Blockchain tehnologija prvi je put stekla svjetsku pozornost lansiranjem Bitcoina. Za mnoge je financijska industrija na vrhu popisa kad god se spomene blockchain tehnologija. Trenutno je tehnologija napredovala izvan polja kriptovaluta i prešla u mnoštvo sektora. Industrija pametnih telefona pridružila se blockchain-u s nekoliko tehnoloških divova otkrivajući planove za izgradnju prvog blockchain pametnog telefona.

Što je Blockchain pametni telefon?

Nema jednoglasnosti oko toga što čini blockchain pametni telefon. Pojedinosti ostaju nejasne po čemu se blockchain pametni telefon izdvaja od trenutnog pametnog telefona. Stoga se netko pita, što je zapravo blockchain pametni telefon? Izvodi li se na Androidu, iOS-u ili OS-u temeljenom na blockchainu? S kojim skupom značajki dolaze ovi telefoni? To je donekle misterij.

Ono što nije tajna jest činjenica da se mainstream telefonske tvrtke natječu za proizvodnju prvog blockchain pametnog telefona. To se događa nakon što je Sirin Labs, tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj, objavila namjeru da proizvede prvi blockchain pametni telefon na svijetu prošle godine. Ove godine HTC je također objavio da planira izraditi blockchain pametni telefon, nazvan HTC Exodus.

Ovaj će članak istražiti različite pametne telefone s omogućenim blockchainom koji se trenutno nude na tržištu. Također će se pogledati različite značajke kojima proizvođači namjeravaju opremiti telefone. Na kraju, pokušat ćemo otkriti koji aspekti telefona mogu privući potrošače.

Ponude blokchain pametnih telefona

Finney pametni telefon

Finney Blockchain pametni telefon

Prvi na listi blockchain ponuda pametnih telefona je pametni telefon Finney, zahvaljujući usluzi Sirin Labs. Nazvan “futurističkim telefonskim uređajem za doba blockchaina”, pametni telefon Finney dolazi s cijenom od 1000 dolara. Ovo je iznenađujuće jeftino, s obzirom na to da je prethodni uređaj Sirin Laba imao izuzetno skupu cijenu 14 000 američkih dolara. Skromna cijena od 1000 dolara način je kojim Sirin Lab osigurava da uređaj privuče još veću publiku.

Iako je stigao na tržišta negdje ove godine, telefon sadrži neke pozamašne specifikacije. Kakvu biste očekivali od vodećeg uređaja. Uređaj nudi Qualcomm Snapdragon 845 čipset, zajedno sa 128 GB memorije za pohranu i 6 GB RAM-a. Također ima 3280 mAh bateriju, 6-inčni zaslon 18: 9, stražnju kameru od 12MP i 8MP selfie kameru sprijeda. Telefon će također imati namjenski utor za SD memorijsku karticu s podrškom za do 2TB proširive memorije.

Očekuje se da će pametni telefon Finney imati ugrađeni kripto novčanik za pohranu koji nudi podršku za glavne kriptovalute. Novčanik će se aktivirati putem fizičke sigurnosne sklopke koja isključuje sve nešifrirane komunikacije kad je uključena. Novčanik će ostati izvan mreže ako ga namjerno ne aktivirate.

Izlazak HTC-a

HTC Exodus blockchain pametni telefon

Natječe se s Sirin Labs za stvaranje prvog blockchain pametnog telefona tajvanska elektronička tvrtka HTC. Ranije ove godine HTC je predstavio planove za lansiranje blockchain pametnog telefona s oznakom HTC Exodus. HTC Exodus HTC-ov je pokušaj da proširi blockchain ekosustav dovođenjem mobilnog korisničkog iskustva u DApp zajednicu. Telefon planiraju objaviti u trećem kvartalu ove godine.

Prema informacijama na njihovoj stranici, HTC Exodus imat će podršku za hladni novčanik zajedno s ključnim značajkama oporavka. Svaki će telefon također djelovati kao čvor na blockchainu, omogućavajući tako više pojedinaca da sudjeluju u aktivnostima temeljenim na blockchainu. Istaknuta značajka telefona ključni je atribut oporavka, koji je prostoru kriptovaluta prijeko potreban. Ostaje nejasno kako HTC to namjerava omogućiti.

Iako još uvijek nema dovoljno detalja o telefonu, Phil Chen, glavni kripto direktor tvrtke, otkriva da su globalno primili desetke tisuća rezervacija. Također je rekao da tvrtka usko surađuje s programerima igara CryptoKitties. Namjeravaju pružiti igru ​​predinstaliranu na svojim uređajima, počevši od HTC U12 plus. Postoje i glasine da će telefon imati podršku za rudarstvo kriptovaluta, ali to tek treba provjeriti.

Ostale ponude pametnih telefona za blockchain

Sirin Labs i HTC nisu jedine tvrtke koje namjeravaju graditi blockchain pametne telefone. Tvrtka koja se pokreće pod imenom Swiss Bank također pokušava lansirati vlastiti blockchain pametni telefon BitVault. Tvrtka se BitVaultom naziva prvim blockchain svjetskim “kripto-komunikatorom”. Uređaj će ponuditi podršku za sigurnu razmjenu poruka, pregledavanje, šifrirane glasovne i video pozive te siguran prijenos videozapisa i fotografija putem privatnog blockchaina.

BitVault blockchain pametni telefon

Još jedna tvrtka koja se namjerava pridružiti blockchain utrci pametnih telefona je Blacture. Blacture namjerava predstaviti svoj blockchain pametni telefon pod imenom Motif. Prema njihovoj web stranici, pametni telefon Motif upotrebljavat će digitalnu enkripciju za zaštitu podataka. Korisnici telefona dobit će i simbolične nagrade dok kupuju u odobrenim i akreditiranim internetskim trgovinama. Ove nagradne žetone iskoristit ćete pomoću Blacture debitne kartice.

Motiv blockchain pametni telefon

Je li svijet spreman za blockchain pametnu budućnost?

I pametni telefon Finney i HTC Exodus imaju podršku za hladne novčanike. Ovo je sigurna značajka koja se može svidjeti nekim od glavnih korisnika. Međutim, koji su poticaji za uvjeravanje redovitog korisnika uređaja s hladnim novčanikom da izvrši promjenu? Mogli bi i dalje koristiti svoje uobičajene hardverske uređaje jer im telefon ne predstavlja razliku u njihovoj trenutnoj situaciji.

Govori se da bi HTC Exodus mogao imati podršku za rudarstvo kriptovaluta. Iako se netko pita kako HTC namjerava ovu značajku učiniti dostupnom. Trenutne rudarske platforme koriste nekoliko grafičkih kartica i ASIC-ove kojima je za rad potrebna prekomjerna količina električne energije. A da se i ne spominje kako su kapaciteti telefonskih baterija mali u odnosu na količinu električne energije koju rudarske platforme troše. Ostaje nejasno kako bi ručni uređaj bio sposoban iskopavati kriptovalute.

Je li svijet spreman za blockchain pametne telefone i dalje ostaje diskutabilno. HTC-ovi deseci tisuća rezervacija za HTC Exodus pokazuju značajnu potražnju za tim uređajima. Međutim, ovi brojevi mogu predstavljati rane potrošače koji su uvijek u prvom planu usvajanja novih proizvoda. Iako ideja blockchain pametnih telefona zvuči sjajno, ostaje neizvjesno kako će svijet odgovoriti na njih.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me