Vlade i tvrtke nastavljaju gledati na blockchain antikorupcijske programe za borbu protiv rastućih zabrinutosti građana. Korupcija je stara koliko i vlada, a globalno je uvijek predstavljala ogroman problem. Sada i građani i vlade nastoje iskoristiti moć blockchain tehnologije kako bi stvorili transparentnija sredstva vladinog procesa.

Skupina Svjetske banke nedavno je objavila a priča koji je naglasio učinke vladine korupcije u zemljama u razvoju. Izvještaj je otkrio kako korupcija nesrazmjerno utječe na najsiromašnije ljude na svijetu. Da bi se veličina ovih pitanja stavila u perspektivu, ne treba gledati dalje od Paragvaja.

Godine političke korupcije poharale su latinoameričku zemlju Paragvaj. Najsiromašniji stanovnici zemlje plaćaju otprilike 12,6 posto svojih prihoda mitom. Ovaj je iznos znatno manji od najbogatijih građana zemlje, koji plaćaju samo oko 6,4 posto.

Visoka cijena korupcije

The OECD, međunarodna savjetodavna skupina za G20, objavio izvještaj u kojem se temeljito ispitala cijena korupcije. Podaci su pokazali da korupcija čini čak 10 posto ukupnih troškova poslovanja na globalnoj razini. Isti izvještaj pokazao je razlike s kojima se suočavaju zemlje u razvoju.

U siromašnijim zemljama korupcija košta oko 25 posto ukupnog prihoda. Tim zemljama nedostaju financijska sredstva i infrastruktura za pravilno provođenje antikorupcijskih zakona. Blockchain tehnologija je jeftina alternativa koja ovim zemljama daje održivu mogućnost da počnu uklanjati korupciju u svojim redovima.

Globalni indeks korupcije putemTransperancy International

Globalni indeks korupcije putem Transperancy International

Blockchain tehnologija pruža transparentniju i učinkovitiju opciju u usporedbi s postojećim postojećim sustavima. Decentralizirana priroda raspodijeljenih knjiga otežava ih hakiranje, izmjenu ili brisanje. Upravo ga te osobine čine idealnim u antikorupcijskim protokolima.

Glasanje

Glasanje je srž zapadnog društva, i iako je ključna komponenta demokracije, održavanje poštenih izbora nije uvijek bilo lako (ili moguće). Sad zamislite izbore na kojima su rezultati bili odmah dostupni. Na ovim izborima svaki se glas dodaje u blockchain i ne može se mijenjati. Rezultati bi bili sigurni i praćeni od strane javnosti.

Nakon godina sumnjivog prebrojavanja glasačkih listića rezultatima, programeri blockchaina zaključili su da je vrijeme da se uključe i pojednostave postupak. The SlijediteMyVote platforma je softver za glasanje putem interneta, koji se može provjeriti s kraja na kraj. Program omogućuje korisnicima da glasaju iz udobnosti vlastitog doma.

Korisnici preuzimaju internetsku glasačku kabinu. Jednom instalirani, glasači sigurno predaju svoje identifikacijske podatke na provjeru. Nakon što potvrdite da ste ono za što se kažete, dobivate pristup kabini za digitalno glasanje. Nakon što ste dali svoj glas, podaci se u blockchain dodaju anonimno. Najbolje je to što se u bilo kojem trenutku možete vratiti i provjeriti je li vaš glas pravilno izbrojan.

Blockchain grupe usredotočene na korupciju

Scenariji slučajeva upotrebe blockchain antikorupcijskih protokola i dalje rastu. Ovaj zahtjev za povećanom integracijom blockchaina doveo je do stvaranja brojnih međunarodnih blockchain grupa. Jedna od najvažnijih od ovih organizacija je Blockchain Trust Accelerator.

Blockchain Trust Accelerator

The Blockchain Trust Accelerator je zajedničko ulaganje između Bitfury Group, Nova Amerika, i Nacionalni demokratski institut. Skupina nastoji riješiti socijalne i političke izazove s kojima se danas suočava naš svijet financirajući pilot programe socijalnih blockchaina. Skupinu čine finansijeri, tehnički stručnjaci, čelnici civilnog društva, savjetnici i poduzetnici.

Blockchain antikorupcijski programi na globalnoj razini

Mnoge zemlje već koriste blockchain tehnologiju u borbi protiv korupcije. Od uklanjanja zabrinutosti za financiranje do praćenja državnih ugovora, blockchain antikorupcijski programi promijenili su igru. Evo nekoliko primjera:

Kanada

U siječnju 2018, Kanadsko Nacionalno vijeće za istraživanje (NRC) započeo dijeljenje informacije o financiranju i bespovratnim sredstvima za istraživanje Program pomoći u industrijskim istraživanjima (NRC IRAP). Podaci su dijeljeni u stvarnom vremenu zahvaljujući upotrebi Ethereuma Catena Blockchain Suite. Programeri su željeli pružiti potpunu transparentnost javnosti.

Ova je strategija pomogla uspostaviti više povjerenja između kanadske vlade i njezinih građana. Kanađani sada imaju mogućnost praćenja potrošnje NRC-a u stvarnom vremenu pomoću ovog programa.

Španjolska

Španjolska je još jedna zemlja koja je pretrpjela velike štete od korumpiranih dužnosnika. 2017. Španjolska rangiran kao jedna od najkorumpiranijih zemalja u EU. Zemlja je vidjela da je njihov premijer odstupio 1. lipnja 2018., nakon što su ga otkrića vezala za korupcijski skandal Gürtel.

Skandal je postao međunarodni naslovi i rezultiralo je odlaskom određenog broja političkih dužnosnika u zatvor, mnoštvom novih zakona protiv korupcije i formiranjem blockchaina i AI istraživačkih grupa. Cilj ovih skupina je stvoriti bolji način za praćenje mita danih stranim dužnosnicima.

U nedavnom intervju, Angel Gurria, glavni tajnik španjolske Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj govorio je o važnosti integriranja transparentnijeg sustava za borbu protiv korupcije. Sustav nadzire plaćanja službenicima i smješta informacije na javni blockchain.

Meksiko

Nije tajna da Meksiko pati od raširene vladine korupcije. A Transparency International izvještaj stavio je Meksiko ispred svih latinoameričkih i karipskih zemalja u pogledu korupcije. Kao što možete zamisliti, korupcija je glavna briga meksičkih građana, od kojih su mnogi umorni od sumnjivih praksi u koje je uključena njihova vlada.

Prepoznavši želju za manje korumpiranom vladom, meksički su političari postali kreativni. Prošlogodišnji predsjednički izbori uključivali su političare koji su osmislili jedinstvene i zanimljive načine za rješavanje ovog problema. Jedan od kandidata za predsjednika zemalja, 39-godišnji Ricardo Anaya, kandidirao se na platformi koja se temelji na blockchainu.

Iako Anaya nije pobijedila na izborima, njegova je poruka o punoj transparentnosti vlade putem blockchaina udarila s mnogim ljudima širom zemlje. Njegov plan bio je svu državnu potrošnju smjestiti na javni blockchain. Na taj način ljudi mogu vidjeti kako njihova vlada troši njihov porezni novac.

Blockchain antikorupcija: put ka boljoj vladi

Možda je nemoguće potpuno eliminirati vladinu korupciju, ali blockchain tehnologija pruža građanima alternativu statusu quo. Niski troškovi postavljanja i sigurnosni dobici čine blockchain antikorupcijske programe mudrim potezom bilo koje vlade. Trebali biste očekivati ​​da ćete tijekom sljedećih mjeseci vidjeti više slučajeva korištenja ove tehnologije protiv korupcije jer ti programi počinju pokazivati ​​rezultate.