Blockchain u medijima i zabavi potencijalno mijenja prirodu digitalnog oglašavanja, ali kako se blockchain može primijeniti na digitalno oglašavanje, medije i zabavu?

Prvo, razotkrijmo uobičajeni mit o marketingu i oglašavanju: da su isti. Oglašavanje se na značajan način razlikuje od marketinga. Marketing obuhvaća cjelokupnu strategiju izgrađenu od mnogih komponenata koje tvrtka koristi kako bi svoj proizvod dobila u kupčeve ruke.

A oglašavanje definira određenu komponentu te strategije za prenošenje poruke tvrtke potencijalnom kupcu. Oglašavanje pretpostavlja da tvrtka prvo mora pronaći potencijalne kupce s kojima će komunicirati, a digitalno oglašavanje živi u internetskom svijetu.

Pogledaj preko ramena

Slijedom toga, digitalno se oglašavanje u velikoj mjeri oslanja na uhođenje internetskih korisnika. Učinkovito oglašavanje cilja ljude koji će najvjerojatnije kupiti proizvod. Stoga oglašivači prikupljaju korisničke podatke kako bi odredili gdje će najučinkovitije rasporediti svoje resurse. Oglašivači prikupljaju što više osobnih podataka i centralizirano ih pohranjuju.

To je slučaj, blockchain u medijima i zabavi koji koristi digitalno oglašavanje u osnovi se kosi sa samom prirodom kriptovaluta temeljenih na blockchain tehnologiji.

Blockchain predstavlja otvorenu knjigu tako da cijeli svijet može pregledavati transakcije, ali identiteti korisnika ostaju skriveni na blockchainu. Korištenjem kriptografije, blockchains sadrže javne ključeve, digitalne potpise i adrese novčanika, ali niti jedan od njih ne identificira korisnika kao Johna Doea, Jane Smith ili bilo koga drugog.

Zašto nas ne mogu samo ostaviti same?

Blockchain cijeni privatnost, a oglašavanje cijeni prikupljanje centraliziranom snagom svih mogućih informacija o potencijalnim kupcima. Blockchain omogućuje korisniku da pobjegne od neumoljivog nadzora svakog mrežnog poteza koji korisnik napravi.

Ako oglašivači znaju identitet Satoshija Nakamota, budite sigurni da će ga nemilosrdno proganjati i pokušati izmamiti dio njegovog Bitcoina iz njegovog novčanika u njihov! Ironija nikad ne uspije, pa bi oglasi za proizvode za privatnost vjerojatno bili najviši u njegovom feedu.

blockchain u medijskoj i zabavnoj slici

Blockchain u medijima i zabavi – znamo što ste radili prošlog ljeta

Istina je da informacije izvan blockchaina pružaju identifikacijske podatke o pojedincima koji posluju na blockchainu, a za Bitcoin mrežu forenzički podaci iz analize prometa daju ove informacije.

Ako Osoba X na IP adresi 123 prodaje namještaj, a Osoba Y na IP adresi 456 šalje Bitcoin osobi X, jednostavno zaključite da je Osoba Y kupila neki namještaj. Provedba zakona koristi ovu metodu za praćenje ilegalnih aktivnosti. (IP adresa definira mjesto vašeg računala na Internetu).

Ljudi mogu zatvoriti špijunku

Znajući to, neke kriptovalute ugrađuju privatnost u svoju blockchain tehnologiju. Na primjer, Monero, Dash i Zcash predstavljaju samo nekoliko novčića za privatnost. Protokoli ovih novčića održavaju anonimnost korisnika.

Privatnost ne pretpostavlja ilegalne aktivnosti, a privatnost možete smatrati osnovnim ljudskim pravom.

Privatnost je nestala s World Wide Weba, ali blockchain se nada da će je vratiti.

blockchain u medijskoj i zabavnoj slici

Kako to oni rade?

Kako vas oglašivači uhode na webu? Neke web stranice zahtijevaju da se registrirate, pa svoje podatke prijavljujete kako biste vidjeli njihove podatke. Web mjesta koriste kolačiće preglednika. Kolačić postoji kao datoteka koju poslužitelj stavlja na vaše računalo za praćenje vaših podataka. Poslužitelj prikuplja vašu IP adresu i identificira vas prema toj adresi na Internetu.

Web stranice vas čak identificiraju putem podataka o sustavu vašeg računala koji se prenose putem preglednika. Na primjer, ako vaš monitor postavi zaslon na 2560 piksela sa 1440 piksela, a vi ste sami među svim korisnicima na web mjestu koji koriste tu razlučivost, te vas informacije identificiraju bez potrebe da znate svoju IP adresu!

Možeš trčati, Jekyll, ali ne možeš Hyde

Uspjehom Googleova poslovnog modela internetsko uhođenje i naknadno oglašavanje definiraju što je web postao. Prije Googlea i interneta, korisnici su softver kupovali za novac, a softver je dolazio u kutijama umotanim u pakete. Alternativno, Googleov poslovni model omogućava ljudima da koriste softver u zamjenu za osobne podatke, a vaši se osobni podaci zatim prodaju oglašivačima.

Na webu, kako se razvijao, niste kupac. Vi ste proizvod.

Postoje li pozitivni slučajevi upotrebe blockchaina u medijima i zabavi pomoću digitalnog oglašavanja? Neki kažu da, ali oni su reklamne organizacije, pa se obratite pažnji emptor.

NYIAX, Blockchain Powered Advertising Exchange

Razvijeno kroz partnerstvo s Nasdaqom, NYIAX pruža razmjenu na kojoj oglašivači i izdavači obavljaju ugovore o oglašavanju. Za ove ugovore koriste blockchain tehnologiju, a to donosi povjerenje i transparentnost koja definira blockchain ovoj razmjeni.

Ali ovaj blockchain postoji između izdavača i oglašivača i nema nikakve veze s odnosom između izdavača i korisnika ili između oglašivača i korisnika. Dakle, ova upotreba tehnologije sudionicima u pozadini jednostavno omogućuje način međusobnog poslovanja. Ova upotreba blockchaina u medijima i zabavi vrlo je mala korist za krajnjeg korisnika.

MadHive, kombinirajući oglašavanje i privatnost s Blockchainom

Slično tome, MadHive nastoji pružiti video oglašivačima proizvode za upravljanje podacima koje pokreće blockchain, a njihov blockchain eliminira posrednike koji prikupljaju i pohranjuju korisničke podatke.

MadHive-ov AI prikuplja ove podatke, čuva osobne podatke o identitetu korisnika privatnim i omogućava oglašivačima da dođu do tih potencijalnih kupaca, a da nikad ne znaju njihove privatne podatke.

Europska unija nedavno je provela Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR). GDPR jača prava na privatnost korisnika. Dakle, dok vlade provode nove zakone i propise koji štite privatnost potrošača, MadHiveov pristup korištenju blockchaina u medijima i zabavi može se pokazati posebno korisnim.

blockchain u medijskoj i zabavnoj slici

Neke posljednje misli

Očevi osnivači zalagali su se za život, slobodu i potragu za srećom kao osnovnim ljudskim pravima; a bez privatnosti sloboda propada, a sreća isparava.

Samuel Warren i sudac Vrhovnog suda Louis Brandeis objavili su “Pravo na privatnost” u Harvard Law Review 15. prosinca 1890. Oni su zagovarali da pojedinci imaju pravo na privatnost; i zanimljivo, istaknuli su da je moderna tehnologija pridonijela gubitku privatnosti. Moderna tehnologija tog dana činila je fotografiju i novine s širokim tiražom.

Web se razvio u instrument koji uništava privatnost. Blockchain tehnologija nastoji zaštititi privatnost pojedinca i time blockchain pokušava vratiti prava pojedincu koja su preuzela centralizirana tijela.

Vrijeme će pokazati hoće li privatnost blockchaina u medijima i zabavi i invazivna priroda digitalnog oglašavanja pronaći učinkovita područja međusobne suradnje i kompatibilnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me