vjerojatno će pratiti sljedeće razmjene kriptovaluta i u narednim mjesecima nuditi opcije hladnjača. U priopćenju za tisak u kolovozu napominje se da će terminska i skladišna platforma biti dostupna već ovog mjeseca (studeni 2018.).

Ulagači ekosustava Bakkt uključuju ljude poput Pantera Capital, Susquehanna International i vrlo glasnog osnivača Galaxy Digital Mikea Novogratza, koji već ima udjela u prilično nekoliko pita od kriptovaluta.

Prepreke ulasku

Unatoč optimizmu koji je zacrtan projektom, još uvijek postoji niz prepreka s kojima se suočavaju institucionalni investitori koji se žele uključiti u kripto.

Skrbničke usluge & Uredba

Dohvat i osiguravanje kripto imovine u velikoj količini i dalje je briga mnogih potencijalnih kupaca. Vjerojatno ne prođe mjesec bez da su negdje istaknute vijesti o hakiranju ili sigurnosnoj grešci. Upravljanje vlastitim novcem može biti stresno. Druga je stvar upravljanje novcem mirovinskog ili mirovinskog fonda.

Ekosustav Bakkt planira pružiti skrbničku uslugu institucionalne razine od samog početka. Nadalje, dok su drugi projekti i razmjene pretrpjeli regulatorne probleme, Bakkt će surađivati ​​s CFTC-om i drugim regulatorima kako bi se osigurao institucijama da će bilo koja potencijalna ulaganja biti usklađena prije početka trgovine.

Likvidnost

Ne postoji jamstvo da će se ugovori lako trgovati od samog početka. Ali, s obzirom na duboko iskustvo razmjene ICE-a, trebali bi biti u mogućnosti privući brojne sposobne marketinške stručnjake da pokrenu loptu.

Kritike

ICE-ov fokus na projektu očito je na pružanju propisa potrebnih velikim igračima za sigurno ulaganje. Međutim, kriptovaluta je dizajnirana da bude deregulirana svjetska razmjena vrijednosti. Ipak, Bakkt namjerava stvoriti otvoren, ali reguliran globalni ekosustav digitalne imovine.

Čini se da si ova izjava proturječi i nejasno je kako se tvrtka planira nositi s propisima u drugim zemljama u kojima nema ovlasti. Štoviše, ostaju pitanja o tome kako se Bakkt razlikuje od ostalih dobro uspostavljenih razmjena. Coinbase i Gemini imaju znatno više iskustva u kripto prostoru i uključuju institucionalne usluge trgovanja.

U završnici: Bakkt

Hoće li institucionalni kupci doista započeti sljedeći val bikovskog tržišta kriptovaluta? Unatoč mnoštvu predviđanja trgovaca, visokotonaca i nada, gotovo je nemoguće reći. Bez obzira na to, ovo je i dalje dobra vijest za kripto. Veća izloženost digitalnim valutama može biti samo dobra stvar.

ICE vodi najveću svjetsku burzu. Uvođenje ove nove platforme ukazuje na to da bi uvriježeno usvajanje moglo biti tek iza sljedećeg ugla. Bakkt ne nudi ništa posebno novo u okruženju kripto ulaganja. Međutim, oni su bakkt s vrlo pouzdanim imenom i nekoliko velikih tvrtki. Samo to moglo bi biti sve što je potrebno da se vaga prikloni idućoj poplavi novca na tržišta.