Blockchain dronovi postavljeni su da nastave pomahnitali tempo automatizacije koja se odvija širom svijeta. Nerijetko se mogu vidjeti neobični snimci egzotičnih pejzaža iznad glave koje je omogućio novi val dronova koji su pogodili tržište, ali gdje blockchain dolazi i kako tvrtke koje integriraju ove dvije tehnologije utječu na društva budućnosti?

Dostava dronova

Kronično

Najočitije rješenje kojem mnogi čitatelji gravitiraju je dostava paketa od vrata do vrata. U 2016. Chronicled (sada TrustedIoTAlliance) dizajnirao i razvio prototip usluge isporuke dronova. Glavni problem usluga isporuke dronova je stvaranje pouzdanog pristupa kada bespilotnoj letjelici treba ulaz na sigurno mjesto poput kuće ili skladišta.

Da bi se to postiglo, dron se može povezati s čitačem čipova na pristupnoj točki povezanoj s IoT-om (Internet of Things) poput vrata ili prozora. Nakon što čitač čipova potvrdi identitet na blockchainu, dron ulazi i isporuka se može dovršiti. Pogledajte prototip u akciji ovdje:

Dorado

Dorado je još jedna blockchain tvrtka koja želi poremetiti industriju isporuke na zahtjev od 215 milijardi dolara. Osnivači potječu iz poduzeća s dostavom hrane. U konačnici, tim se nada da će pomoći kupcima isporučiti gotovo sve što dron može nositi. Dorado je pokrenuo ICO u svibnju 2018. i prikupio oko 21 milijun dolara za financiranje ideje.

Amazon

Unatoč velikom broju projekata koji ambiciozno lansiraju vlastita rješenja za isporuku dronova, preuzimanje kralja isporuke neće biti lako. Amazon Air Prime je u razvoju od 2013. godine, a Jeff Bezos već ima zdravo vodstvo na tom polju. Također ima sredstava za pokretanje vlastite kriptovalute ako drugi projekti počnu preuzimati vodstvo. Ipak, još nema riječi o tome planira li najbogatiji čovjek na svijetu integrirati blockchain u svoje buduće planove isporuke.

Amazon Prime Air ima prednost u isporuci dronova, ali hoće li sadržavati blockchain?

Amazon Prime Air ima prednost u isporuci dronova, ali hoće li sadržavati blockchain?

Sigurnost

Još jedan logičan slučaj gdje dronovi imaju najviše smisla je u sigurnosnoj industriji. Dronovi mogu stvoriti sljedeću razinu usluga mobilnih kamera koje štite vrlo osjetljive lokacije. Alternativno, oni mogu djelovati kao sljedeća generacija robotskih tjelohranitelja. Ti su slučajevi donekle upitni za blockchain integraciju. Incident prošle godine u zračnoj luci Gatwick naglašava kako bi se to moglo promijeniti.

U prosincu (2018) tisuće letovi su bili prizemljeni na prometnom britanskom aerodromu kad su dronovi uočeni u blizini komercijalnih pista. Osnovano je preko 1.000 letova što je utjecalo na planove putovanja oko 140.000 ljudi, stvarajući kaos u tom procesu. Vlasti su se bojale mogućnosti terorističkih aktivnosti, iako nisu zabilježeni veći incidenti. Drama je rezultirala gubitkom od 15 milijuna funti (19 milijuna dolara) za samo jednog od zračnih prijevoznika, EasyJet.

Još nije utvrđena nijedna osumnjičena osoba u incidentu u Gatwicku, što naglašava potrebu za odgovarajućim praćenjem bespilotnih letjelica u budućnosti. Moguće rješenje moglo bi doći od IBM-a koji je predao datoteku patent u 2017. iznoseći kako bi se blockchain mogao integrirati s bespilotnim letjelicama (UAV). Prema programerima u tvrtki, odobreni blockchain mogao bi povećati vrijeme blokade mreže i pružiti kontrolorima zračnog prostora podatke o UAV-ima i operaterima.

Konzervacija

Možda je najuzbudljivije područje u kojem blockchain dronovi mogu napraviti stvarnu razliku u očuvanju. Nacionalni parkovi zapošljavaju dronove za borbu protiv krivolova u mnogim dijelovima Afrike. Nacionalni parkovi očito nisu zabranjeni za upotrebu javnih dronova. Međutim, dronovi su dopušteni u drugim područjima, a jedna tvrtka nastoji iskoristiti globalni rast osobnih dronova.

Lebdjeti, tvrtka iz Australije želi sakupljati zračne fotografije kako bi poboljšala industrije poput pametne poljoprivrede, urbanog planiranja, pomoći u katastrofama i upravljanja prirodnim resursima. Korisnici se tradicionalno oslanjaju na globalne tvrtke poput Googlea kako bi im pružili tehnologiju mapiranja. Amir Farhand, izvršni direktor tvrtke Soar, vjeruje da su dani statičkog mapiranja prošli i da će javnost pružiti novi skup mogućnosti dinamičkog super mapiranja. Svi će ti podaci ležati na blockchainu, a kreatori će biti dodijeljeni i nadoknađeni za doprinos sustavu.

Izazovi

Natječući se za Nebo

Jedan ili dva drona na nebu možda neće predstavljati problem. Ali kad se stotine natječu za isti zračni prostor, sigurno će biti nekih problema. Što čini javni zračni prostor? Mogu li dronovi letjeti nad tuđim kućama ili bi se trebali držati cesta? Kako će tvrtke izbjeći sudare u zraku? Hoće li se čovječanstvo suočiti s novom vrstom onečišćenja zraka?

Tvrtke će se morati pozabaviti tim i drugim problemima ako dronovi postaju uobičajena značajka našeg neba. Projekti će morati usko surađivati ​​s organizacijama lokalnih vlasti, regulatorima i, naravno, širokom javnošću. U suprotnom, mogu se samo zakačiti kako tone novac u uzvišene pita-u-nebu, a ne u bespilotne ideale.

Kršenje privatnosti

Do sada bi trebalo biti očito da bi dronovi mogli predstavljati ozbiljnu prijetnju privatnosti. Da bi se to spriječilo, javni blockchains umjesto privatnih (kao što IBM predlaže) mogu biti odgovor. Ako šira javnost ima pristup blockchainu registra dronova, moći će provjeriti valjanost ili odbiti sve dronove koji uđu u njihova susjedstva. To se, naravno, prije svega oslanja na dronove koji prenose javni signal.

Jesu li Blockchain dronovi budućnost?

Na ovo je posebno teško odgovoriti. Tehnologija je mač s dvije oštrice. S jedne strane, donosi nove nove zanimljive mogućnosti, a s druge dodaje čitav niz novih problema. Određene primjene poput kapi za hitne medicinske mjere i kampanja protiv krivolova, situacije su u kojima su prednosti odmah vidljive.

Naročito bi udaljena mjesta mogla zabilježiti najveći rast zbog ograničenog utjecaja na njima. Uvođenje dronova u visoko naseljena urbana područja potpuno je druga priča. Ako se bilo što, društvo možda treba osloniti na blockchain rješenja kako bi ove visoke leteće robote držalo pod nadzorom.