Postoji mnogo načina za mjerenje izvedbe rezultata vašeg sustava trgovanja Bitcoinima. Kada izmjerite relativnu snagu (RS) Bitcoina u odnosu na tehnološke dionice ili druge kripto-tržišta i ključna financijska tržišta, dobit ćete stvarni pogled na njegovu usporednu snagu (ili slabost). Ovi vam podaci mogu pomoći u donošenju važnih investicijskih odluka. Čak vam može pomoći u predviđanju velikih preokreta, omogućujući vam skok s drugim investitorima.

Ovaj će vam članak pokazati usporednu relativnu snagu (RS) bitcoina i tehnoloških dionica (oznaka: QQQ, NASDAQ 100 dionica za praćenje) tijekom šest ključnih vremenskih razdoblja. Vidjet ćete kako je BTCUSD prošao u odnosu na QQQ tijekom protekla razdoblja od 3, 6, 12, 24 i 36 mjeseci. Vidjet ćete i kako je kralj novčića dramatično nadmašio QQQ u posljednjih pet godina. Svako tržište koje može nadmašiti burzovni indeks koji sadrži Apple, Netflix, Amazon i Google tržište je koje treba poštivati. U slučaju Bitcoina, to ometa upravo te divove tehnoloških indeksa u posljednjih pet godina.

Bitcoin nasuprot tehnološkim dionicama: ključne RS metrike

Statistika Bitcoina (BTCUSD) u odnosu na QQQ RS od najviših razina (ATH) u prosincu 2017. očito je složena u korist QQQ-a. Barem trenutno. Svi sezonski trgovci znaju da tržišta mogu munjevito promijeniti smjer, čineći čak i najbolje istražene prognoze beskorisnima. Međutim, i BTCUSD i QQQ sada su na tržištima tehničkih medvjeda. Uz to, QQQ-ov mjesečni grafikon izgleda posebno zastrašujuće za neke tržišne tehničare. Mnogi pozivaju na još niže najniže cijene tehnoloških dionica u 2019.

Grafikoni vremenskih prognoza BTCUSD-a sugeriraju da bi u siječnju 2019. mogao izbiti veliki miting iz niza istodobnih najnižih ciklusa. Suprotno tome, QQQ-ove ciklične karte sugeriraju potencijalni bikovski preokret daleko kasnije, negdje krajem Q1 ili čak Q2 2019..

Kratkoročna statistika (godinu dana ili manje)

Tromjesečna izvedba BTCUSD-a: (44,60) posto

Tromjesečni QQQ učinak: (17,64) posto

Omjer RS-a od 2,53 prema 1 u korist QQQ-a

Šestomjesečna izvedba BTCUSD-a: (39,55) posto

Šestomjesečni QQQ učinak: (9,83) posto

Omjer RS-a od 4,02 prema 1 u korist QQQ-a

12-mjesečna izvedba BTCUSD-a: (75,89) posto

12-mjesečni QQQ učinak: (2,23) posto

Omjer RS-a od 34,02 prema 1 u korist QQQ-a

Omjer bitcoina i tehnoloških dionica RS

BTCUSD i QQQ, tjedni: Iako je QQQ veći dio 2018. imao očitu relativnu prednost snage u odnosu na QQQ, odnos snaga sada se možda okreće u korist Bitcoina. Slika: NinjaTrader 8.

Medvjeđe tržište Grizzliesa zasigurno je bilo vruće na tragu Bitcoina od kraja prosinca 2017. QQQ, iako je od tada zapravo pao za nekoliko posto, u posljednjih je dvanaest mjeseci zapravo nadmašio BTCUSD za faktor 34 prema 1. Ipak, tijekom najnovijeg tromjesečnog prozora, omjer RS ​​smanjio se na racionalnijih 2,53 prema 1. Kao što je ranije spomenuto, prognoza ciklusa za 2019. za BTCUSD također ima potencijal da novčić pretvori u QQQ nadmašivača u narednoj godini. Ekstremni podaci o omjeru RS uglavnom nisu održivi, ​​obično se vraćaju na srednju vrijednost. Dalje u članku vidjet ćete kako prepoznavanje takvih krajnosti u RS-u može postaviti potencijalno moćne mogućnosti ulaganja.

Dugoročna statistika (dvije godine ili više)

Izvedba BTCUSD-a u trajanju od 24 mjeseca: + 295,90 posto

Učinak QQQ-a u trajanju od 24 mjeseca: + 26,68 posto

Omjer RS-a od 11,09 prema 1 u korist BTCUSD-a

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: + 777,86 posto

36-mjesečni QQQ učinak: + 36,01 posto

Omjer RS ​​od 21,60 prema 1 u korist BTCUSD-a

Petogodišnja izvedba BTCUSD-a: + 418,13 posto

5-godišnja QQQ izvedba: + 74,87 posto

Omjer RS-a od 5,58 prema 1 u korist BTCUSD-a

Jabuke protiv kripto

Ne trebate biti statističar da biste shvatili da je proteklih 12 mjeseci bilo teško vrijeme za ulagače u Bitcoin. Međutim, gledanje RS novčića u najnovijim razdobljima od 2, 3 i 5 godina odjednom ga pretvara u superzvijezdu. To je posebno bilo tako u trogodišnjem razdoblju unatrag, nadmašivši QQQ više od 20 puta!

Ključne NASDAQ 100 komponente nedostaju

Da ste 27. prosinca 2015. ulagali u dionice Netflixa (NFLX) i BTCUSD, vaše bi kripto jedinice bile znatno veće od vašeg udjela u NFLX:

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: + 777,86 posto

36-mjesečna izvedba NFLX-a: + 120,00 posto

Omjer RS-a od 6,48 prema 1 u korist BTCUSD-a

Evo pregleda trogodišnje usporedbe performansi Googlea (GOOGL) i BTCUSD-a:

36-mjesečna izvedba BTCUSD-a: + 777,86 posto

36-mjesečna izvedba GOOGL-a: + 34,40 posto

Omjer RS ​​od 22,61 prema 1 u korist BTCUSD-a

Vidjeti šumu za drveće

Na kraju će prestati tržište medvjeda Bitcoina. Mogao bi čak početi nadmašivati ​​QQQ u 2019. i nakon nje, jer novi terminski ugovori i burze privlače veći interes investitora. Rastući ciklusi cijena također se mogu podudarati s obnovljenim fokusom javnosti na novčić.

Trenutno QQQ nadmašuje BTCUSD (najnovije 12-mjesečno razdoblje) za RS faktor od 34 do 1. Razmislite o tome na trenutak. Ako BTCUSD-u uskoro ne bude suđeno da postane bezvrijedan ili QQQ uskoro pogodi ekstremno nove ATH-ove (oba su scenarija krajnje nevjerojatna), to neobičan omjer RS ​​čini se neodrživim.

Dok su početnici investitori usredotočeni na što se dogodilo, možete odlučiti pogledati taj napuhani RS-ov širenje i umjesto toga zamisliti događaj koji zapravo ima veliku vjerojatnost događa. Evo nedavne BTCUSD tablice prognoze mjesečnih ciklusa, nakon koje slijedi još jedna tablica za QQQ. Analiza ciklusa sugerira da je BTCUSD mnogo bliži izradi i održavanju bikovskog preokreta nego QQQ:

bitcoin nasuprot tehnološkim dionicama bitcoin ciklus

BTCUSD, mjesečno: Bitcoin sada trguje u 12. traci tipičnog mjesečnog ciklusa od 16 barova. Također pokušava testirati svoje nedavne najniže, čak i kad pokazuje znakove iscrpljenosti medvjeda. Slika: MotiveWave Ultimate.

Pogled na QQQ-ov scenarij mjesečnih ciklusa, koji je krajnje medvjedast:

bitcoin u odnosu na tehnološke dionice QQQ ciklus

QQQ, mjesečno: Tipični poluciklus medvjeda traje najmanje pet do osam barova. Trenutno QQQ dovršava drugu liniju od tog ciklusa od pet do osam barova, što sugerira još puno nedostataka u 2019. Bitcoin bi mogao biti superiorna investitorska alternativa QQQ-u u 2019. Slika: NinjaTrader 8

Krajnji ekstremi i ciklusi snage

Relativne usporedbe snage jasno vam pokazuju koja su tržišta vodeća i zaostala. Ekstremni bikovski ili medvjeđi omjeri RS također vam mogu pružiti rano upozorenje na veliki preokret. To je jedno od najprikladnijih vremena za provođenje analize ciklusa. Zapamtite da analiza ciklusa nije savršena matematička znanost.

Međutim, može vam pomoći u racionalnom odabiru ulaganja u ekstremnim trenucima intermarket neravnoteža. U gornjim primjerima vjerojatnosti favoriziraju da BTCUSD nadmašuje QQQ u 2019. Provedite vlastito istraživanje i provjerite hoće li se to podudarati sa vašim zaključcima.