Lanac opskrbe i logistika su industrije koje trebaju stvarne promjene. Blockchain pokretanja nastavila su se pojavljivati ​​tijekom posljednjih nekoliko godina kako bi izazvala postojeće tvrtke s njihovom uglavnom neučinkovitom logističkom praksom. Kriptovalutni projekti poput VeChain Thor i Waltonchain vode ovu inicijativu blockchain logistike. VeChain želi iskoristiti već dvogodišnje vodstvo u blockchain logističkom prostoru.

Kao rezultat toga, postojeće se kompanije trude uskočiti u blockchain vlak (kao što je to bilo prije) prije nego što ovi konkurenti dobiju previše prednosti. Mnogi u industriji vjeruju da ove stare i stajaće sustave treba popraviti radi sigurnosti, jednostavnosti i dobrog, samo dobre stare uštede troškova.

Da biste dobili ideju o tipičnom zastarjelom logističkom procesu, pogledajte sljedeći video:

Ne brinite, ako vas je ovo zbunjivalo, niste bili jedini! Unesite blockchain, priliku da tehnologija zaista pojednostavi dugotrajne procese poput ovog. No, je li potencijal blockchain logistike sve na čemu je ispucan? Istražimo malo.

Industrije u fluksu

Brojne etablirane tvrtke već su izrazile interes za korištenjem blockchain tehnologije za poboljšanje svojih zastarjelih procesa lanca opskrbe. Divovi iz General Electric do De Beers i Samsung trenutno imaju blockchain projekte u razvoju.

Industrije od isporuke do dijamanata do hrane i elektronike sve su mete poremećaja u blockchainu. Tehnologija kuca na vrata i usvajanje je vrlo često razlika između ostajanja relevantnim ili zaostajanja. Evo nekoliko logističkih industrija koje umaču prstima u blockchain vodama:

Blockchain logistika dostava

U ožujku (2018.) GE Transportation najavio da će se pridružiti Blockchain in Transport Allianceu. BiTA je trgovačko udruženje za blockchain obrazovanje i standarde u transportnoj i logističkoj industriji. Monica Caldas, direktorica informiranja za GE Transportation, imala je ovo reći o suradnji:

“Kao tvrtka definirali smo što znači biti digitalni lider u industriji – te tehnologije najprije primjenjujemo interno kako bismo potaknuli produktivnost, a zatim primjenjujemo ta učenja u korist naših kupaca”

GE Transport isporučuje opremu i usluge za željeznicu, rudarstvo, pomorstvo, stacionarnu industriju i industriju bušenja. Planiraju pomoći BiTA-i u razvoju blockchain okvira za otpremu industrije.

Droga Farmaceutski

Procjenjuje se da farmaceutska industrija godišnje gubi 30 milijardi dolara zbog lažnih lijekova. Blockchain ima potencijal za borbu protiv krivotvorenih lijekova preciznim praćenjem imovine dok se kreće kroz logistički lanac. Svakako, nepromjenjiva knjiga koju koriste tvrtke u prostoru pružila bi bolji stupanj transparentnosti i sljedivosti.

Blockchain logistika Hrana

Jedna od glavnih blagodati blockchaina u prehrambenoj industriji je pronalazak izvora onečišćene hrane. 2018. Vidio je proboj Listerije u niz zemalja širom svijeta. U nedavnom incidentu u Europi u kojem je smrtno stradalo 11 osoba, UK Food Standards Agency pronašla je kontaminaciju u pogonu u Mađarskoj. Međutim, izvor onečišćenja ostaje nejasan.

Sustav zasnovan na blockchainu mogao je potencijalno izbjeći takav incident. Čini se da tehnologija za kriptovalute postavlja letvicu visoko i ima za cilj da vas zaštiti po jedan zalogaj.

Blockchain logistika Dijamant

U svibnju (2018.), dijamantna korporacija De Beers uspješno pratili svoje prve dijamante kroz lanac opskrbe od rudnika do maloprodaje. Blockchain platforma nazvana Tracr pratila je 100 dijamanata dok su se premještali od mog do rezača, polirača i na kraju do draguljara. De Beers planira pokrenuti platformu krajem 2018. godine i tvrdi da će biti otvorena za industriju dijamanata.

Tvrtka ima prilično negativnu reputaciju zbog monopola na tržištu dijamanta koji je držala do 21. stoljeća. De Beers se nada da će Tracr pružiti potrošačima određenu udobnost da su dijamanti koje kupuju prirodni i bez sukoba.

Elektronika Elektronika

A u Aziji, elektronički div Samsung razmatra blockchain rješenja za praćenje globalnih isporuka. Najistaknutiji svjetski proizvođač pametnih telefona i poluvodiča predviđa da bi kripto tehnologija mogla uštedjeti koliko god 20% svih troškova dostave. Uz to, učinkovit blockchain sustav mogao bi pomoći tvrtki da drastično smanji vrijeme potrebno za isporuku robe nakon lansiranja proizvoda.

Neke od pogodnosti

Smanjena papirologija

U globaliziranom svijetu dobavljači, brodari, brokeri i drugi logistički stručnjaci moraju koristiti različite sustave tijekom cijelog transportnog procesa. Mnogi od ovih sustava još uvijek zahtijevaju potpisivanje, slanje i arhiviranje velikih količina papira i na više različitih lokacija širom svijeta.

Blockchain logistika mogla bi pojednostaviti ovaj postupak unutar jednog sustava (ili nekoliko manjih sustava) koji bilježi i prati imovinu dok se kreće kroz lanac. I to sve bez potrebe za velikim količinama nepotrebnih papira.

Blockchain logistika

Blockchain u pomoć!

Nedavno je konzorcij nekoliko organizacija, uključujući AB InBev, Naglasak, Kuehne & Nagel kao i drugi testirao blockchain rješenje u industriji pomorskog brodarstva. Korištene su stvarne pošiljke i grupa je zaključila da blockchain pomorska rješenja smanjuju potrebu za tiskanim otpremnim dokumentima do 80%. Kao rezultat, takve vrste uštede doista bi smanjile naš utjecaj na okoliš.

Praćenje povijesti izvedbe dobavljača

Tvrtke će moći pratiti prošlu povijest dobavljača i prijevoznika njihove robe, što uključuje stvari poput pravovremenog preuzimanja i isporuke pošiljki. Ovakav sustav odgovornosti trebao bi održavati razinu usluge visokom, a kupci na svim točkama opskrbnog lanca sretni jer se dobavljači i prijevoznici natječu za dobru razinu usluge.

Nadgledajte kapacitet tereta u stvarnom vremenu

U prometnim prometnim sektorima poput prijevoza tereta, teretni kapacitet može se mijenjati po satu. Praćenje ovih promjena i slanje novo dostupnih resursa na potrebna područja samo će dugoročno povećati produktivnost.

Dodatne pogodnosti

Ovdje smo istražili samo 3 značajne prednosti koje bi blockchain mogao donijeti na stol. Neke druge zanimljive značajke uključuju:

  • Pojednostavljeno podmirivanje plaćanja
  • Otkrivanje prijevare
  • Primjene pametnih ugovora

Potencijalna pitanja

Taktika marketinga u industriji

Blockchain je modna riječ koju brojne tvrtke trenutno bacaju prilično nehajno. Iako zasigurno puno obećava industriji, prvo moramo vidjeti neke stvarne programe koji iskorištavaju blockchain tehnologiju.

Raširena je poslovna praksa (ne samo u logistici) za tvrtke da promoviraju svoju upotrebu blockchaina na društvenim mrežama i drugim marketinškim kanalima. Neke su tvrtke otišle toliko daleko da su se plasirale blockchain u njihovo ime najvjerojatnije kao marketinški trik za povećanje cijene njihove dionice.

Blockchain logistika

Cijena internetske dionice Plc skoči nakon što svom imenu doda blockchain

Povjerenje je i dalje problem

Mnogo predloženih koristi u logistici izgrađeno je oko ideje RFID (ID radio frekvencije) i drugi oblici praćenja. S ovim pristupom postoji nekoliko vrlo ozbiljnih problema:

  • Praćenje proizvoda
  • Privatnost

Kako spriječiti zaposlenika da pogreškom postavi oznaku? Nadalje, kako spriječiti nesretnog ili zlonamjernog zaposlenika / rukovoditelja da na prijevaru postavi oznaku? Ili zamjenu oznake u prikladnom trenutku negdje u lancu opskrbe. Ta slabost tehnički ne leži u blockchainu. Slaba točka, kao i obično, leži na ljudima.

Blockchain logistika

RFID oznaka koja se koristi u vrećici kave. Fotografija ljubaznošću Jamesa Bowea

Tvrtke mogu odlučiti integrirati čipove sigurno u proizvode kako bi spriječile da ih nepoznati igrači petljaju. Ali ako se to onda dobro dogodi, postavlja se pitanje privatnosti.

To je klasična situacija ulova 22. Ako se oznake previše lako uklanjaju tijekom transporta, možemo li zaista vjerovati njihovoj sigurnosti i autentičnosti? Ako se oznake ne uklone, znači li to da će tvrtke putem svojih proizvoda moći pratiti naša kretanja? Možete vidjeti kako se ovo pitanje ne bi svidjelo široj javnosti i zasigurno nekoliko regulatora.

Tko razvija sustav?

Napokon, unatoč tvrdnjama o decentralizaciji, moramo važno pitati koja tvrtka dobiva razvoj logističkog bloka? Hoće li tvrtka s najviše resursa ili programera preuzeti vodstvo? Hoće li se programeri nalaziti na jednom mjestu ili će surađivati ​​na međunarodnoj razini? Robusni blockchains poput bitcoina djeluju upravo zato što snaga nije koncentrirana u rukama nekolicine. Možemo li zaista pouzdati se u blockchain u kojem jedan ili dva rukovoditelja u velikim tvrtkama donose sve odluke?

Konačne misli: Blockchain logistika

Velik dio predložene “inovacije” prema blockchain tehnologiji predvode velike etablirane korporacije s visoko centraliziranom strukturom. Teško je vjerojatno da će tvrtke poput General Electric, De Beers ili Pfizer htjeti dobrovoljno decentralizirati svoje mreže. To bi vjerojatno naškodilo njihovoj dobiti. Stvorili su moćne korporacije upravo zato što dominantne poslovne prakse stvaraju najveći profit.

Nažalost, to se u velikoj mjeri kosi sa samom definicijom blockchaina. Vizija Satoshi Nakamoto za Bitcoin bila je otvorena, distribuirana, decentralizirana mreža koja je bila široko dostupna svim korisnicima mreže. Dopuštene raspodijeljene knjige, kako se kaže, mogu biti od velike vrijednosti za ove tvrtke. Porota još uvijek nije odlučila hoće li otvorene knjige.

Nedostatak transparentnosti za one izvan užeg kruga mogao bi dovesti do toga da kupci odvedu svoje poslovanje u istinski decentralizirane mreže budućnosti. Nadajmo se da etablirani igrači u industriji logistike i lanca opskrbe rade na poboljšanju usluga za svatko. Ako ne, mogu se za nekoliko godina naći izumrli od blokchain logističkih startupa. Bez obzira na rizike, blockchain sigurno potresa stvari.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me