Kripto tržište i dalje privlači nove investitore. I zbog ovog rasta pojavilo se još pravnih problema s Bitcoinima. Kako investitori nastavljaju tražiti opcije ulaganja temeljene na blockchainu, oni u sektoru koji ne posluju na pošten način, sigurno će se otkriti. Tradicionalni ulagači očekuju određenu razinu zaštite i ne boje se tražiti financijsku štetu kad vjeruju da su prevareni.

U mnogim slučajevima kripto ulagači koji se osjećaju prevarenima nemaju regulatorni okvir za podnošenje kaznenih prijava protiv tvrtke odgovorne za nezakonito postupanje. Nedostatak kaznenih pravnih posljedica doveo je do skoka u parnicama vezanim uz kriptografiju tijekom posljednje dvije godine. Sada se i sudovi i investitori pripremaju za dugotrajne parnice pokušavajući ispraviti ove situacije.

Je li Bitcoin siguran i legalan?

Porast kripto-usmjerenih parnica dovodi mnoge u financijski sektor do pitanja jesu li Bitcoin sigurni i legalni. Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome gdje živite. U nekim zemljama, poput Japana, vlade smatraju Bitcoin legalnim oblikom plaćanja. Trgovine prihvaćaju kriptovalute, a kripto možete bez brige kupovati, prodavati i trgovati.

U drugim zemljama, poput Kine, vrijedi suprotno. Svim financijskim institucijama, uključujući banke, zajmodavce i procesore plaćanja, zabranjeno je sudjelovanje u kriptovalutama. Kina nije sama u svom antikripto stavu. Tijekom posljednje dvije godine mnoge su države na brzinu donijele zakone kako bi usporile usvajanje kriptografije u svojoj regiji. Evo popisa zemalja koje su do danas uvele zabranu Bitcoina.

 • Alžir
 • Egipat
 • Maroko
 • Bolivija
 • Kolumbija
 • Ekvador
 • Saudijska Arabija
 • Iran
 • Bangladeš
 • Nepal
 • Pakistan
 • Kambodža
 • Indonezija

Iako su ove zemlje na krajnjem kraju antikripto-spektra, postoje mnoge države s djelomičnim zabranama ili institucionalnim zabranama, poput Kanade. Kanadske bankarske institucije nisu u mogućnosti sudjelovati u kriptovalutnim transakcijama ili pružiti usluge onima koji to čine, poput mjenjačnica.

Bitcoin Legal Issues

Dobra vijest je da se popis antikripto zemalja smanjuje, ali kako je važno, važno je razumjeti kako je stvoren pravni presedan i kako kripto tužbe preoblikuju cijeli sektor. Samo jedan slučaj mogao bi promijeniti razvoj tržišta u određenoj zemlji.

Ispod je popis nekih od najviše publiciranih kripto parnica koje su trenutno u tijeku. Svaki od ovih slučajeva uključuje pojedince koji vjeruju da su na neki način zavedeni. Sada za svoje gubitke traže financijsku štetu. Slijedom toga, njihovi bi slučajevi također mogli unijeti prijeko potrebnu jasnoću lokalnim financijskim regulatorima.

Craig Wright i slučaj Milijarde dolara

Dugogodišnji kripto aktivist i samoprozvani tvorac bitcoina Craig Wright nastavlja se nalaziti u krugu pravnog pitanja bitcoina vrijednog nekoliko milijardi dolara. Tužba proizlazi iz navodne krađe 1,1 milijuna bitcoina nakon smrti Dave Kleiman. Prema izvješćima, brat pokojnog Davea Kleimana tvrdi da su bitcoini njegovog brata nezakonito prebačeni nakon njegove prerane smrti.

Craig Wright putem Twittera

Craig Wright putem Twittera

Prvotno je odijelo koštalo 10 milijardi dolara, no kako je cijena Bitcoina pala, sada vrijedi oko milijardu dolara. Wright i Kleiman bili su partneri u postrojenju za rudarenje bitcoina poznatoj kao W&K Info Defense Research, LLC. Ironično, slučaj bi mogao pomoći u rasvjetljavanju tvorca Bitcoina kao što je Craig Wright ranije tvrdio biti pravi Satoshi Nakamoto. Sudovi bi mogli zatražiti dokaz.

Bitconnect prevaranti

To nije bitno pravno pitanje Bitcoina, ali prijevara Bitconnect može se srušiti kao jedan od najvećih kripto debakla svih vremena. Platforma Bitconnect obećala je investitorima ogromne povrate za posuđivanje sredstava drugima u zajednici. Na kraju se pokazalo da je cijeli projekt Ponzijeva shema koja je prevarila tisuće investitora na međunarodnoj razini.

Umjesto da samo preuzmu svoje gubitke, mnogi su ulagači počeli podnositi tužbe protiv tvrtke navodeći sve, od lažnih prikazivanja do krađe. U listopadu 2018., ova gomila tužbi spojila se u jedan sveobuhvatan slučaj. Prema izvještaji, tužba navodi 22 zakonska kršenja. Istaknuto je da je u tužbi navedena tvrtka, kao i preko 40 različitih pojedinaca koji su prodavali ili tražili usluge tvrtke.

Moć zvijezda Paragona novčića

Što dobijete kada pomiješate poznatog repera, kraljicu ljepote, travu i blockchain? Ako ste pogodili parnicu, dobit ćete glavnu nagradu. Projekt kovanica Paragon ušao je na tržište kao sveobuhvatna logistička platforma za kanabis blockchain. Nositelji paragona kovanica vjerovali su da ulažu u sustav zasnovan na blockchainu koji prati proizvode od sjemena do dispanzera.

Činilo se da je platforma Paragon prava stvar. Tvrtka je čak prikupila 70 milijuna dolara tijekom njihovog ICO-a. Sve je išlo sjajno dok se nije otkrilo da je Paragon počeo kupovati milijune osobnih nekretnina. Investitori su se osjetili dopadljivo i započeli su pravnu akciju protiv svih uključenih strana. Zanimljivo je da su glavni promotori novčića bili Igra i bivša gospođica Iowa, Jessica VerSteeg. Slučaj bi mogao stvoriti presedan u pogledu odgovornosti onih koji promoviraju buduće ICO-ove.

Priprema revolucije kanabisa s blockchainom. @JessVerSteeg i reći ću vam više o našem predstojećem ICO-u 15. kolovoza @paragoncoin pic.twitter.com/xjGS9qAEF2

– Crni Isus (@thegame) 10. kolovoza 2017

LongFin Corp: Hiper brojevi

Dionice temeljene na Blockchainu zabilježile su impresivan rast u 2017. Hype oko tržišta bio je na vrhuncu svih vremena, a ulagači su bili željni sudjelovanja na kripto tržištu na bilo koji mogući način. Nažalost, mnogi od ovih novih investitora postali su žrtve prevaranata koji stoje iza LongFin Corp-a.

LongFin je na tržište ušao kao malo poznata tvrtka FinTech kojom se javno trgovalo. U roku od nekoliko mjeseci od otvaranja, tvrtka je najavila kupnju tvrtke ziddu sa sjedištem na blockchainu. Zbog toga su dionice tvrtke prošle kroz krov. Prema izvješćima, dionice LongFin Corpa procjenjivale su se na vrhuncu 6 milijardi dolara. Službenici tvrtke posjedovali su većinu dionica.

Rasprodali su svoje dionice po vrhunskim cijenama, prema vašoj tradicionalnoj prijevari s dionicama. U travnju 2018, SEC je uskočio. Zbog upotrebe kripto valuta, SEC odlučio najbolji pristup bio je ići za firmom zbog ilegalne raspodjele dionica.

Dok je slijedila ova drama, investitori su organizirali skupnu tužbu protiv tvrtke. U tužbi se navodi da je LongFin pružio lažne podatke te propustio otkriti i / ili pogrešno prikazati važne podatke o tvrtki. Tvrtka je navodno lagala o puno važnih detalja, uključujući dob izvršnog direktora, gdje se tvrtka nalazila i tko je bio u upravi.

Pravna pitanja o bitcoinima – Sud prekinuo

Kako će se usvajanje kriptografije i dalje širiti, tako će se i više pravnih problema s Bitcoinima obraćati sudu. Ti su slučajevi izuzetno važni jer imaju sposobnost odrediti budućnost cijelog kripto tržišta. Za sada kripto zajednica pažljivo očekuje kako će se ovi slučajevi odvijati tijekom sljedećih mjeseci.