Poznata po tome što je jedna od četiri velike američke banke, Citigroup je postigao puno od svog osnutka 1998. godine. Služio je kao važan igrač u fiat-baziranom gospodarstvu, ali mogao bi postati jedan od najvećih katalizatora usvajanja kriptografije u bliskoj budućnosti. Da, tvrtka je bila oprezna u pogledu mogućnosti blockchaina i kriptovaluta. Međutim, posljednjih smo godina počeli primjećivati ​​neke promjene s lansiranjem Citi blockchain-a i Citicoin-a.

Istražimo kretanje Citigroupa u blockchain tehnologiji, njezine napore u borbi protiv kriminala povezanih s kriminalom i njezino uspostavljanje strateških partnerstava za blockchain tehnologiju. Pokušat ćemo također shvatiti što bi to moglo značiti za budućnost financijskog sektora u cjelini.

Citi’s Crypto Bans

U veljači 2018, Citibank zabranjena svi njeni američki kupci od korištenja kreditnih kartica za kupnju kriptovaluta. Ni Citi nije bila sama u ovoj akciji. U to su vrijeme slične najave imale i druge velike banke poput JPMorgan Chasea i Bank of America.

U lipnju 2018. Wells Fargo također je uspostavio zabranu. Sa stajališta dna, ovaj potez ima smisla. Svaka banka mora uzeti u obzir da njeni kupci možda neće moći vratiti u fiatu kada kripto cijene padnu.

Iako američki korisnici još uvijek mogu koristiti debitne kartice, kupci s drugih mjesta suočavaju se s još težim ograničenjima. Primjerice, u prvom tromjesečju 2018. Citibank India zabranio je upotrebu kreditnih kartica i debitne kartice za kupnju kriptovalute.

U veljači 2018. Citi je zabranio kupcima kupnju kripto podataka kreditnim karticama.

U veljači 2018. Citi je zabranio kupcima kupnju kripto podataka kreditnim karticama.

Mogući preokret politike?

Unatoč tome što velike tvrtke poput Facebooka ukidaju zabrane na oglase povezane s kriptovalutom, tvrtke u bankarskom sektoru nisu ublažile ograničenja. Iako se politike banke o kupnji kriptopisa nisu promijenile, Citi je napravio nekoliko poteza prema usvajanju blockchaina i kriptovaluta.

Dakle … znači li to mogući preokret kripto politike? Iako bi to moglo biti moguće u budućnosti, to za sada još uvijek izgleda malo vjerojatno.

Projekt Citicoin i Citi Blockchain: Gdje je proizvod?

Vijesti o inicijativi Citi blockchain i projektu Citicoin prvo su objavljene do kraja još u srpnju 2015. Tada je objavljeno da je Citi razvio 3 različita blockchaina i vlastitu kriptovalutu. U to se vrijeme činilo da je ovo obećavajući znak za glavno usvajanje kriptovaluta. Jedino je pitanje što od tada nije bilo puno ažuriranja o projektu.

Napredak tvrtke Citi u izdavanju Citi blockchain proizvoda bio je spor. To je posebno očito kad se uzme u obzir da su mnogi (ako ne i većina) projekti u ovom prostoru pokrenuli ne samo nove digitalne valute već i vlastite javno dostupne blockchaine u manje od godinu dana nakon završetka svojih ICO-a.

Što se tiče financiranja, Citi ima veliku prednost u odnosu na većinu novih projekata. Ima toliko kapitala (71,45 milijardi u 2017.) da ICO nije nužno potreban.

Bljeskalica prema naprijed do 2018. i napokon vidimo obećavajuće znakove da se napori Citija na ovom prostoru možda kreću kroz rane faze prototipa. Međutim, još uvijek postoji nekoliko prepreka za lansiranje proizvoda u ovom prostoru.

Citi se nastavlja rangirati kao jedna od najprofitabilnijih banaka na svijetu.

Citi se nastavlja rangirati kao jedna od najprofitabilnijih banaka na svijetu.

Utjecaj propisa na korporacijsko usvajanje

Citigroup i sve druge velike tvrtke za financijske usluge koje žele biti uspješne u ovom prostoru moraju se pobrinuti da se temeljito pridržavaju postojećih državnih propisa. U prošlosti su banke morale isplatiti stotine milijuna (a ponekad čak i milijardama) u novčanim kaznama za kršenje zakona. U puno slučajeva to se događa kada banka ne ometa aktivnosti pranja novca.

Da, banke su morale platiti te kazne već desetljećima u fiat ekonomiji. Stoga ne iznenađuje da je jedan od najvećih strahova banaka da će, dopuštajući korisnicima slanje i primanje kriptografije, biti teže poštivati ​​AML (politike protiv pranja novca). Ovo pruža jedno moguće objašnjenje zašto su Citi i drugi većinom sporo prihvaćali kripto.

Pozivanje kripto stručnjaka

Iako usklađenost s AML-om predstavlja velik problem za rješavanje, čini se da se Citigroup zapošljava prema budućnosti. Primjerice, u travnju 2018. tvrtka je objavila oglas za posao na LinkedInu za dvije pozicije usmjerene na regulaciju. Tu su bili viši potpredsjednik i viši službenik za suzbijanje pranja novca – novi rizik. Neke su kvalifikacije uključivale “znanje o praćenju kriptovaluta i bitcoina”. Uz to, u oglasu za posao navodi se i „Bitcoin Professional Certification“ (BPC) kao plus za obje uloge.

To bi mogao biti pokušaj da se osigura da Citigroup provodi svoje postojeće kripto zabrane. To bi također moglo značiti da tvrtka pokušava osigurati da vlastite buduće tehnologije plaćanja (trenutno u razvoju) udovoljavaju državnim regulatornim standardima.

U travnju 2018. Citi je objavio LinkedIn oglas za posao tražeći dvije uloge usredotočene na usklađenost s regulatorima blockchaina i kriptovaluta.

U travnju 2018. Citi je objavio LinkedIn oglas za posao tražeći dvije uloge usredotočene na usklađenost s regulatorima blockchaina i kriptovaluta. Od kolovoza 2018., ovo određeno objavljivanje poslova je isteklo.

Strateška partnerstva: Nasdaq / Citi Blockchain, IBM LedgerConnect

U svibnju 2017. god, Nasdaq i Citi najavili su partnerstvo implementirati „rješenje za plaćanje koje omogućuje izravnu obradu plaćanja i automatizira usklađivanje korištenjem raspodijeljene knjige za bilježenje i prijenos uputa za plaćanje“.

Da, Citi transakcije na Nasdaqovom blockchainu čine samo mali dio volumena tržišta komercijalnih transakcija. Ipak, ovo postignuće označilo je značajnu prekretnicu za Citi-jevu stvarnu integraciju blockchaina. Štoviše, ovaj potez koristi objema stranama čineći postupak provjere transakcija bržim i jeftinijim.

U srpnju 2018. objavljeno je da će Citigroup i Barclays biti sudionici probnog rada LedgerConnect, novi IBM blockchain program. Ova je aplikacija osmišljena kako bi bankama dala jednu platformu za bavljenje AML / KYC poštivanjem, kao i upravljanje zalogom zajma.

Iako LedgerConnect obećava s tehnološkog stajališta, banke poput Citia moraju pričekati barem početkom 2019. prije nego što će ga upotrijebiti. To je zato što ga nadzorni odbor koji uključuje nekoliko središnjih banaka i Federalnu banku New Yorka prvo moraju odobriti.

Odluka Citija da stvori vlastita blockchain rješenja i surađuje s drugim tvrtkama koje rade na sličnim tehnologijama mogla bi dovesti do šire raširene stvarne primjene u čitavom nizu usluga.

Zaključak

Važno je razmisliti o blokovima Citi, Citicoin i drugim sličnim projektima etabliranih tvrtki FinTech. Mnogi blockchain projekti pokušavaju poremetiti Citi i druge tradicionalne financijske institucije. Kao što se u prošlosti vidjelo u nekoliko slučajeva, divovske korporacije u raznim industrijama su opale uslijed oklijevanja da prihvate nove poslovne modele i tehnološke inovacije.

Zato bi Citi, kao i druge etablirane tvrtke, trebali nastojati poticati inovacije. Iako je Citi sporo primjenjivao blockchain na veliko, on ima mogućnosti za to. Pitanje je samo pravilnog korištenja njegovih golemih resursa i izgradnje strateških partnerstava kako bi se razvijali s tržišnim promjenama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me