Blockchains olakšavaju osiguravanje, praćenje i razmjenu resursa. Kod Bitcoina je taj resurs valuta. Međutim, izvan kriptovaluta, blockchain protokoli su spremni poremetiti brojne industrije u kojima su certifikacija i razmjena važni. Nedavno smo na Coin Central obrađivali blockchain umjetnost, blockchain poljoprivredu i tvrtke temeljene na blockchainu. Blockchain energetska mreža još je jedna ideja koja će promijeniti naše razmišljanje o korištenju i plaćanju električne energije.

Trenutni model

elektroenergetska mrežaElektrična energija napaja većinu tehnologije koju imamo u svom životu i neprestano se vrti našim domovima i radnim mjestima. Međutim, trenutni model isporuke električne energije je spor, glomazan i zastario.

Rijetko energetske tvrtke ažuriraju račun za komunalne usluge u stvarnom vremenu. Svakog mjeseca može biti zbunjujuće dešifrirati račun koji primate. Uz to, rijetko postoje kvarovi koliko ste energije potrošili dnevno ili odakle potječe ukupan iznos računa.

Trenutni model postaje još teži za navigaciju ako želite usporediti cijene različitih dobavljača energije. U stvari, mnogi potrošači imaju samo jednu mogućnost gdje kupuju električnu energiju. Štoviše, ako želite kupiti energiju koja se generira iz obnovljivih izvora, pronalazak i potvrda izvora vaše električne energije može biti izazov.

Stavljanje energije na Blockchain

Blockchain energetska mreža mogla bi riješiti mnoge od ovih izazova. Prvi korak bio bi praćenje proizvodnje i potrošnje energije na blockchainu. Ideja je unijeti podatke o energiji u javnu knjigu kako bi izvor i odredište svih energetskih transakcija bili transparentniji.

Na primjer, elektrana bi mogla ažurirati blockchain s unosom podataka o količini električne energije koju su proizveli od zadnjeg bloka. Ta količina energije tada bi mogla biti djeljiva među potrošačima. Osim toga, potrošači bi mogli licitirati za nju, stvarajući dinamične cijene električne energije. Ako, na primjer, elektrana prekomjerno proizvodi noću, energetska mreža blockchain-a omogućila bi svima da vide koliko električne energije ostaje neiskorišteno u mreži. Posljedično tome, tržišna cijena energije noću bila bi niža nego danju.

Tržište energije

Stvaranjem tržišta za energiju mogli biste nadahnuti neustrašivog poduzetnika za proizvodnju proizvoda noću, kada su dinamične cijene energije jeftinije. Ili, to može potaknuti potrošače da ulažu u baterije, kupujući jeftinu energiju noću i smanjujući potrošnju mreže tijekom dana.

Cool stvar u vezi s ovom idejom o energetskom tržištu je da je to win-win. Elektroprivreda se tijekom dana ne suočava sa istim naponom visoke proizvodnje. Također ne troše toliko energije noću. Umjesto toga, takav bi sustav tijekom vremena izjednačio ukupna energetska opterećenja.

Otvoreno tržište na blockchain energetskoj mreži također bi potaknulo konkurenciju. Trenutno neke energetske tvrtke imaju potpunu dominaciju na tržištu nad zemljopisnim područjem. Kako se troškovi proizvodnje energije putem sunca i vjetra nastavljaju smanjivati, možda ćete vidjeti nove male dobavljače energije kako ulaze na tržište. Zapravo, mala solarna energija znači da bi pojedinci mogli postaviti solarni niz i prodavati električnu energiju izravno svojim susjedima na blockchain tržištu. Ova vrsta mikro mreža temeljena na blockchainu već se testira u Brooklynu u državi New York. Tamo susjedi međusobno prodaju solarnu energiju sa svojih krovova.

Kupnja obnovljivih izvora

Mnogi potrošači i korporacije žele biti društveno odgovorni za vrstu energije koju koriste. Međutim, kad elektroni uđu u dalekovod, oni se više ne mogu razlikovati – bez obzira dolaze li iz solarnog polja ili iz pogona za ugljen.

Kako bi riješio ovaj problem, EPA je stvorila sustav za certificiranje obnovljivih izvora energije (REC). Međutim, sustav je često zbunjujući i težak za upotrebu. Davatelj obnovljivih izvora energije mora stvoriti proračunsku tablicu podataka o energiji koju su proizveli. Zatim tu proračunsku tablicu šalju ovjeravajućoj agenciji koja pregledava informacije. Ako je agencija zadovoljna, šalju REC-ove energetskoj tvrtki. Tvrtka tada može prodati te REC-ove drugim tvrtkama i potrošačima kao dokaz da koriste zelenu energiju. Cijeli ovaj postupak može trajati 6 do 8 tjedana.

S blockchain energetskom mrežom pitanje certificiranja moglo bi se odmah riješiti. Solarni nizovi, vjetroagregati i hidroelektrane mogli bi imati mjerače energije koji u stvarnom vremenu zapisuju izravno u energetsku mrežu blockchaina. Sve što pišu ta brojila moglo bi se označiti certifikatom da je riječ o obnovljivoj energiji. Slijedom toga, proizvođač energije mogao bi odmah prodati energiju i certifikat. Rezultat su smanjeni režijski troškovi i prijevare na tržištu obnovljivih izvora energije.

Upravljanje mrežom pametnih ugovora

Još jedna prednost blockchain energetske mreže je pametno upravljanje ugovorima. Jednom kada premjestite proizvodnju i potrošnju energije u decentraliziranu knjigu, potrošači bi mogli plaćati proizvođačima energije u stvarnom vremenu. Isplate bi se mogle koordinirati putem pametnih ugovora gdje se svaki kilovat odmah potvrdi i plati.

Komunalne tvrtke imale bi dosljedan prihod koji je proporcionalan njihovoj proizvodnji električne energije u određenom trenutku. Međutim, potrošači bi također mogli prijeći između opskrbljivača energijom ako im se na tržištu ponudi bolja ponuda. Umjesto da svakog mjeseca od istog komunalnog poduzeća primate račun, električnu energiju možete kupiti kao uslugu po principu “plati-kreni”..

Prijelaz na Blockchain energetsku mrežu

Ovo neće biti brz ili lak prijelaz za energetske tvrtke. Međutim, koristi bi mogle biti ogromne. Rezultat je smanjeno općenito i praćenje stanja mreže u stvarnom vremenu. Uz to, potrošači bi mogli imati koristi od povećane konkurencije i dinamičnih cijena. Naša energetska mreža već je na vrhuncu velike promjene s padom cijene solarne energije i rastućom prevalencijom baterija u potrošačkim domovima. Blockchain bi mogao igrati ključnu ulogu u upravljanju složenijom energetskom mrežom budućnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me