Još 2012. godine tvrtke su počele eksperimentirati s Bitcoin plaćanjima kao alternativom glavnim rješenjima. U godinama nakon tih ranih testova, tvrtke su uskočile i isključivale kripto pojaseve pokušavajući shvatiti hoće li novi val potrošača hrliti virtualnim valutama.

Turizam je jedna od onih grana u kojima bi Bitcoin mogao napraviti stvarnu razliku. Promjena novca preko granica uvijek je bila nezgodan posao. Tko želi imati posla s više valuta, zbunjivati ​​tečajeve, otimati se tim tečajevima ili rukovati velikim količinama strane gotovine? Mnoga od ovih pitanja sada dolaze na vrh kada kriptovalute osporavaju temeljnu ideju financijskih sustava utemeljenih na granicama.

Dobro

Kriptovaluta je jedan od prikladnijih i jeftinijih načina međunarodnog prijenosa sredstava, posebno ako ste u zemlji s ljepljivom kontrolom kapitala. Nerijetko se događa da se središnje banke i klirinške kuće u tim zemljama gomilaju na birokraciji i odbijaju uplate ne tražeći pozamašan rez. Posrednik je još uvijek živ i zdrav.

S kriptovalutom možete rezervirati i platiti međunarodni odmor za 30 minuta ili manje (ovisno o tome koliko je zauzet blockchain, naravno). Nije potrebno odobrenje. S druge strane, međunarodnim deviznim transferima može biti potrebno oko tjedan dana da se očiste. Nije tako dobro ako ste u inozemstvu i trebate brzo slati novac.

“Ali kreditne kartice rješavaju taj problem”, čujem kako kažete. To je donekle točno. Međutim, kreditne kartice imaju nekoliko problema za putnike koji žele ići. Prvo, oni mogu biti suludo skupi: terećenje računa, novčana naknada, predujam gotovine, prijenos stanja, kamate, inozemna transakcija, samo ćete ih naplatiti. Drugo, kada ste izvan utabane putanje, malo je vjerojatno da ćete naletjeti na nekoga s automatom za kartice. Ovi strojevi obično sa sobom nose i vlastite, ponekad prilično velike troškove.

Mali je poticaj za male i uspavane destinacije da plaćaju nepotrebne sustave. Kreditne kartice značajke su zapadnih ekonomija s visokim bankama. Bilo gdje? Potrebno je jednostavnije, pristupačnije rješenje. Pomoću pametnog telefona i internetske veze gotovo svatko može stvoriti sljedeći Bitcoin hotel.

Kriptograd

Govoreći o malim i pospanim, Agnes Water u istočnoj Australiji odvažila se i okrunila za prvi australski “Grad s digitalnom valutom”.

Agnes Water, prvi australski grad s digitalnom valutom. Izvor: Facebook / NEM

Agnes Water, pionirsko usvajanje kriptovaluta. Izvor: Facebook / NEM

Preko 30 lokalnih tvrtki, uključujući restorane, turoperatore, hotele i pansione, zagrijalo se za tu ideju jer:

“Ako će trebati kriptovalute da bi se turisti doveli do grada, onda je ponesite.”

Mudre riječi vlasnika plaže Moondoggie i vlasnika Bush Toursa Artyja Cipaka. Turizam je težak posao jer je cikličan i u velikoj se mjeri oslanja na raspoloživi dohodak i dobar marketing. Također je primarna industrija Agnes Water, kao i mnogi drugi manji gradovi širom Australije i doista svijeta. Ugostiti tehnički pametnog mlađeg putnika koji je u kontaktu s kriptovalutama pametan je potez.

Loše

Nepromjenjivost knjige Bitcoin istinski je dobra osobina ili potencijalno neugodan problem, ovisno o vašem gledištu. Nema više varalica koje se vraćaju na transakcije s kreditnim karticama. Sjajno. Ipak, što se događa ako novac pošaljete pogrešnoj osobi ili tvrtki ili se vaš glamurozni turoperator ispostavi kao prijevara za izlazak? Ako nemate nekih pregovaračkih vještina na razini Samuela L. Jacksona ili je primatelj svetac, vaš novac više nema i neće se vratiti. Ovo je decentralizacija na djelu, nitko neće uskočiti da povrati vaša sredstva.

Zatim je očigledan problem s kojim se kovanice prvog pokretača trenutno suočavaju s svakodnevnim transakcijama. Nacrtajmo sliku: Slučajno se nalazite na prometnoj pijaci u centru grada u Bangkoku u špici večere. Koji će ulični prodavač čekati 30 minuta da potvrdite Bitcoin transakciju? Nijedna. Morat ćete izvaditi malo hladnog novca ako želite okusiti taj ukusni Pad Thai. Sada je u tijeku razvoj događaja koji će to promijeniti, ali u neposrednoj budućnosti mnogi mještani i dalje smatraju gotovinu (papirnatu vrstu) kraljem.

… I budućnost bitcoin turizma

Mišljenja se uvelike razlikuju o učinkovitosti kriptovaluta u turističkoj industriji do danas. S jedne strane, početni kripto-prenosnici nastoje iskoristiti jedno od financijskih zbivanja koja najviše razbijaju granice u posljednjih nekoliko desetljeća. S druge strane, skeptici nedostatak stabilnosti cijena navode kao kamen spoticanja za svakodnevnu upotrebu.

Uzmimo u obzir zrakoplovnu industriju. Broj tvrtki koje zapravo prihvaćaju Bitcoin za letove nije značajan. Međutim, postoji nekoliko onih koji preuzimaju rizik i zapravo postoje već dosta godina.

Latvijski prijevoznik airBaltic prihvaća plaćanje kriptovaluta putem Bitpay-a od 2015. godine. CheapAir, platforma za rezervacije sa sjedištem u SAD-u prihvaća kripto od 2013. Prošle godine (2018.) dodali su Bitcoin Cash, Litecoin i Dash na svoj sve veći popis opcija plaćanja.

Platite kripto za svoje omiljene letove na CheapAir

Potrošiti ili HODLiti svoj Bitcoin? To je pitanje.

Turistička industrija predstavlja neke jedinstvene izazove kojima je kripto vrlo pogodan. Univerzalno rješenje za plaćanje zaista ne postoji jer postoji toliko mnogo različitih načina razmjene vrijednosti prilikom prelaska granica. Za sada se čini da će ostati više mogućnosti plaćanja. Krajnje je sumnjivo da će tako ostati još dugo.

Vojska programera hrli na kripto i gladni su ne samo novca, već i novog načina za njegovo programiranje. Skaliranje, brzina, sigurnost: sve su to pitanja na kojima mahnito rade dok razgovaramo. Sada je potrebna samo zdrava doza usvajanja kriptovaluta. Koja je industrija bolja za vođstvo od turizma?

Možda ćete jednog dana čuti priče o avanturističkim obiteljima koje istražuju svijet. Tijekom vožnje zaleđem neotkrivene zemlje čujete razgovor:

Sin: “Tata jesmo li već tamo?”

Otac: “Nema sina, ali stižemo za pet minuta. Možete li molim vas platiti pansion prije nego što stignemo. Vlasnik je rekao da prihvaća samo Bitcoin. “