Blockchain i industrija osiguranja

Blockchain i industrija osiguranja pokazuju kompatibilnost na takav način da možete očekivati ​​da će blockchain značajno izmijeniti način poslovanja osiguravajućih društava. Toliko govori i tvorac Ethereuma Vitalik Buterin. U an intervju sa Simonom Phippsom iz KPMG China 27. studenog 2016. Buterin navodi:

“Mislim da je osiguranje zapravo jedno od onih područja u financijama koje bi se moglo relativno lako primijeniti na blockchaine. Mislim da je razlog taj što je to područje u kojem se u osnovi radi samo o financijama i podacima. Tako prilično jednostavni gradivni blokovi i mislim da su podaci prilično slobodno dostupni još od Interneta. A financijska strana, znate, postaje sve dostupnija, posebno s ulaskom blockchain tehnologije. Dakle, postoji prilično prirodna kombinacija i mislim da vidimo da obje pojedinačne tvrtke počinju razvijati neke programe poput onih poput osiguranja leta piloti, bez ikakve igre riječi, i poput nekih prilično velikih osiguravajućih društava koja se samo zanimaju za tehnologiju, samo umačući nogama. “

Vitalik također izjavio je svoju podršku na Twitteru za razvoj blockchaina u obradi osiguranja.

Da, savjetnik sam vlažnog povjerenja. Ne, nemam žetone. Ne, moj interes za decentraliziranim osiguranjem NE SMIJU tumačiti ….

– Vitalik koji ne daje eter (@VitalikButerin) 8. listopada 2017

Povijest osiguranja

U drevnoj Kini trgovci su se nadoknađivali gubitkom distribucijom tereta na više plovila. Dakle, ako je jedno plovilo potonulo, ostatak pošiljke je ostao siguran. Ovdje već vidimo vrijednost decentralizacije u osiguranju.

Opasnost na moru

Povjesničari često ističu podrijetlo modernog osiguranja u zapadnoj kulturi u londonskoj kavani krajem 1680-ih. Edward Lloyd otvorio je Lloyd’s Coffee House u to vrijeme u Tower Streetu u Londonu, a to je pružalo mjesto okupljanja vlasnika brodova, trgovaca i pomoraca.

Industrija osiguranja izrasla je iz dogovora sklopljenih radi širenja rizika među više strana i klađenja na povoljan ishod trgovačkog putovanja. Edward Lloyd osnovao je londonski Lloyd’s kao rezultat uspjeha u ovom poslu.

Ovi počeci pokazuju osiguranje kao katalizator za razvoj poslovanja. Bez osiguranja neka uspješna putovanja nikad ne bi započela. Razmotrite razvoj nove tehnologije kao suvremeni ekvivalent.

Kockarske šanse

Tada je 1654. godine matematičar Blaise Pascal kontaktirao francuskog matematičara Pierrea de Fermata. Zajedno su razvili teoriju vjerojatnosti. Teorija vjerojatnosti osiguravateljima daje rigorozan alat za izračunavanje iznosa rizika koji je uključen u određeni pothvat. Pascalov rad pružio je osnovu za prve aktuarske tablice, i ovaj pristup i danas koristi industrija osiguranja.

Dakle, u povijesti osiguranja jasno vidimo značajna područja na kojima se blockchain i industrija osiguranja podudaraju. Decentralizacija širi rizik. A matematika pruža pametne ugovore za osnovu transakcija.

Prednosti blockchaina za industriju osiguranja

Povjerenje

Diljem svijeta povjerenje opada u uspostavljene moći, bilo da se radi o vladama ili poslovima. The 2017. Edelmanov povjerljivi barometar dokumentira ovaj pad. Blockchain tehnologija u svojoj osnovi stvara sustav povjerenja bez obzira vjeruju li strane uključene u transakciju jedna drugoj ili ne.

Istaknuti barometar povjerenja financijskih usluga Edelman

Istaknuti barometar povjerenja financijskih usluga Edelman

Transparentnost

Samo u Sjedinjenim Državama, okolo 7,4 milijarde američkih dolara ostaje nenaplaćeno kroz životno osiguranje u kojem su ljudi umrli, ali njihova sredstva propadaju kroz pukotine. Blockchain tehnologija i pametni ugovori prisiljavaju na plaćanje, a podaci o transakcijama otvoreno se pojavljuju na blockchainu.

Učinkovitost

Kao etablirana industrija, osiguravajuće tvrtke koriste glavne sustave, zastarjelu tehnologiju baza podataka i nekompatibilne sustave koji imaju velike poteškoće u međusobnoj komunikaciji. Podaci na blockchainu ublažavaju ove probleme. Ekonomije u usponu poput one u Aziji predstavljaju mogućnosti za istraživanje novih sustava temeljenih na blockchainu jer ta gospodarstva postoje bez uspostavljenih i zastarjelih sustava.

Nepromjenjivi zapis istine

Osiguranje ovisi o ispravnom poznavanju činjenica. Kada osiguravate dragocjenosti, osiguravajuće društvo mora znati stanje tih dragocjenosti, njihovo mjesto i čak jednostavne dokaze o njihovom postojanju. Blockchain pruža nepromjenjiv zapis istine sposoban pohraniti sve ove podatke i pratiti svaku promjenu vlasništva.

Transakcije

Industrija osiguranja u osnovi preuzima ugovorne obveze između stranaka. Jedna stranka plaća drugu, a okolnosti obvezuju drugu da plaća kada uvjeti udovoljavaju odgovarajućim kriterijima. Blockchain tehnologija pruža sustav za poštovanje ugovora i učinkovito izvršenje plaćanja.

Sprečavanje prijevare

Kao nepromjenjivi zapis istine, blockchainove mogućnosti uključuju sposobnost smanjenja prijevara. Transakcije na blockchainu pružaju informacije relevantne za otkrivanje sumnjivih zahtjeva i sumnjivih osoba.

Revizija

Transparentnost blockchain tehnologije omogućuje poboljšanu reviziju. Blockchain pruža spreman pristup kriterijima koji se koriste za utvrđivanje cijene premija i kako su se ti kriteriji mijenjali tijekom različitih vremenskih okvira. Slijedom toga, dokazivanje poštivanja vladinih propisa postaje jednostavnije.

Inicijativa za industriju osiguranja Blockchain (B3i)

The Inicijativa za industriju osiguranja u bloku (B3i) osnovana u Europi krajem 2016. B3i predstavlja kolektiv osiguravajućih društava koji surađuju u istraživanju mogućnosti blockchaina i industrije osiguranja. Nakon uspješnih prvih nekoliko godina, B3i Services AG osnovana je u Zürichu u ožujku 2018. Kao vlastita organizacija, B3i Services AG nastoji razviti i testirati komercijalna blockchain rješenja za osiguranje.

Organizacija je objavila prototip blockchaina za imovinsku katastrofu zbog viška ugovora o reosiguranju kao svoj prvi proizvod. Pružajući najjednostavniji oblik ugovora o osiguranju, ovo je također otvorilo put zajedničkim standardima da djeluju naprijed.

blockchain i slika industrije osiguranja

B3i istražuje načine na koje industrija osiguranja može imati koristi od blockchain tehnologije.

Završne misli

Blockchain i industrija osiguranja pružaju bezbroj mogućnosti. Blockchain transparentnost i obrada transakcija pružaju i kupcima i dobavljačima bolje podatke i povjerenje. Poboljšana učinkovitost postojeće industrije pruža samo jedan put naprijed. Aspekti blockchain tehnologije izlažu nove načine razmišljanja o samom poslu. Industrija osiguranja izrasla je iz potrebe za smanjenjem rizika, a to je postigla širenjem rizika na više strana. Slijedom toga, opasnosti od pomorske trgovine pokrenule su modernu zapadnu industriju osiguranja koju danas poznajemo.

U decentralizaciji blockchaina možete vidjeti mogućnost širenja rizika na više strana na nove načine. Blockchain omogućuje ljudima da osiguraju pothvate na način sličan crowdfundingu. I dok troškovi opsega zastarjelih sustava ograničavaju uspostavljena osiguravajuća društva, blockchain omogućuje mikrofinanciranje. Stoga se čeka pronalazak dobiti od manjih pothvata koji bi obično letjeli ispod radara postojeće industrije.

Postoji hrabar novi svijet mogućnosti za one koji žele isploviti u avanturu nove industrije osiguranja.