“Blockchain, ali ne i bitcoin”. Rečenica za koju se čini da kasni. Meteorski porast Bitcoina uzrokovao je da Wall Street i velika poduzeća sjednu i primijete klasu underdog imovine. Izraziti bankari poput Jamieja Dimona (JP Morgan Chase) i Lloyda Blankfeina (Goldman Sachs) čini se da se gotovo svaki drugi dan predomisle u vezi s bitcoinima, blockchainom i kriptovalutama. Penjanje na blockchain bandwagon možda nije poželjno, ali sigurno se više ne može zanemariti.

U poslovnom svijetu percepcija je sve. Slijedom toga, tvrtke žure s integracijom “blockchaina” u svoj poslovni model, čak i ako to nije potrebno. Neke tvrtke dionice rastu samo na spomen te riječi. No mogu li privatni blockchaini doista preuzeti javne drage kriptovalute? Obračun se odvija i igrači su postavljeni. Pripremimo se za igru!

U Crvenom kutu crvena zastava

U svibnju ove godine (2018) bivši predsjednik Goldman Sachsa i bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Gary Cohn objasnio je u intervjuu za CNBC:

“Nisam veliki vjernik bitcoina. Vjernik sam blockchain tehnologije. Mislim da ćemo imati globalnu kriptovalutu u nekom trenutku kada je svijet razumije, a ne temelji se na troškovima rudarstva ili troškovima električne energije ili sličnim stvarima. Bit će to lakše razumljiva kriptovaluta. “

Crveni kamp tvrdi da se blagodati tehnologije raspodijeljene knjige (DLT) mogu koristiti na kontroliraniji način. Nekoliko poznatih tvrtki usredotočuje svoje napore na izgradnju blockchain rješenja spremnih za poduzeće.

U crvenom kutu uvodimo vas u Hedera Hashgraph i IBM Hyperledger Fabric:

Hedera Hashgraph

Zahvaljujući njihovim koncentriranim marketinškim naporima, Hashgraph privlači veliku pozornost medija. Dr. Leemon Baird osmislio je okvir Hashgraph-a 2016. i patentirao ga za Swirlds, tvrtku koju je zajedno s Manceom Harmonom osnovao. Swirlds razvija softver za privatne distribuirane programe.

Hedera je njihov najnoviji projekt. Dok se Swirlds fokusira na privatni sektor, Hedera se bori za unosne mogućnosti koje javni blockchains mogu ponuditi.

Upravljanje

Platforma je izgrađena na vrhu zatvorenog modela upravljanja, što znači da do 39 organizacija iz različitih industrija i lokacija širom svijeta upravljat će odlukama o tome kako se razvija kôd i kako se upravlja i distribuira matična kriptovaluta u cijelom sustavu. Neka vrsta decentralizacije samo za organizacije, ako želite.

“Vijeće hašgrafa Hedera osigurat će upravljanje otvorenom, brzom i poštenom decentraliziranom javnom knjigom izgrađenom na algoritmu konsenzusa hešgrafa.”

Hashgraph zapravo ne koristi vašu tipičnu blockchain implementaciju, već zapravo koristi nešto slično usmjerenom acikličkom grafu (DAG) koji se primjenjuje u IOTA-i i Nano-u. Koristi ono što je poznato kao protokol ogovaranja.

Crypto Watercoolerom

U sustavima ogovaranja čvorovi na mreži međusobno nasumično komuniciraju. Kako oni “ogovaraju” svaki čvor će drugom čvoru dati sve informacije koje trenutno ima na mreži, recimo na primjer povijest transakcija. Nakon primanja ovih informacija, ovaj čvor će zauzvrat ogovarati druge čvorove, i tako dalje i tako dalje. Kao rezultat, svi čvorovi postići će konsenzus kako se točne informacije šire mrežom.

Blockchain, ali ne i bitcoin. Snaga protokola ogovaranja u Hashgraphu

Snaga protokola ogovaranja u Hashgraphu

Hedera će prikupljati sredstva za svoj javni blockchain token do 16. kolovoza 2018. Nažalost, to se trenutno odnosi samo na akreditirane investitore. Njihova prodaja tokena slijedi postupak SAFT (Jednostavni sporazum za buduće tokene) koji je u skladu s propisima SEC-a.

Tkanina Hyperledger

Hyperledger je suradnja blockchain tehnologija otvorenog koda od strane nekoliko istaknutih tvrtki u industrijama od financija, bankarstva, opskrbnog lanca, proizvodnje i tako dalje. Fabric je stvoren od jednog od prvih hackathona ove inicijative, a većinu koda dao je IBM koji svoj projekt promovira kao “izgradnju blockchaina otvorenog koda za posao”.

Pristup IBM Hyperledger zauzeo je nešto drugačiji stav stvaranjem plug-n-play blockchain komponenti. Trebate određenu metodu konsenzusa? Samo ga priključite. Ima li vaša tvrtka već uspostavljen sustav za upravljanje identitetima? Samo ga priključite. Pa, to je teorija.

Blockchain, ali ne i bitcoin. Blok lanac Hyperledger u akciji

Blok lanac Hyperledger u akciji

Neki dodatni ključni koncepti tkanine uključuju:

 • Privatne transakcije
 • Povjerljivi ugovori / lančani kod
 • Podaci o potrebi da se zna
 • Modularni konsenzus
 • Skalabilnost
 • Auditivnost i identitet

Možda je najvažnija razlika u tome što Fabric nema dio izvorne kriptovalute koja je uključena u njezin razvoj i ne zahtijeva da funkcionira. Hyperledger Fabric čvrsto stoji u kampu “blockchain, ali ne i bitcoin”!

U Plavom kutku Plava zastava

Oni su prvaci revolucije kriptovaluta i branitelji decentralizacije. Plavi kamp vjeruje da su peer-to-peer mreže budućnost. Blockchains koji omogućuju bilo kome međusobne transakcije bez potrebe za trećom stranom.

U plavom kutu upoznajemo vas s Bitcoinom i Ethereumom:

Bitcoin

Bitcoin je rođen iz financijske krize 2008/9. Satoshi Nakamoto imao je dovoljno sumnjivih bankarskih praksi. Tijekom povijesti vlade i središnje vlasti uništavale su ekonomije neplativim dugovima i neograničenim tiskanjem novca. Još je gore što su se onda obratili građanima da stanu na račun. On / Ona / Oni su vidjeli način da konačno sve to promijene – Bitcoin:

1. Pitanje je povjerenja

Konvencionalni novčani sustavi zahtijevaju da cijelo svoje povjerenje prepustimo trećoj strani:

 • Možemo li vjerovati središnjim bankama da će odgovorno upravljati novčanom masom naših zemalja?
 • Vjerujemo li bankama da će nam omogućiti pristup našem teško stečenom bogatstvu?
 • Hoće li nam vlade dopustiti da obavljamo transakcije s bilo kim koga želimo?

Nažalost, visoko pouzdani sustavi ne rade u najboljem interesu društva. Primjerice, u godinama nakon europske financijske krize 2010/1., Grčka vlada uvela je kontrolu kapitala (nekoliko puta) odsiječujući velike količine novca svojim građanima. Zamislite da cijeli život radite gradeći bogatstvo samo da bi vam rekli da možete povući a najviše 60 € (69 USD) dnevno.

Bitcoin sve to mijenja. Djeluje poput novca u novčaniku, vi ga posjedujete i s njim možete raditi što želite. Budući da globalni bitcoin blockchain provjerava vaše transakcije, ne trebate mu dopuštenje za pristup ili prijenos.

2. Robusna decentralizacija

Stvarna snaga knjige bitcoina leži u njenoj decentraliziranoj prirodi. Ovlasti se delegiraju na svakoga tko želi prihvatiti izazov provjere valjanosti transakcija. Nijedno tijelo ne može stornirati transakcije i / ili promijeniti pravila ako i kada im se to sviđa. Bitcoin je prva valuta koja omogućuje razmjenu vrijednosti preko granica bez brige o velikom bratu!

Evo zanimljivog živog pogleda na bitcoin čvorove širom svijeta.

Blockchain, ali ne i bitcoin. Pogled uživo na globalne bitcoin čvorove

Pogled uživo na globalne bitcoin čvorove

3. Jedan čvor ne može njima vladati svima

I sada smo došli do mesa onoga što čini kripto valutu … pa kripto valutu. Potreban je posao za provjeru valjanosti transakcija u kripto mreži i radnici (čvorovi) će s pravom htjeti biti plaćeni za to. Dizajn, bitcoin mreža nagrađuje one koji pružaju ovu uslugu. To je win-win scenarij, jer se igrači natječu u osiguranju mreže, niti jedno tijelo ne može se razviti da upravlja mrežom.

Budući da je bitcoin prvi pionir blockchain tehnologije, vrijedi imati na umu ove njegove dodatne značajke:

 • Oskudna ponuda – zadržite njezinu vrijednost
 • Open-source – svatko može revidirati, preuzeti i stvoriti alternative
 • Otporan na cenzuru – obavljajte transakcije bez dopuštenja
 • Nepromjenjiv – transakcije se ne mogu stornirati
 • Pseudonim – nije potrebna identifikacija

Za detaljniju raspravu o bitcoinima pogledajte naš detaljni vodič.

Ethereum

Ethereum dodaje tu dodatnu dimenziju fleksibilnosti u prostor kriptovaluta putem rješenja za pametne ugovore. Njegova decentralizirana aplikacijska platforma razlog je zbog kojeg upravo sada vidimo masovni procvat inicijalne ponude novca.

To je također vrlo decentralizirana mreža s velikim brojem čvorova koji štite mrežu. U stvari, prema Ethernodesima, Ethereum blockchain ima otprilike 3x više čvorova kao bitcoin.

Za detaljniju raspravu o Ethereumu pogledajte naš detaljni vodič.

Blockchain, ali ne i Bitcoin: konačni rezultat?

Iako tvrtke poput Hedere i IBM-a guraju naprijed sa svojim blockchain ambicijama, jedno glavno pitanje ostaje bez odgovora. Po čemu se privatni blockchains zapravo razlikuju od postojećih sustava?

Vaša standardna baza podataka o dionicama postoji od 1970-ih, a blockchains nisu ništa drugo do decentralizirane baze podataka. Inovacija leži u decentralizacija mreže, u raspodjeli snage na puno mrežni igrači. Ne samo onima na vrhu piramide. Stoga, bilo tko treba biti u mogućnosti provjeriti valjanost transakcija na mreži.

Stručnjak za bitcoin Andreas Antonopolous sasvim jasno slika ovu sliku:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=r2f0HlaRdgo]

Tada bi se činilo da većini tvrtki zapravo nisu potrebni blockchains jer su istinski blockchains u suprotnosti s ciljevima tradicionalne organizacije.

Hedera tvrdi da gradi javni blockchain, ali tehnologija Hashgraph nije open source i u vlasništvu je korporacije. Kao rezultat toga, kodeks nije otvoren za javni uvid i opet se moramo osloniti na povjerenje u tim i njihova obećanja. Hyperledger Fabric, s druge strane, tvrdi da kriptovaluta niti ne treba. To postavlja pitanje kako se njihov blockchain zapravo može neovisno revidirati.

Ne možete odvojiti blockchain od osnovne valute. Oznaka je ključna za decentralizaciju i pokretanje vrijednosti mreže. Odvajanje tehnologije od osnovne kriptovalute slično je kopiranju sustava koji imamo već gotovo 50 godina.

Igra je mlada i možda još ima vremena da se korporativni blockchains dokažu. Ali zasad barem, “Blockchain, ali ne i bitcoin” čini se jednostavno marketinškim trikom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me