Anonymania.com

Bitcoin je užasan novac za kriminalce. Labavi pseudonim imovine relativno je lako prepoznati nečiju adresu i transakcije. Ali nisu samo kriminalci ti koji bi trebali željeti privatnost. Privatnost je važna izvan svojih izravnih implikacija.

Zamjenljivost je jedno od ključnih svojstava zdravog novca. To se odnosi na svojstvo pri kojem se svi novčići u gospodarstvu čine identičnim i stoga su zamjenjivi. Bez zamjenljivosti, moguće je pratiti kovanice do njihovih prethodnih vlasnika. Ako slučajno imate bitcoin koji je prethodno bio u vlasništvu kriminalca, tada razmjena može odbiti prihvatiti vaš depozit, čineći ga manje vrijednim od neokaljan kovanice, kao što su svježe iskovani bitcoin kovanice.

Anonymania.com, VPN blog, kaže da je nedostatak privatnosti i zamjenjivosti bitcoina već dugo izvor frustracije za korisnike i programere koji ne znaju koristiti VPN za transakcije kriptovaluta. Zbog veličine ekosustava Bitcoin i sporog usvajanja prijedloga za poboljšanje bitcoina (BIP), još uvijek smo daleko od postizanja bilo čega što nalikuje punoj privatnosti. Međutim, umjesto toga, Bitcoin istodobno čini nekoliko malih koraka u tom smjeru na različitim razinama. Pogledajmo neka od ovih poboljšanja.

privatnost

Tvrtke za analitiku podataka mogu reći strašno puno o bitcoin aktivnostima.

Razina blockchaina

Najvažniji i najteži za provedbu oblik privatnosti je na razini protokola. Još su problematičnije one promjene protokola koje zamagljuju podatke poput iznosa transakcija i adresa na stvarnom blockchainu. Tipično, potrebna kriptografija zahtijeva kompromis u skalabilnosti zbog velikog opterećenja podataka mehanizmima.

Povjerljive transakcije

Povjerljive transakcije (CT) u potpunosti skrivaju iznose u transakcijama, a vidljive su samo adrese pošiljatelja i primatelja. Glavni problem CT-a je ipak njihova ogromna veličina. Ako se odmah uvedu i široko koriste, znatno bi smanjili protok Bitcoina. Srećom, nedavni proboj Bulletproofs omogućuje CT-ima da budu daleko kompaktniji i stoga izvediviji. Je li smanjenje adekvatno, drugo je pitanje, jer bi propusnost donekle pala.

Za sada se CT koriste samo na bočnim lancima. Tekući bočni lanac iz Blockstream-a koristi CT-ove da zamuti iznose transakcija i vrstu imovine koja se razmjenjuje. Tekućina se na Bitcoin veže dvosmjernim klinom. Međutim, trenutno je dostupan samo burzama i institucijama, a ne redovnim korisnicima.

MimbleWimble

MimbleWimble je fascinantan prijedlog koji već usvajaju dva nova projekta – Grin i Beam. Razmatra ga i Litecoin.

MimbleWimble je cjeloviti redizajn Bitcoin blockchain strukture. Protokol je u mogućnosti postići potpunu privatnost blockchaina skrivajući iznose transakcija, kao i pošiljatelja i primatelje. Važno je da sve to čini skalabilno. MimbleWimble nudi blockchain koji može podnijeti sličan protok trenutnom kapacitetu Bitcoina, dok u potpunosti zamagljuje podatke.

mimblewimble

MimbleWimble je revolucionaran u mogućnosti postići skalabilnu privatnost blockchaina.

Nažalost, zbog radikalnih razlika u dizajnu, programeri ne mogu jednostavno dodati MimbleWimble trenutnom Bitcoin blockchainu. Ili se odriču trenutnog dizajna Bitcoina, uključujući njegovu funkcionalnost skriptiranja, ili koriste pomoćnu metodu kao što su blokovi proširenja kako bi iskoristili prednosti MimbleWimblea. Alternativno, slično CT-ima, MimbleWimble bi se mogao sagraditi kao bočni lanac koji se zatim veže na izvorni Bitcoin blockchain. To bi korisnicima omogućilo transakcije s potpunom privatnošću, a zatim bi se vratili na Bitcoin kad to žele.

Razina mreže

Bez obzira na to koliko privatnosti postoji na razini blockchaina, bez drugih mjera predostrožnosti, čvorovi su i dalje ranjivi na identifikaciju. Oni koji promatraju i neprijateljske strane mogu vrlo lako identificirati IP adrese, geolokacije i druge metapodatke ako žele.

Maslačak

Maslačak je nov pristup postizanju privatnosti mreže. Trenutno se transakcije šire mrežom Bitcoin do poplava. To znači da čvorovi slučajno komuniciraju transakcije s bilo kojim drugim čvorom s kojim je povezan. Kao takve, druge stranke mogu dobiti korisne i prepoznatljive podatke o njima putem triangulacije.

maslačak

Dandelion protokol donijet će privatnost na visokoj razini svim bitcoin čvorovima.

Međutim, u maslačku čvor šalje svoje podatke samo jednom drugom čvoru koji je slučajno odabrao. Ovaj čvor tada radi isto. Proces se događa nekoliko puta, dok nakon nekog vremena čvor ne pošalje informacije cijeloj mreži odjednom. Ova alternativna metoda širenja onemogućava promatračima dešifriranje vrijednih podataka o izvornom čvoru.

Otkad je izdan 2017. godine, maslačak je imao nekoliko nadogradnji i trebao bi biti dio budućeg izdanja Bitcoin Corea, možda u nekom trenutku ove godine.

Protokoli drugog sloja

Iako privatnost na razini blockchaina i dalje ostavlja puno želje za Bitcoinom, korisnici će imati koristi od mnogo jače zamjenljivosti i privatnosti na protokolima drugog sloja kao što je Lightning Network.

Lightning Network

Lightning koristi Sphinx, sustav usmjeravanja luka, koji sprečava čvorove da znaju i pošiljatelja i primatelja plaćanja. Kako se plaćanja usmjeravaju kroz kanale plaćanja, čvorovi ih mogu vidjeti. Međutim, oni nemaju metodu za određivanje izvora ili krajnje točke kanala. Čvor čvor može vidjeti samo jedan poskok ispred i jedan poskok iza njih u kanalu, a oni ne znaju koliko je dug kanal.

Nadalje, niti jedan promatrač ne može povezati pakete koji teku istim kanalom. Prednost Sphinxa u odnosu na druge sustave usmjeravanja luka poput Tor je u tome što isključuje bilo kakvu potrebu za njim izlazni čvorovi koje subjekti nadzora mogu koristiti za prikupljanje podataka.

privatnost munjevne mreže

Podaci su šifrirani između svih čvorova na mreži munje.

U tu svrhu, korisnici Bitcoina koji vode računa o privatnosti bili bi daleko bolji da koriste Lightning za plaćanja nego lančane transakcije.

Međuslojna zatamnjenost

Programeri Bitcoin Core i istraživačka zajednica Bitcoin radili su na nekoliko prijedloga kako bi se zamaglile linije između različitih vrsta transakcija i pametnih ugovora. Takve nadogradnje također će onemogućiti prepoznavanje lančanih transakcija izvan lanca.

Sheme potpisa

Trenutno Bitcoin koristi shemu potpisa ECDSA za stvaranje digitalnih potpisa. Jedan od problema je i taj što ECDSA zahtijeva od svakog korisnika u transakciji s više potpisa da otkrije svoj javni ključ. Schnorrovi potpisi su alternativna shema koja omogućuje agregiranje potpisa i stoga uklanja potrebu da pojedini sudionici izlažu svoje javne ključeve. Stoga bi svaki aranžman s više potpisa potpisao zaštitu identiteta pojedinih sudionika.

JARBOL

MAST (Merkelized Abstract Syntax Trees) način je za ponovno uvođenje opsežnijih pametnih ugovora u Bitcoin značajnim smanjenjem količine podataka koju zauzimaju. No više od toga, ima važnu posljedicu za privatnost.

Povećana učinkovitost MAST-a znači da se otkrivaju samo izvršeni pametni ugovori, smanjujući količinu ostalih podataka koji bi inače bili izloženi. To, ukratko, pomaže smanjiti sposobnost dešifriranja lančanih transakcija izvan lanca. Međutim, daleko je od savršenog.

Glavni korijen & Graftroot

Taproot i njegova besplatna nadogradnja, Graftroot, nadoknađuju nedostatke privatnosti koje je MAST ostavio iza sebe.

Zajedno, ove nadogradnje čine da redovite i transakcije s više potpisa potpunom identičnošću izgledaju na blockchainu. Sve u svemu, kako Lightning mreža raste, ove će se promjene povećavati u njihovom utjecaju, jer će se sve Bitcoin transakcije, bez obzira na mrežu ili sloj na kojem rade, izgledati isto.

Kornjačin pristup

Privatnost i zamjenjivost dugo su bili cilj zajednice Bitcoin, pa ćete se možda iznenaditi dokle protokol tek treba ići. Iako značajke privatnosti protokola na razini mreže i drugog sloja čine ogroman napredak, temeljni blockchain još je uvijek daleko od zadovoljstva.

Ako će Bitcoin uistinu postati čvrst novac i globalna pričuvna imovina, programeri će morati pronaći sveobuhvatan BIP koji jamči solidnu zamjenjivost na razini blockchaina. Do tada, sve ostale nadogradnje, iako su korisne, ne dosežu krajnji cilj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me