Bitcoin je glavni put za pranje novca. Barem je to pripovijest koju glavni mediji hrane javnosti. Pranje novca vjerojatno je staro koliko i sam izum novca. Po definiciji pranje gotovine znači da se neovlašteno stečenim dobicima čini kao da je sve legitimno zarađeno, neovisno o tome jeste li vođa lanca krijumčara droge, vojskovođa ili jednostavno ne možete pomoći svojoj bogatoj teti torbica.

Anonimnost interneta ohrabrila je prevarante na sve zamršenije načine izvlačenja plijena iz ruku vlasti. I svaka im čast, domišljatost nekih prevaranata zapanjujuća je. Kao ljubitelju kriptovaluta, isplati se paziti ako želite igrati se s tom tehnologijom. Imajući to na umu, pogledajmo neki kriminal koji krši kripto valute i pogledajte što možete učiniti da biste bili sigurni.

Prevare s pranjem novca Bitcoin

Razmjena simova

U digitalnom svijetu društvo se naviklo koristiti uređaje za upravljanje identitetom. To obično znači provjeru valjanosti vaših privatnih računa, poput bankarstva i razmjene kriptovaluta, putem pametnog telefona. Zamjena SIM-a prilično je novi oblik prijevare u kojem se imitatori obraćaju vašem davatelju usluga u nadi da će vaš mobilni broj prenijeti na drugu SIM karticu koju su nedavno kupili.

Prevara s jednostavnim zamjenama danas je relativno jednostavna

Simpo zamjena zamjena je u porastu. Slika ljubaznošću PublicDomainPictures.

Samopouzdani prevaranti postavljaju temelje za ovu vrstu prijevare kroz socijalni inženjering. Prikupljaju što više osobnih podataka o vama prije nego što kontaktiraju predstavnika tvrtke i usput odgovaraju na sigurnosna pitanja.

Ako ste se ikad morali osobno nositi s ovim sigurnosnim pitanjem, znat ćete da na njih nije osobito teško odgovoriti. Zamjena SIM-a prilično je unosna za pranje bitcoina jer im omogućuje premještanje nedozvoljenih sredstava putem legitimnih računa, barem privremeno.

Što učiniti s tim

Kad god upotrebljavate telefon za autentifikaciju identiteta, upotrebljavate nešto što se naziva dvofaktorska autentifikacija (ili 2FA, kratko). Nažalost, mnoge se usluge, uključujući bankarstvo, i dalje oslanjaju na SMS za provjeru autentičnosti. Očito je da je SMS podložan gore spomenutim rizicima zamjene SIM-a.

Sigurnije metode poput aplikacija za provjeru autentičnosti ili hardverskih uređaja toplo se preporučuju za osjetljive račune. Prevarant bi se morao fizički domoći vašeg uređaja prije nego što se može lažno predstavljati za vas. Nije nemoguće, ali puno sigurnije. Više pojedinosti potražite u našem detaljnom 2FA članku.

Ransomware

Ransomware obično uključuje hakere koji imaju pristup računalu nesumnjive žrtve. U težim slučajevima, međutim, može utjecati na cjelokupna gradska infrastruktura. Jednom kada napadač dobije pristup vašem stroju, on će šifrirati vaše podatke i zatražiti otkupninu da ih otključa. Plaćanje je obično potrebno u kripto. Iako će pametni čitatelji znati da Bitcoin za početak nije osobito anoniman. No, to neće zaustaviti prevarante jer postoji mnoštvo novčića i različitih načina za prikrivanje tragova.

Ozbiljan primjer toga dogodio se 2017. godine kada je kriptocrva WannaCry ciljala računala s operativnim sustavima Windows. Napad je zahvatio nevjerojatnih 200 000 računala u 150 zemalja prije nego što je Microsoft uspio popraviti problem.

Zemlje pogođene ransomware-om WannCry iz 2017. godine. Izvor: Wikipedia

Zemlje pogođene ransomware-om WannCry iz 2017. godine. Izvor: Wikipedia

Što učiniti s tim

Najvažniji način zaštite od ove vrste iznude je prakticiranje zdrave internetske higijene. Da, dobro ste pročitali. Briga o vašem osobnom zdravlju uključuje naporan rad. Tjelovježba, zdrava prehrana, primjereno spavanje itd. Isti stav vrijedi i kada koristite mrežu.

Nemojte redovito objavljivati ​​osjetljive informacije na kanalima društvenih mreža, redovito izrađujte sigurnosne kopije vrijednih podataka poput fotografija i radnih dokumenata na vanjskim uređajima, educirajte se o najnovijim prevarama s phishingom i redovito ažurirajte svoj sustav. Shvatili ste sliku.

Neregulirane razmjene kriptovaluta

Odjeća za praćenje blockchaina CipherTrace procjenjuje da je oko 2,5 milijarde dolara prljavih Bitcoina oprano putem nereguliranih razmjena. Te razmjene nisu u skladu sa zakonima Upoznajte svog kupca i Zaštita od pranja novca. Prema jednom Studija CipherTrace, neregulirane razmjene također su dobile najviše ispranog Bitcoina.

Uz to, usluge koje se prodaju bez recepta i decentralizirane razmjene također nude korisnicima mogućnost anonimne razmjene kriptokripcija. Mnoge od ovih usluga teško je pratiti. Međutim, likvidnost može predstavljati problem koji sprečava velike transfere. Mjerenje utjecaja ovih usluga na pranje novca Bitcoin u najboljem je slučaju teško.

Što učiniti s tim

Tvrdi kripto entuzijasti vole se žaliti na centralizirane usluge i korumpirane vlasti. Ako ste ikada bili podvrgnuti prijevarama ili kriminalu povezanim s kripto-procesima, znat ćete da regulirana tijela imaju jednu veliku korist: imate veće šanse za povrat sredstava.

Držite se uglednih razmjena. Mnogo je manja vjerojatnost da bi vaš račun mogao biti otet u svrhu pranja.

Čišćenje

Ovo je samo nekoliko primjera kako kriminalci uopće dobivaju prljavi novac. Ali kako to čiste? Uobičajeni pristup naziva se miješanje. Mješalice za bitcoin očito čiste prljavu kripto prebacivanjem između nekoliko adresa novčanika prije ponovnog kombiniranja cijelog iznosa. Konačna adresa često završi na tamnoj mreži, kojoj je teško ući u trag. Taj se postupak također naziva rušenjem, a različiti ga pružatelji nude kao uslugu, naravno uz naknadu.

Važno je napomenuti da istraživanje je utvrdio da je ovaj pristup prilično neučinkovit za pranje novca od Bitcoina. Tada ne čudi da su niknuli i drugi novčići poput Monera koji nude ozbiljne značajke privatnosti tamo gdje Bitcoin zakaže. Što se tiče ostalih metoda osim miješanja, tko zna. Stručnjaci možda nikada neće otkriti svoje tajne.

Bitcoin pranje novca – završne misli

Bitcoin je još uvijek mlada tehnologija s relativno malom tržišnom kapitalizacijom u usporedbi s tradicionalnim valutama. Većina ljudi, uključujući kriminalce, prije svega zarađuje u fiat valutama poput dolara ili eura. Uobičajeni mediji možda propuštaju cijelu poantu kada je u pitanju cijela rasprava o pranju novca u Bitcoinima.

Drugim riječima, važno je napraviti razliku. Za pranje novca može se koristiti gotovo sve: automobili, tvrtke, imovina, kripto, ili čak bogate torbice za tetke. Bitcoin je samo alat, sredstvo razmjene.

Izbacivanje bebe vodom za kupanje nije održivo rješenje. Da je to slučaj, društvo bi svaku večer spaljivalo novčanice od 100 dolara na kaminu. To je reklo, kao što je gore istaknuto, očito još uvijek postoje rizici kada se radi s kripto. Pazite da niste na tom popisu rublja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me