Blockchain već dokazuje svoju sposobnost da pomogne potrošačima u kontroli privatnosti, uključujući koje oglase vide. Ova razina kontrole posebno je dobrodošla za potrošače koji tek počinju otvarati oči do mjere prikupljanja podataka od strane velikih tehnoloških tvrtki. Međutim, prijevara s digitalnim oglašavanjem također predstavlja problem tvrtkama koje troše značajne dijelove svog marketinškog proračuna na oglašavanje na mrežnim platformama. Sada velike tvrtke žele blockchain platforme za digitalno oglašavanje kako bi pomogle u rješavanju ovog problema.

Što je prijevara s digitalnim oglašavanjem?

Tvrtke koje žele oglašavati svoju robu i usluge putem interneta plaćaju platformu za digitalno oglašavanje za postavljanje oglasa i promocija. Facebook, Google i Twitter funkcioniraju kao mrežne oglasne platforme, ali postoje i mnoge druge. Google dopušta bilo kojem vlasniku web stranice da se prijavi za svoj program Adsense. Vlasnik web stranice tada zarađuje proviziju od Googlea ovisno o tome koliko pojavljivanja (pregleda) ili klikova generira svaki oglas.

Neki od onih u prostoru za objavljivanje oglasa manje su skrupulozni od drugih i pokušavaju manipulirati sustavom. Instaliraju softver koji pomoću botova neprestano osvježava svoje web mjesto ili generira klikove na prikazane oglase. To povećava proviziju koja se plaća vlasniku web stranice, jer se čini da oglas ima više pojavljivanja. Ali naravno, to nikada neće rezultirati konverzijskom prodajom za tvrtku koja financira oglas.

Ova vrsta prijevare značajan je problem u oglasnoj industriji i rezultira ogromnom količinom neučinkovitosti. Jedno izvješće procjenjuje da će cijena prijevare s digitalnim oglašavanjem doseći 19 milijardi USD u 2018. godini, što predstavlja 9% globalne potrošnje na digitalno oglašavanje.

Istraživanje smreke o prijevarama na platformama digitalnog oglašavanja

Infografika tvrtke Juniper Research koja prikazuje stanje prijevara s digitalnim oglašavanjem

Blockchain platforme za digitalno oglašavanje – sada ih koriste Big Guns

Nestlé, AT&T i Bayer među najvećim su svjetskim potrošačima na platformama za digitalno oglašavanje. The WSJ je nedavno izvijestio da su ove tvrtke među prvima koje istražuju upotrebu blockchaina da bi jednom zauvijek pokušale iskorijeniti prevare s oglašavanjem.

Amino

Nestlé je najveći svjetski proizvođač hrane i tvrtka potrošnja na oglašavanje premašuje 9 milijardi dolara svake godine. Kako bi pokušala smanjiti udio ove potrošnje izgubljene zbog prijevare, tvrtka je testirala proizvod iz pokretanja blockchaina Amino. Sustav Amino koristi nepromjenjivu sposobnost blockchaina za praćenje pojavljivanja oglasa i praćenje plaćanja kroz lanac opskrbe medija. Bayer također testira Amino.

Šef e-poslovanja u Nestléu navodno je rekao WSJ-u da može vidjeti budućnost u kojoj će blockchain rješenja biti preduvjet za rad s oglašivačima.

Snimka zaslona Amino

Snimka zaslona s web stranice Amino

MetaX

Još jedna od blockchain platformi za digitalno oglašavanje koja privlači značajnu pozornost je MetaX. Ovo rješenje, nazvano adChain, dApp je koji sadrži popis web mjesta uređenih u zajednici koji podržavaju oglase. Token uslužnog sustava djeluje kao glasački žeton za članove koji odlučuju hoće li se web mjesto dodati na popis ili ukloniti s njega. MetaX izvještava na blogu adChain da je Facebook bio korisnik, ali je iz registra izbačen u lipnju. U vrijeme pisanja ovog popisa, popis uključuje YouTube, Reuters i web stranicu BBC-a.

MetaX ima oblik u prostoru digitalnog oglašavanja. Tvrtka je prethodno razvila rješenje nazvano ads.txt, osmišljeno kako bi smanjilo učestalost lažne internetske prodaje. To je jednostavna tekstualna datoteka koju tvrtke hostiraju na svojim web stranicama, navodeći sve preprodavače ovlaštene za prodaju proizvoda tvrtke. Do 2017. godine 44% internetskih izdavača koristilo je datoteku ads.txt na svojoj web lokaciji.

snimka zaslona adChain

Snimka zaslona s web stranice adChain koja prikazuje isječak popisa na datum objavljivanja

IBM i MediaOcean

MediaOcean je dugogodišnji pružatelj softvera za upravljanje reklamnim kampanjama. U lipnju, objavila je tvrtka suradnja s IBM iX-om za izgradnju blockchain rješenja za stvaranje transparentnosti i odgovornosti u cijelom lancu opskrbe medijima. Sustav će pokretati prilagođeni blockchain koji je razvio IBM, u kombinaciji s postojećom platformom Media Ocean.

Pilot će se održati tijekom srpnja. Dvije su tvrtke okupile konzorcij tvrtki koje su uključene u testiranje, uključujući Pfizer i Kimberly-Clark. Babs Rangaiah, izvršni partner za globalni marketing u tvrtki IBM iX, citira se u priopćenju kako “mjerenje i transparentnost zahtijevaju nova rješenja u programskom lancu opskrbe, a blockchain je tehnologija strateški korištena za stvaranje okruženja povjerenja.” Ovakvi zvučni sadržaji ističu rastuće uvjerenje u korporacijama da će blockchain transformirati svoje operativno okruženje.

Završne misli

Blockchain već pokazuje potencijal za smanjenje prijevara i krivotvorenja u lancima opskrbe. Platforme za digitalno oglašavanje sada također otkrivaju da je nepromjenjiva baza podataka presudan alat u borbi protiv prijevara. O tome svjedoči oduševljeno sudjelovanje masovnih korporacija. Napokon, trenutne razine ulaganja u blockchain rješenja korporativnih divova poput Nestléa, Pfizera i Bayera također su siguran pokazatelj da je tehnologija sada na dobrom putu ka usvajanju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me