Bitcoin rudarski hardver – je li to još uvijek pametna investicija?

Rudarska kriptovaluta postala je izuzetno popularna u posljednjih 5 godina jer je Bitcoin zabilježio znatan rast cijena. Ova popularnost pridonijela je poplavi novih rudarskih platformi koje su se razvijale rekordnim tempom. Stalno mijenjajući se krajolik rudarskog sektora može zainteresirane strane zbuniti u pogledu buduće vrijednosti hardvera za rudarstvo Bitcoina, a ako je kupnja ove opreme i dalje pametan potez.

Brzom pretragom foruma za rudarstvo možete vidjeti da su ove zabrinutosti doista postale problem 2013. godine kada su rudari CPU-a (centralne procesne jedinice) zamijenjeni GPU-om (grafičkim procesnim jedinicama), a zatim ih je kasnije pomračio ASIC (integrirani krug specifičan za aplikaciju) modeli. Proizvođači ubiru ogromne blagodati od ovih proizvoda. Dakle, nastavak razvoja snažnije rudarske opreme.

Što je rudarstvo?

Rudarstvo je postupak u kojem mrežno računalo (čvor) dodaje sljedeći blok u blockchain nakon što završi tešku matematičku jednadžbu poznatu kao Proof-of-Work. U ranim fazama rudarstva to se moglo postići samo s CPU-om vašeg kućnog računala.

Bitcoin Rudarstvo od kuće

Bitcoin Mining Rig

Nedugo zatim rudari su shvatili da su GPU-ovi daleko učinkovitiji u rješavanju ponavljajuće prirode Proof-of-Work algoritama i do kraja 2013. GPU-ovi su bili rudarski standard. To je imalo ozbiljnih posljedica jer je povećalo i troškove nabave rudarske opreme, kao i ukupnu poteškoću rudarskog sektora.

Povećana poteškoća

Dio algoritma za provjeru rada je prilagodba poteškoće. Kako više računalnih resursa ulazi u rudarsko spremište, algoritam provjere rada otežava rješavanje problema s matematičkom rudarstvom. U 2016. godini rudarski sektor zabilježio je eksploziju i vrijednosti kriptovaluta i poteškoća rudarstva. Do ovog vremena većina rudarstva još uvijek se temeljila na GPU-u, ali uvođenje daleko učinkovitijih ASIC rudarskih platformi brzo je rudarstvo BTC učinilo skupim pothvatom za početak.

Očekivana životna dob GPU-a – Bitcoin Rudarski hardver

Grafikon u nastavku pokazuje koliko je brzo GPU Bitcoin rudarski hardver pretrpio od uvođenja ASIC platformi. U 2011. godini prosječni rudar GPU-a mogao bi očekivati ​​od 100-200 BTC za svoje napore. Samo godinu dana kasnije, ti su rezultati smanjeni na oko 30 BTC, a do 2013. godine imali biste sreću da 3 BTC iskopate pomoću ovog hardvera. Ovi podaci otkrivaju da je do 2014. broj BTC-a za koje biste mogli očekivati ​​da će ih iskopati pomoću GPU-a pao ispod 1 BTC; čineći GPU rudare praktički zastarjelima kada se koriste sami.

Poteškoća s rudarstvom GPU-a

Grafikon koji prikazuje poteškoću GPU-a s vremenom

Datum isporuke vaše opreme

Zbog ogromne potražnje za BTC rudarskim hardverom, sada se čeka kupnja ovih proizvoda. ASIC rudari mogu imati razdoblja čekanja koja se mogu produžiti mjesecima. Važno je uzeti u obzir fluktuacije poteškoća tijekom tog vremena. U osnovi, ako morate predugo čekati na svoju rudarsku opremu, možda se ne isplati dok stigne.

Troškovi električne energije

Troškovi električne energije trebali bi biti jedna od vaših glavnih briga pri odluci koju ćete vrstu rudarske opreme kupiti. Možda ćete izgubiti novac ako idete s jakom rudarskom opremom u područje gdje je struja skupa. Današnja rudarska oprema usredotočena je na učinkovitost jer starije rudarske platforme nisu u stanju donijeti dobit u današnjem teškom rudarskom ekosustavu.

grafikon potrošnje energije bitcoin-cnbc

Grafikon potrošnje energije bitcoina putem CNBC-a

Cijene bitcoina

Ukupna cijena BTC-a (ili bilo koje druge kriptografije koja se može iskopati) još je jedan od odlučujućih čimbenika koji treba uzeti u obzir prilikom odluke o kupnji rudarske opreme koja će izdržati test vremena. Kada vrijednost BTC-a raste, raste i profitabilnost rudarstva ove kripto-veze. Kao što je ranije rečeno, jedan GPU rudar mogao bi proizvesti preko 100 BTC u 2011. Iako se smanjio broj kovanica koje jedan GPU može iskopati, vrijednost BTC je od tih dana porasla za gotovo 1000%.

Buduće naknade za transakcije

Nagrada za rudarstvo bloka je zakazano na pola svakih 210 000 blokova. To znači da će oko svibnja 2020. BTC nagrade za rudarstvo pasti s 12,5 BTC na 6,25 BTC. Iako se ovo čini kao da bi moglo srušiti rudarsku industriju, morate uzeti u obzir da će ikad biti iskopano samo 21 000 000 BTC, a od toga 17 048 150 njih je već iskopano. To znači da možete očekivati ​​ozbiljna povećanja cijena jer će se broj BTC-a koji su dostupni za miniranje smanjiti u narednim godinama.

ASIC rudari – stvari koje treba razmotriti

Iako su ASIC rudarske platforme daleko učinkovitije u rudarstvu od svojih GPU-ovih kolega, trebali biste imati na umu da su ti čipovi sposobni iskopati kriptovalute SHA-256 i stoga ne služe nikakvoj dodatnoj svrsi kad se ti zadaci dovrše. To je u potpunoj suprotnosti s GPU čipovima koji se još uvijek mogu koristiti za grafički intenzivne aplikacije poput igranja, dugo nakon što je miniran posljednji BTC.

Trebam li ulagati u neki BTC rudarski hardver ili ne?

Na ovo pitanje ne postoji jednoznačan odgovor. Ako živite u području koje je prikriveno niskom ili čak besplatnom električnom energijom, možda ćete otkriti da životni vijek vašeg rudarskog hardvera nadmašuje druge regije svijeta zbog vaših niskih troškova. Rudarstvo je presudni dio kriptozajednice i trebali biste očekivati ​​da će proizvođači nastaviti proizvoditi snažnije rudarske platforme tijekom sljedećih godina.

Što vi mislite? Isplati li se u vašem području rudarstvo? Javite nam na Twitteru i obavezno se prijavite za naš bilten kako biste bili u toku sa svim najnovijim događanjima u kripto zajednici.